15 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

“Kart-kurt”dan günümüze...


A+ | A-

Yıllarımızı esir alan ve ülkemizi maddî anlamda da çökerten terör belâsından kurtulmak için nasıl bir ‘açılım’ yapılması gerektiği nihayet TBMM’de de tartışıldı. Ortaya çok net hedefler çıkmamış olsa da, kanı durdurmak ve terörü sona erdirmenin Türkiye’nin menfaatine olduğu kabul ediliyor.

Gerek muhalefet ve gerekse iktidar, yanlış noktalardan hareketle kendilerine istinad noktaları arıyorlar. Nitekim CHP, kamuoyunda çok da bilinmeyen “Dersim zulmü”nden örnek çıkarmak isterken, iktidar partisi de nihayetinde ‘tek parti’ uygulamalarını örnek alacağını bilmânâ ifade ediyor. Başbakan konuşmasında ‘ilk meclis’ örneğini verirken, ana muhalefet de haklı olarak ‘peki ya sonra?’ diye soruyor. Herkesin bildiği gibi ‘ilk meclis’ ve ‘ilk anayasa’ iyi idi, ama sonra? 1950’ye kadar ‘tek parti’ ile yönetildiğimiz ve muhalefetin susturulduğu ve sindirildiği kesin değil mi? O halde ‘tek parti’ yöneticilerinin uygulamalarını örnek alarak doğru bir ‘açılım’ yapmak mümkün değil.

Şimdinin anamuhalefet partisi, eski ‘tek parti’ Genel Başkanının TBMM’de yaptığı konuşma da çok çelişkili. Konuşmanın bir yerinde şöyle demiş: “(...) Türkiye’de yaşayan Arnavut, Çerkez, Kürt, Türk milletinin Arnavutu, Çerkezi ve Kürdüdür.’’

Bu sözler ve bu bakış açısı hiç de yabancı olmadığımız bir bakış açısını ele veriyor. Bu bakış açısı ‘tek parti’nin de bakış açısı aynı zamanda. Bu bakış açısını en son 12 Eylül ihtilâlinin liderinin ağzından duymuştuk. İhtilâl günlerinde Türkiye’yi gezen ve ‘(cahil) milleti aydınlatan’ ihtilâl konseyi başkanı “Türkiye’de ve dünyada Kürt diye bir şey yok. Onlar dağlarda, buz tutan karların üzerinde gezerken ‘kart-kurt’ diye ses çıkardığı için onlara Kürt denmiş. Aslında onlar da öz be öz Türk’tür” demişti. Elbette ihtilâl liderinin sözleri tam olarak böyle değildi, ama ifade edilmek istenen mânâ buydu.

Murat Belge, geçenlerde “‘Kart-Kurt teorisi’nin tarihçesi”ni yazmıştı. Oradan aktarmakta fayda var: “Elimde, teorik olarak elimde olmaması gereken bir şey var: KKK’lığı Yayınları’ndan, 1982 tarihli (K.K.K. Ankara Basımevi), başlığı ‘Türkiye’de Yıkıcı ve Bölücü Akımlar’ olan bir kitap. (...) Bu kitabın 43. ve 44. sayfaları: ‘KÜRT: ‘Dağların yüksek kısımlarında, tepelerde yaz ve kış aylarında erimeyen karlar vardır. Bu karların üzeri, güneş açınca hafif eriyerek buzlaşır, camsı parlak ve sert bir tabaka ile kaplanır. Üst kısmı sert, altı yumuşak kardır. Bu karın üzerinde yürüyünce, ayağın bastığı yer içeriye çöker ve Kart-Kürt diye bir ses çıkarır. İşte bu sese izafeten sıkışmış kara-yatkın kara Kürt kar veya Kürtün denmektedir. Bu gün hâlâ Anadolunun bir çok yerinde ve Azerbaycan’da fırtına ve rüzgârın sürükleyip getirdiği ve çukur yerlere doldurduğu sıkışmış kara Kurtuk-Kürtük veya Kürtün denmektedir. ‘Yüksek yaylalarda ve karlı bölgelerde yaşıyan TÜRK’lere Kürdak’lar denmiştir.” (Murat Belge, Taraf g., 13 Eylül 2009)

1950 öncesinin ‘tek parti’si, şimdinin anamuhalefet partisi genel başkanının TBMM’de yaptığı şimdiki konuşma ile bu bakış açısı arasında paralellik yok mu? “Türk milletinin Arnavutu, Çerkezi ve Kürdü” ne demek?

Nasıl ki ‘Kart-kurt’ diyerek bir yere varılamadı, bu anlayışla da varılamaz. İnkâr yerine, problemi kabul edip kalıcı çare aramakta fayda var. Bu bakımdan ‘açılım’ın temelleri sağlam olmalı vesselâm.

15.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.11.2009) - Bindikleri dalı kestiler

  (13.11.2009) - Çocuklarımızı rahat bırakın!

  (12.11.2009) - Bataklık kurutulsun

  (11.11.2009) - İslâm korkusunu kim yayıyor?

  (10.11.2009) - Sen de inandın!

  (09.11.2009) - Birlikten zenginlik doğar

  (08.11.2009) - Hasta mı, müşteri mi?

  (07.11.2009) - İnsanlık ‘iktisad’ı öğrenecek

  (06.11.2009) - Nur Talebesinin ölümü

  (04.11.2009) - Çocuklarımız tehlikede

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.