30 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Provokasyon meydanda...


A+ | A-

Türkiye, ağır bir tahrikin içinde. Karakol baskınları, askerî birlikler ve üslere yapılan saldırıların ardından tırmanan terörün şehirlere kadar sıçraması, fitne ateşini alevlendiriyor.

İnegöl’deki olayların ve özellikle Hatay-Dörtyol’da dört polisin şehid edilmesine mukabele amacıyla Hakkari Yüksekova ve Çukurca’dan Nusaybin’e çocukların istimal edildiği havaî fişekli, bombalı ve çatışmalı “kınama eylemleri”, durumun vahâmetini ortaya koyuyor.

Türkiye göz göre göre “açılım” sürecinde ve referandum sath-ı mâilinde terör ve iç çatışma girdabının içine sürükleniyor.

Aslında “açılım”da siyasî iktidarın muhatap aldığı DTP-BDP’nin asıl muhatap ve adres olarak otuz bin insanın ölümünden mahkûm İmralı’daki terörist başını muhatap alması, meseleyi çıkmaza sokuyor.

Bilhassa Öcalan’ın Haziran başında “terörün arttırılması, orta ölçekli isyanların ve çatışmanın şehirlere yayılması” tâlimatı ve şantajının peşinden sözkonusu baskın ve saldırıların meydana gelmesi, hükûmetin siyasî muhatabının irâdesine sahip olmayan “sanal bir siyasî partiler” olduğunu su yüzüne çıkarıyor.

TÜRKİYE’NİN GERÇEK GÜNDEMİ

Ne var ki provokasyona uygun ortam oluşturma amacını taşıyan, kargaşa ve kaosla Türkiye’yi iç savaşa sürükleme senaryosu olan bu ağır tahrike karşı AKP hükûmeti, hâlâ hiçbir ciddî tedbire başvurmuş değil.

Hâlâ gündelik konjonktürel siyasî hesaplar peşinde. Hâlâ teröre doğru teşhis konulmamış. Köklü önlemler yerine sathî ve geçici çözümlerle geçiştiriyor…

Bir yandan terör örgütünün “taşeron” olduğu söylenirken, diğer yandan çatışmaları körükleyici ve toplumdaki gerginlikleri arttırıcı taktiklerle etnik tefrika ve ayrışmayı ateşleyen ve günlerce süren olayların “sıradan asâyiş olayları” olarak yorumlanması, hükûmetin bu konudaki kafa karışıklığını açığa çıkarıyor.

Bu bakımdan İçişleri Bakanı Atalay’ın, 54 kişinin gözaltına alındığı, üç polis otosunun, biri zabıta aracının yakıldığı, vatandaşların yaralandığı, 5 sivil araç ile 9 iş yerinde de hasar meydana geldiği İnegöl’deki olaylı gece değerlendirmesi, bunun açık ifâdesi olmakta.

Provokatörleri, kavgaya karışan da “aşırı alkollü birkaç sarhoş”un ve “sporla ilgili amigolar grubu”na atfeden “spontane bir hâdise” yorumu, oldukça hafife kaçmıştır.

Bakan belki de “olayları büyütmeme” maksadıyla böyle bir açıklamayı tercih etmiş; ancak daha sonra Dörtyol’da kentin ortasında polislerin katliyle tekrarlanan tahrik ve provokasyona bakıldığında işin içyüzünün hiç de öyle olmadığı anlaşılmakta.

Gerçekten Türkiye’nin başında başta terör belâsı olmak üzere içte ve dışta bunca derdin bulunduğu, terörle mücadelede hâlâ bir mutâbakatın sağlanmadığı politik gerginlik vasatında, ülkenin önüne getirilen referandumun ne yazık demokratik hak ve özgürlüklere getirisini de tartışma dışında bırakıyor. Türkiye’nin başta demokratikleşme, ekonomik kiriz, AB müzâkere süreci olmak üzere gerçek gündemini tartışmasını engelliyor.

SİYASÎ HAVA AJİTE EDİLİYOR

Doğrusu, en başta sorumluluk taşıması gereken iktidar partisi, ne yazık ki bu hususta gerekli itinayı göstermiyor. Başbakan, Anamuhalefet liderinin gittiği illere gidip bütün bunları pervâsızca bütün bunları siyasî malzeme olarak istimal ediyor…

Görünen o ki siyasî iktidar ve muhalefet, ciddî bir yanlış strateji içinde. Referandumun demokratik - antidemokratik muhtevası ve tercihlerini analiz etmek yerine, âdeta seçim yarışı gibi siyasî hava ajite ediliyor; meydanlarda halkın da talepleri, ülkenin sorunları değil, politik atışmalarla meşgul.

Oysa Türkiye’nin bu süreçte lüzumsuz politik polemikler ve suçlamalar yerine “terörün sebepleri”ni ve terörle mücadelede sorunu çözücü çâreleri tartışması, demokratikleşmenin önündeki engellerin kaldırılması ve referandum sürecinde demokratik sivil anayasayı, hak ve hürriyetleri konuşması gerekirdi.

Olayların provokasyon olduğu meydanda. Ancak evvela iktidarın buna meydan vermemesi icâb ediyor…

30.07.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.07.2010) - “Kemalizmle İslâmı barıştırma!” (2)

  (27.07.2010) - İran’la “nükleer takas”da Amerikan dayatması

  (26.07.2010) - “35. madde” atışması...

  (24.07.2010) - Kabil Konferansından ne çıktı?

  (22.07.2010) - 12 Eylül’le “hesâplaşma”

  (21.07.2010) - “Terörle mücâdele plânı” var mı?

  (20.07.2010) - Terörle mücadelenin dış boyutu…

  (19.07.2010) - Tekrar başa dönüldü…

  (15.07.2010) - Referandumda “siyasî rant stratejisi”

  (14.07.2010) - “Referandum siyaseti”


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.