17 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Halil USLU

Kırşehir mezuniyet pikniği


A+ | A-

Türkiye’de takriben 10 bin vakıf, 2 bin STK ve 90 bini aşkın dernek ve sâir isim ve unvanlar altında kuruluşlar var. Bu mezkûr kuruluşlar, üyelerini yaz aylarında, aziz vatanımızın yüksek ve serin yerlerine götürmektedirler. Ayrıca sayısı günden güne artan üniversitelerimizin mezunları da, mezun oldukları şehirlerde, bu aylarda mezuniyet günü tertip etmektedirler. İmkânları nispetinde ailece katılanlar bulunmakta, geçmiş yıllar her cihetle dile getirilmekte ve yeni kaynaşmalar olmaktadır.

Geçtiğimiz hafta "Kırşehir Mezuniyet Pikniği"ne konuşmacı olarak dâvetliydik. Her dâvet edilen yere gitmeyi hem bir şiâr, hem de sünnet kabul etmişimdir. Daha önce başka bir yere söz vermemiş isem, mutlaka giderim. Bu itibarla hukukçu Ömer Peker Beyin kaptanlığında ve kalb ameliyatı geçiren Ali Hocamızla iştirak ettik.

Yıllardır yapılarak geleneksel hâle gelen Kırşehir Mezunlar Pikniği için Kırşehirli kardeşlerimiz çok önceden himmet ve gayret göstererek, harika bir yer ayarlamışlar. Şehir içi, bağlar arası ve belediyenin uhdesinde bulunan piknik merkezi hepimiz için elverişliydi. Baştan sona dikkat ettim, bir bayram ve düğün yeri gibi idi ve esası da budur, böyle olmalıdır. Hanımlar, erkekler ve çocuklar ayrı ayrı piknik havasını aldılar, kanaatindeyim.

Bu pikniklerde ve bu nevî kaynaşmalarda alınacak dersler, ibretler ve mânâlar yok mudur? Elbette vardır. Benim 45 dakikalık konuşmamın satır aralarında dikkat çektiğim “ihlâs ve uhuvvet” zincir-i nurânîsini, çocuklar ve sonra da büyükler “halat çekme yarışında” kullandılar; biri manevî, biri maddî idi, fakat birbirinin tefsiri makamında görülmektedir. Alkışlarımın arasında bunu sezdim ve kendime aldım.

Yorumuna gelince; nurânî ve imanî hizmetlerde ne olursan ol, "ihlâs ve uhuvvet” yoksa, hizmette başarı ve inkişaf gelmiyor. Yani halat sağlam değil, kopuyor. Tam ihlâs ve uhuvvet hâlinde olan birim, ünite ve cemaatlerde başarı ardı ardına gelmekte. Kim bu kopmayan “ihlâs ve uhuvvet" İlâhî halatına sarılırsa, fersah fersah maddî ve manevî yol almaktadır ve almıştır. Mazi ve 2009 dünyası da bununla dolu.

Nitekim umuma yaptığım konuşmada, Kâinatın Serveri Efendimizin (asm) “Ümmetimden bir taife kıyamete kadar hakkı galibane dâvâ edecektir”1 hadis-i şerifinin Türkiye’de ve dış dünyadaki İslâmî inkişaflar ile tecellisini çeşitli misâllerle anlatırken esas kaynak “ihlâs ve uhuvvet”ti.

16 milyonluk Hollanda'da 450 cami, 83 milyonluk Almanya’da 2.600 cami, Fransa’nın her şehrinde cami, İngiltere’de 1.000 cami. 300 milyonluk ABD'de 4 bin cami, Rusya’da gümbür gümbür İslâmın sadası, nurun tecellisi ve 1 milyar 300 milyonluk Çin’de katliâmlara rağmen İslâmî direniş ve yeni bağımsız ülkelerin kurulacak olması ve bütün dünyada Kur’ân nurunun bir bahar mevsiminde çiçeklerin açması gibi tahakkunun temelinde ve tavanında iki şey var: Biri ihlâs, diğeri uhuvvet.

Sevgililer Sevgilisi Fahr-i Kâinat’ın (asm) hayatı da bu, Hz. Bediüzzaman’ın hayatı da bu, Hz. Mevlânâ'nın hayatı da bu. Sordum ve her yerde soruyorum: Biz bu ihlâsın ve uhuvvetin neresindeyiz? Eğer gerçek ihlâsı yakalarsak, Kostantıniyye İstanbul olur, olmuştur ve Rotterdam’ın belediye reisi de Ebû Davud olur. En büyük başarı, bu muhteşem İslâmî inkişaf ve fütuhatın içinde bulunmaktır. Hz. Bediüzzaman’ın dediği gibi “mevcutla iktifâ dûnhimmetliktir (gayretsizlik)”. Şükürler olsun, kervan yürüyor, nereden nerelere geldik.

Benden önce konuşan, Yeni Asya gazetemizin yazarlarından Sami Cebeci kardeşime, bütün Kırşehirli can dostlarıma, uzaktan yazın sıcağına rağmen gelen bay ve bayan kardeşlerime ve ilâhi okuyup halat yarışına katılan gençlere bütün kalbimle teşekkürler ve binler tebrikler.

Dipnot:

1- Buhari, 9:125 Müslim 1:137,2.1522.

17.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.07.2009) - İslâmın ilk emri ve Uzungöl

  (03.07.2009) - Karadeniz bir başkadır

  (19.06.2009) - Kâbe’deki vahdetin neresindeyiz?

  (12.06.2009) - Kalbimizi açtığımız diyar

  (05.06.2009) - İnananların birleştiği nokta: Kâbe

  (29.05.2009) - Gözlerimi açtığım diyar

  (22.05.2009) - Kâinat kitabını okuyan zât

  (15.05.2009) - Ahi Evren diyarı

  (08.05.2009) - Özbekistan ve Nurlar

  (01.05.2009) - Denizli'den İzmir'e

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.