21 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Kalbinizi koruyacak on besin!


A+ | A-

Bu Pazar sizinle kalbimizi koruyan beslenme yönteminden söz etmek istiyorum. Biz de dahil olmak üzere, ülkemizde 40 yaş üstü kadın ve erkeklerin büyük çoğunluğu kilolu. 1 milyon 600 bin kalp hastası var. Türkiye’deki ölümlerde kalp ve damar hastalığına bağlı ölümler ilk sırayı alıyor. Halbuki kalp sağlığımızı korumak çok da zor değil. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle riski en aza indirmek mümkün. Bu sebeple bugün size kalbinizin daha sağlıklı kalmasına yardım edecek bazı yiyecekler ve yararlarını aktaracağım.

Zeytinyağı: Doymamış yağla dolu olan zeytinyağı kötü kolesterolü azaltarak kalp hastalığı riskini azaltır. Yedi ülkede yapılan bir araştırmada Girit’li erkeklerin yüksek kolesterol eğilimi olmasına karşın, oldukça az sayıda insanın kalp hastalığından öldüğü bulundu. Sebebi araştırıldığında ise zeytinyağlılarla beslendikleri ortaya çıktı. Zeytinyağı aynı zamanda tansiyonu kontrol altında tutar, sindirim sistemini düzenler, gastrit ve ülsere karşı koruyucu rol oynar.

Yulaf Ezmesi/Unu: Kahvaltınızdan yulaf ezmesini eksik etmeyin. Omega3, yağ asitleri ve potasyum kaynağı olan yulafla kötü kolestrolü (LDL) azaltabilir ve kalp damarlarınızı açık tutabilirsiniz. Üstüne biraz da muz koyarsanız lif oranını arttırmış olursunuz.

Somon Balığı: Haftada iki öğün somon balığı yemek, zengin omega3 yağ asitleri sayesinde nabzınızı düşürür ve kalp krizinden ölme riskinizi üçte bire kadar azaltabilir. Aynı zamanda somon zengin antioksidanlar içerir. Somon bulamazsanız, tuna balığı ya da sardalya da olur. Fırında yapılmış somon çok lezzetli olur.

Ceviz, Fındık, Badem: Hepsi de omega3 yağ asidi ile ve doymamış yağla doludur. Daha lifli olduğu için bademin yararı çoktur. Ceviz kalp hastalığı riskini yüzde elliye kadar düşürüyor. Her üçü de aynı zamanda karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesi, cildin temizlenmesi, tümör gelişiminin önlenmesi gibi yararlar da içeriyor. Masanızdan eksik etmeyin.

Çilek: Hem kalp hastalığı hem de kanser riskini azaltır. Omega3 yağ asidi, manganez, potasyum içeriyor; antioksidan özelliği taşıyor, C vitamini deposu. Koyu kırmızı ve bol çekirdekli olanları tercih edin. Özellikle mevsiminde günde bir kez çilek yemeye çalışın.

Baklagiller: Mercimek, barbunya, nohut ve kurufasulye omega3 yağ asitleri, kalsiyum ve çözünebilir lifle doludur. Bu sebeple kalp ve damarların açık tutulmasında önemli bir yere sahiptir. Haftada hiç değilse bir iki kez yemeye çalışın.

Ispanak: Mineraller yönünden çok zengindir. Kalbi besler. 12 yıl boyunca hiç kalp hastalığı yaşamamış 15.000 erkek üzerinde yapılan bir araştırmada ıspanak başta olmak üzere günde en azından ikibuçuk porsiyon sebze yiyenlerin kalp hastalığı riskinin yüzde 25 azaldığı ortaya çıktı. Mevsiminde yemeyi ihmal etmeyin.

Keten Tohumu: Omega3 ve omega6 yağ asitleriyle ve lifle doludur. Kahvaltınızla birlikte bir tatlı kaşığı yoğurtla karıştırdığınız bir iki tatlı kaşığı keten tohumunu çiğnemeye çalışmadan yutunuz. Yutamayanlar için şimdi öğütülmüş halde de satılıyor. Mide ve bağırsak sorunlarına da çok iyi gelir. Kemikleri güçlendirir. Kolestrol ve şeker düzeyini dengeler. Yüksek tansiyonu düşürür. Egzama ve sedef hastalıklarına iyi gelir.

Soya Fasulyesi: Doymamış yağ oranıyla kolesterolü düşürür. Günde 25 gram soya fasulyesi tüketilmesi kandaki kolesterol oranını düşürmeye yetiyor. Yapısındaki genistin maddesi ise damar iç çeperlerinde hücre üremesini önleyerek tıkanmanın önüne geçiyor, kanserli hücrenin büyümesini engelliyor. Böbrek taşı oluşumu riskini azaltıyor. Yapılan araştırmalarda günde 30 gram soya fasulyesi tüketilmesinin göğüs kanserine yakalanma oranını düşürdüğü ortaya çıkmıştır.

Avokado: Bizim mutfağımızda pek yeri olmayan avokadoyu arada bir yemekle hem kötü kolesterolü düşürür, hem de iyi kolesterolü yükseltirsiniz. Avokado ayrıca kalp sağlığı için çok önemli olan diğer karotenoidlerin emilimine de imkân sağlar.

Bu arada kalbin manevî gıdasının da Rabbimizi zikretmek olduğunu hatırlatıyor, kalbinizin hep sevgiyle atmasını diliyorum.

21.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.06.2009) - İsrail'in, nükleer gücüne kim dur diyecek?

  (19.06.2009) - Güvenlik Konseyi’nde Rusya vetosu: Şimdi ne olacak?

  (18.06.2009) - Bric: Rusya öncülüğünde yeni dünya ekonomik düzeni

  (17.06.2009) - Guantanamo’daki Uygurlara kim sahip çıkacak?

  (16.06.2009) - İran’da protestolar nereye varacak?

  (15.06.2009) - 1 Ronaldo = 8,9 milyon yoksul!

  (13.06.2009) - İtalya, Afrika'yı sömüren diğer Batılılara örnek olacak mı?

  (12.06.2009) - İran seçimleri

  (10.06.2009) - Silâh ticaretinde dünya rekoru!

  (09.06.2009) - Daha sağcı bir Avrupa Parlamentosu

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.