07 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Halil USLU

Ümitsizliğin tehlikesi


A+ | A-

Büyük dünya ailesinde ve bu küre şehrinde Müslümanlar olarak büyük inkişaflar ve fütuhatlar içinde ve meşrû zeminlerde 2 milyarlık büyük güce ulaştık. Bu ulaşmanın birçok sebebinden en önemlisi, ümitsizliğin kalkması ile olmuştur. Ümitsizliğin hâkim olduğu herhangi bir yerde başarı, yükselme ve zafer beklenemez. Su almayan ağaç ve güneş görmeyen ev gibi olur.

Prof. Dr. Ahmed Akgündüz Hocamızın gayret ve himmetiyle ayakta kalmaya çalışan Rotterdam İslâm Üniversitesi’nde, bu geçtiğimiz Mart ayında muhterem Hüseyin Hocamız bir dersine beni dâvet etti ve 55’i bayan olan 60 kişilik sınıfa hitap etmemi istedi. Sordum: “Bir inisicam bir tetimme olsun acaba dersinizin konusu ne?” Cevaben dediler ki: “İslâmda haramlar.” Tamam dedim, derse müşterek girdik. Tahtaya üç madde yazdım: Birinci madde, Zümer Sûresi 53. âyet: “Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyiniz.”

İslâmî kitapları araştırdım, büyük günahların içerisinden bir tanesi Cenâb-ı Allah’ın rahmetinden ümit kesmek olduğu ifade edilmektedir. Bu âyeti kaynak ve esas yapan İslâm bilginleri ve akl-ı selim şahsiyetler, müjde ve ümidin üzerinde ısrarla durmaktadırlar. Bu âyet esasında manevî hayata ve hassaten içtimâî hayatımıza bakmaktadır. Hastaneler, hapishaneler ve tımarhaneler bunun hâşiyeleri hükmündedir. Gidip oraları araştırmak elzemdir. Maalesef okumak ayrı, oralarda müzakere yapmak ayrıdır.

Üniversitede tahtaya yazdığım ikinci madde ise: “Ümit, ümmetime Allah’ın bir rahmetidir. Eğer ümit olmasaydı, hiçbir anne çocuğunu emziremez. Hiçbir ağaç diken de dikmezdi.”1 Bu hadis-i şerif de, sosyal ve içtimâî hayatımıza bakan yüzlerce hadisten bir tanesi. Neresinden ve hangi asırda bakarsanız bakın taze ve pırıl pırıl. Aile hayatından, orman yangınlarıyla mücadeleye kadar.

Suâl çok geldi ve geliyor: “Neden bu beş büyük gece?” Kalbe ve nefse gelen bu suâle hemen bir hadis-i şerifle cevap verelim: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” 2 Kadir Gecesi için bir müjde hadis-i şerifi. Fakat diğer dört gece olan Berat, Mi'rac, Mevlid, Regaib için de geçerlidir. Bunlarla ilgili sayısız tesbitler vardır.

Mânevî hayatımızda, ibadet hayatımızda da ümidin ve şevkin husûle gelmesi için Yaratıcımız, Malikimiz, Hazret-i Allah, kerem ve rahmetinden bizler için bu gecelerde ayrı ikramlar, lütuflar derc etmiş ve yerleştirmiştir. Şimdi neyin girdabına ve neyin ümitsizliğine kapılacağız? İnanarak yapılan duâlar geri dönmez. İnanıyoruz ve iman ediyoruz ki “Her şeyin anahtarı ve dizgini O'nun elindedir. Sahibimiz ve malikimizdir.

Yine bir müjde: Hadis-i şerifte “İhlâs Sûresini okuyan kimse Kur’ân’ın üçte birini okumuş olur” buyrulmuştur. Hz. Bediüzzaman diyor ki: “..Kur’ân-ı Hakîm’in üç yüz bin altı yüz yirmi harfi olduğundan, Sûre-i İhlâs besmele ile beraber altmış dokuzdur, üç defa altmış dokuz, iki yüz yedi harftir. Sûre-i İhlâs’ın her bir harfinin haseneleri bin beş yüze yakındır.” 3 Rakama vurduğumuzda çıkan tablo: 207x1500=310.500 eder. Bu hesapla Berat Kandilinde 4 milyon 140 bin eder. Kadir Gecesinde ise: 207x30.000=6 milyon 210 bin sevap haseneler verir. Bu üç İhlâs-ı Şerif’i en ami ve en aciz bir Müslüman isterse günde bin tane okuyabilir ve artık kendisi rakama vursun ve sevinsin...

Nisa Sûresi 24. âyet uzun, çok şümullü ve sosyal hayatın yaralarına parmak basmakta. Azaptan ve seyyiâttan bahsettikten sonra çıkış yolu gösterir ve sonunda buyurur ki: “Allah Gafûr ve Rahîm’dir.” Müslümanların bu gecelerine artık gayr-ı müslimler de kulak vermektedirler. Dünya böyle bir ümit yelpazesinde dönmektedir. Şükürler olsun…

Dipnotlar: 1- Camiü’s-Sağir: 2: 559, Hadis no: 2550. 2- Camiü’s-Sağir: 6: 191, Hadis no: 8902. 3- Sözler, 24. Söz., B. S. Nursî

07.08.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.08.2009) - Çin’in akibeti

  (24.07.2009) - Çin de parçalanacaktır

  (17.07.2009) - Kırşehir mezuniyet pikniği

  (10.07.2009) - İslâmın ilk emri ve Uzungöl

  (03.07.2009) - Karadeniz bir başkadır

  (19.06.2009) - Kâbe’deki vahdetin neresindeyiz?

  (12.06.2009) - Kalbimizi açtığımız diyar

  (05.06.2009) - İnananların birleştiği nokta: Kâbe

  (29.05.2009) - Gözlerimi açtığım diyar

  (22.05.2009) - Kâinat kitabını okuyan zât

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.