25 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Anayasada kırılma noktası


A+ | A-

Yirmi yedi senedir yürürlükte olan 12 Eylül anayasasının epeyce bir maddesi, zaman içinde değiştirildi. Ve ilk kapsamlı paket, DYP-SHP koalisyonunun iktidarda olduğu 1995 yazında gündeme gelip Meclisten geçti.

O zaman henüz AB süreci söz konusu değildi.

Ama anayasanın başlangıç kısmındaki ihtilâl övgüsünün metinden çıkarılması dahil olmak üzere, hatırı sayılır değişiklikler o paketle yapıldı.

Sonraki paketler, AB adaylığımızın Brüksel tarafından resmen kabul ve ilân edildiği Aralık-1999 sonrasında ivme kazanan bir süreçte geldi.

Son dönemde “değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” maddelerle bütünleştirilen başlangıçtaki “Hiçbir düşünce ve mülâhaza Atatürkçülük karşısında korunma görmez” diye özetlenebilecek ibarenin “hiçbir faaliyet...” diye değiştirildiği paket de, Ecevit’in başkanlığındaki DSP-MHP-ANAP iktidarında, AB’nin ısrarıyla çıktı.

Keza MGK ile ilgili anayasa maddesindeki değişiklikler de yine o iktidar döneminde yapıldı.

MGK ve Genel Sekreterliği Kanununu buna uyduran düzenlemeler ise AKP devrinde çıkarılan 7. AB uyum paketi çerçevesinde gerçekleşti.

AKP iktidarının yaptığı ve yürürlüğe giren en son anayasa değişikliği, cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören düzenleme. Meclisten geçerek referandumla da kabul edilen bu değişiklik gereği, artık cumhurbaşkanlarını millet seçecek.

Gerçi eski kurala göre Meclis tarafından seçilen mevcut Cumhurbaşkanının görev süresinin 7 mi, yoksa yeni sisteme göre 5 sene mi olacağı tartışması henüz bir neticeye bağlanmış değil.

Ama bu, işin detayı. Bundan sonra çok olağanüstü bir gelişme olmadığı, meselâ cumhurbaşkanını halka seçtirmekten vazgeçilip eski düzene dönülmesini isteyen CHP gibi bir parti Meclis çoğunluğunu elde edip o yönde yeni bir anayasa değişikliği yapmadığı sürece, artık cumhurbaşkanları 5 yıllığına halk tarafından seçilecek.

Burada, bu kuralı getiren değişikliğin iptali talebinin AYM’de reddedildiğini de hatırlayalım.

Dolayısıyla, cumhurbaşkanını halka seçtirme kuralının getirilmesi, demokrasi adına önemli bir kazanım olarak görülmeli. Ama bunun, uygulamada sıklıkla yaşanan cumhurbaşkanı-başbakan çekişmesini daha da kızıştırma ihtimali dikkate alınarak, önleyici tedbirler getirilmeli.

Halkın seçtiği cumhurbaşkanı, bir bakıma yarı başkanlık sistemi anlamına da gelebilir. Eğer öyle ise, sistemin tamamı buna göre tekrar dizayn edilmeli. Ama şu anda bu konuları konuşan yok.

Buradan, anayasa değiştirme sürecinde yaşanan en kritik kırılma noktasına geçecek olursak:

Anayasayı tümüyle yenileme projesi, ucu gösterilip tepkiler üzerine hemen askıya alındıktan sonra, başörtüsü yasağını üniversitelerle sınırlı olarak kaldırmayı öngören iki maddelik değişikliğin Meclisten geçmesi, başından beri fırsat kollayan derin refleksleri bir anda harekete geçirdi.

Anayasa Mahkemesi, “Kendisini kanun koyucu yerine ikame edemez” diyen anayasa hükmünü de çiğneyerek bu düzenlemeyi iptal etti. Gerekçe olarak da, “anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” maddelerini gösterdi. Böylece bu maddelerin “dokunulmaz tabu” olma niteliği iyiden iyiye pekiştirilmiş oldu.

Ve sonuç olarak, bundan sonra yapılacak her anayasa değişikliğinin AYM’de “esastan” görüşülüp, bu maddelere istinaden iptaline yol açıldı.

Gündemdeki son pakete yönelik itirazlarda da “değiştirilemez başlangıç ilkeleri”nin referans gösterilmesi, bu işin sonunun nereye varacağını şimdiden haber veriyor gibi. Başörtüsü düzenlemesini iptal ettiren refleksler yine iş başında.

Bütün bu yaşanan tecrübeler, sorunun kaynağının değiştirilemez maddeler ve başlangıç metni olduğunu fark etmeye dayalı bir şuur oluşturabildiği ve o maddelerdeki unsurları demokrasi süzgecinden geçirerek yenileme iradesini ortaya çıkarabildiği ölçüde, kazanç hanesine yazılabilir.

Aksi halde kısır döngüden asla çıkamayız.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

25.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (24.03.2010) - Anayasa paketi

  (23.03.2010) - Çıkış yolu

  (21.03.2010) - 50 yıl sonra

  (20.03.2010) - “O kadar”mı?

  (19.03.2010) - Seçim barajı

  (18.03.2010) - İsrail tuzağı

  (17.03.2010) - Başbuğ’un ikilemi

  (16.03.2010) - Kısır döngü

  (14.03.2010) - Yeni ibret dersleri

  (13.03.2010) - AB’siz demokrasi?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl