01 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“E-muhtıra” da hesâba çekilsin…


A+ | A-

Kalabalık gündemin politik kargaşa ve karambolun gürültüsünde, kaybolan birçok çarpıcı vâhim olaylar gözardı ediliyor. Çarpıcı olduğu kadar düşündürücü olaylarından biri, 28 Şubat darbe sürecinin aktif isimlerinden emekli koramiral Atilla Kıyat’ın açıklamaları idi.

Başbakan Yardımcısı Arınç’ın Aralık ayında Yusufça’da söylediği, “Bu hükümetin ve bu partinin başında, birisi öksürdüğü zaman arkasına bakmadan kaçan, aksırdığı zaman şapkasını alıp giden birisi yok; başımıza çok şey geldi, ama dimdik duruyoruz” sözlerini hatırlatarak, “Öksürene ne yaptınız?” sorusu, satır aralarında kalmış bir gerçeği ortaya çıkardı.

İşin ilginç tarafı, bu süreçte “Yakamoz”dan “Balyoz”a bir düzine darbeye ortam hazırlığının soruşturulduğu “Ergenekon soruşturması”na, millet irâdesini altüst eden, devleti felç edip yüksek yargıyı, gazetecileri, iş adamlarını, bürokrasiyi karargâhta toplayıp dakikalarca ayakta “irtica tehdidi” konseptini alkışlatan, yüzbinlerce vatandaşı fişleyip mağdur eden 28 Şubat’ın başmimarları gibi, “27 Nisan e-muhtırası”nı bizzat kaleme alanların da ifâdelerine başvurulmuş değil.

“Demokrasiye balans ayarı vermek için” sokaklarda tankları yürüten “postmodern darbe” sürecinin aktörleri de hâlâ bu kapsamda sorgulanmamış…

DARBECİLERLE “SIRDAŞ

VE KANKA” OLMAK…

“İrticayla Mücadele Eylem Belgesi” ve “darbe” iddialarıyla ilgili soruları cevaplayan Kıyat, “Öksürdüler biz ise dimdik duruyoruz’ derlerse ben de ‘Öksürene ne yaptın?’ diye sorarım; öksürenle yaşam boyu sırdaş-kanka oldunuz...” sözleriyle Başbakan Erdoğan’ın Dolmabahçe’deki ofisinde eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’la yaptığı bir buçuk saatlik görüşmeye dikkat çekiyordu…

Bilindiği gibi, bu görüşmenin ardından çeşitli spekülasyonlar yapılmış ve Erdoğan’ın Büyükanıt’a “eşinin harcamalarına ait bir dosya”yı gündeme getirdiği iddia edilmişti.

Ama en enteresanı, Erdoğan’ın Büyükanıt’ı kastederek, “Ancak o açıklarsa ben açıklarım” deyip bu görüşmeyi “kendisiyle mezâra gidecek bir sır” olarak saklayacağını söylemesiydi…

Bizzat dayatıcıları tarafından “postmodern darbe” niteliği ikrar edilen “28 Şubat’ı ayrı tutan” Kıyat’ın son yıllarda “Ergenekon dâvâsı” sürecinde “askerlerin her gün darbe olacakmış gibi gündemde tutulmasının sebebi olacak asıl vak'a”nın “e-muhtıra” olduğunu nazara vermesiydi.

Kıyat’ın, “E-muhtıra’yı veren Genelkurmay Başkanıydı ve buradaki en önemli konu bu e-muhtırayı TSK’de beğenmemiştir. Hiçbir TSK komutanı bu muhtıra verildi diye komutanıyla gurur duymamıştır. Eğer siz birisini Genelkurmay Başkanı olarak ‘Onu Cumhurbaşkanı görmek istemiyorum’ derseniz ve sonra bu kişi Cumhurbaşkanı olursa sizin ertesi gün istifanızı vermeniz, o makamdan ayrılmanız gerekir. İşte TSK’nin itibarını zayıflatma konusunda başkaları başarılı olamıyor, ama maalesef bizim içimizdeki olaylar TSK’ni böyle yıpratıyor” itirafıydı. (Star Tv, Ruhat Mengi, “Her Açıdan” programı, 15.11.2009, 16.11.2009)

“E-muhtıra”nın seçimler öncesi iktidar partisini millet nezdinde “mağdur” duruma düşürüp en az yüzde 10-15 oy sağladığı tesbitlerine ve hükûmetin ilk kez bir emekli Genelkurmay Başkanı’na trilyonluk zırhlı araç tahsis ettiğine bakıldığında, doğrusu AKP iktidarının meseleyi neden ciddî gündeme getirmediğine dair istifhamları çoğaltıyor.

NEDEN 12 EYLÜL’E VE

28 ŞUBAT’A DOKUNULMUYOR?

Oysa Büyükanıt, gece yarısı “e-muhtıra”yı bizzat kaleme alıp Genelkurmay’ın sitesine verdiğini söylemiş; ve Kıyat gibi emekli askerler de, bunun tıpkı “Sarıkız”, “Ayışığı”, “Eldiven”, “Çarşaf”, “Sakal”, “Kafes” gibi bir darbe hazırlığı, darbeye ortam oluşturulması ve darbe teşebbüsü olduğunu açıkça ifâde etmişlerdi…

Ve bu durum, 27 Nisan e-muhtırası”nın bir senaryo, hükûmetin “e-muhtıra”ya direnmekle, “bir çok entrika ve fesad denklemlerini bozduğu”, darbeye karşı çıktığı propagandasının, plânlanan bir komplo olduğu intibâını kuvvetlendiriyor.

Sahi, bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi darbelerin ve darbecilerin hesaba çekilmesi; 27 Mayıs cuntasının, 12 Mart muhtırasının, 12 Eylül darbesinin yargılanması bir yana; neden 28 Şubat “postmodern darbesi”ni dayatanlar sığaya çekilmiyor?

Sâdece son birkaç yılla kalınıyor; bir tek darbe plânları ve hazırlıkları kısmen soruşturuluyor. Lâkin demokrasi kıtallerinin yargılanmasından kaçınılıyor. Darbecileri ve darbecileri koruyup kollayan “darbe anayasası”nın yerine yeni demokratik anayasa 10-15 maddelik “mini paket”le geçiştiriliyor.

12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına Başbakan “sulu şaka” diyor. İbranice ilâhiler ve ekmek-şarap eşliğindeki törenlerle “laikliğe hizmetlerinden ve irtica ile mücadele”den dolayı Başbakan’ın da “cesâret madalyası” aldığı Amerika’daki Yahudi lobisinden “liderlik ödülü” alan ve “AKP iyi yolda” diyen, bütün darbelerin arkasındaki “ABD’nin stratejik vizyonu”na övgüler dizen “28 Şubat postmodern” darbesi aktörlerinin soruşturulması gündeme getirilmiyor. Niçin?

Gerçekten ifsad şebekelerinin işi “Ergenekon” soruşturması kapsamında 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleri ve darbe teşebbüsleri ne zaman gündeme gelecek? Tam bir “darbe dâvetiyesi” olan “27 Nisan e-muhtırası” ne zaman hesâba çekilecek?

Millet bunu bekliyor…

01.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (30.01.2010) - “Kriz” ve “şaka”!

  (28.01.2010) - Hangi “plan”?

  (27.01.2010) - Politik-asimetrik-psikolojik…

  (26.01.2010) - "Referandum"la siyasî rant

  (25.01.2010) - AKP'nin GDO ısrarı...

  (24.01.2010) - “Alçak koltuk krizi”nin ardından…

  (22.01.2010) - “Ermeni açılımı”nda fiyasko

  (21.01.2010) - Siyasî kumpas...

  (20.01.2010) - “Vâdeli açılım”da dağ fare doğurdu…

  (19.01.2010) - Türkiye’nin “AB projesi” de mi askıda?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl