21 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Saliha FERŞADOĞLU

Delilikten dervişliğe


A+ | A-

Eprimiş hayallerin, hurdahaş umutların ve yeniden doğuşun öyküsünü anlatan kitabı kapadım. Okuduklarımı sindirmek ve ruh dünyamda çarpışan düşünceleri aydınlığa kavuşturmak istiyordum.

Bir eliyle başını tutan Ayşe Şasa’nın fotoğrafına baktım. Hatıralar bir bir üşüştü zihnime. Kendisiyle bir buçuk yıl önce lisans tezimi hazırlama safhasındayken telefonda görüşmüş; röportaj yapmak istediğimi söylemiştim. Ancak bu isteğim gerçekleşme imkânı bulamadı, hiçbir şey nasipten öte değil diyerek başka bir zamana ertelemiştim bu hayali.

Anılara kapılıp gitmişken, kitap kapağını süsleyen fotoğrafın ne kadar anlamlı olduğunu fark ettim o lâhzada. Kalbî ve zihnî mücadelesini, şizofreni hallerini, kutsal arayış yolculuğunu ve hakikate varışını anlattığı “Delilik Ülkesinden Notlar” ne zamandır okumayı istediğim bir kitaptı. Bunaltan Bursa sıcağına aldırmadan, anlatılanların büyüsüne kaptırarak heyecanla, merakla ve hayretle bir çırpıda okudum.

Okudukça tanır gibi oldum onu. Çocukluktan itibaren aile ve çevresi tarafından dışlanır Ayşe Şasa. Dünyayı yok etmek için hazırlanmış senaryonun bu iş için seçilen kurbanıdır. Gestapo tarafından ele geçirilmiş ve yarı yarıya biyonik hale getirilmiştir. Burnunda, gözünde, bedeninin her bir noktasında yerleştirilmiş radarlar, aygıtlar ve alıcılar vardır. Tehlikeye karşı uyumuş ve uyutulmuştur. Başına gelen bütün bu felâketler herkese ve her şeye şüpheyle bakmasına sebep olur.

İşte bu düşünce ve halüsinasyonların günbegün artarak benliğini kuşatmasıyla, bir gün şizofrenin o garip ve tuhaf dünyasına dalar. Sanrılarla, histeri nöbetleriyle geçen günler asırlara mütekabildir. 25 yıl evinden dışarıya tek bir adım atamaz. Yatağının başucundaki telefon dünyanın dört bir yanındaki arkadaşlarıyla iletişimini sağlayan tek araç olur.

An gelir, dünyasındaki açmazlardan kurtulmasını sağlayan bir kitap geçer eline; Muhyiddin İbn Arabî’nin Füsûsü’l Hikem’i… Kendi deyimiyle tam on sekiz yıl boyunca pençesinde kıvrandığı ağır sinir hastalığından bütünüyle kurtulur.

Eskiden, karanlık ve dağdağalarla dolu bir hayat, firak ve zevale doğru hızla sürükleniyormuşçasına sıkboğaz etmiştir benliğini. Kesif bir zülûmat her yeri istilâ etmiş, fırtınalar, yangınlar hiç dinmiyordur ruhunda. Ancak Füsûsü’l Hikem ile gelen aydınlık, dünyayı ferah ve huzur dolu bir limana çevirir. Artık o, şehre baktığında Allah u Ekber volkanlarını, ortada akan La İlahe İllallah okyanuslarını, göz alabildiğine uzanan Subhanallah ovalarını ve Elhamdülillah yaylalarını görür; hayretle bakakalır.

Peygamberimizin dilinden hiç düşürmediği, ‘Allah’ım hayretimi arttır!’ duası, o günden sonra Ayşer Şasa’nın da duası olur.

Dinin yasaklandığı bir dönemde, maddeye ve pozitivizme tapan insanlığın, çok geçmeden kucağında birikmiş acımtırak ve çürük semerelerle ağladığını, feryad ü figanlarla haykırdığını anlatır. Bu ekşi ve acı meyvelerden birisi de akıp giden kendi hayatıdır. Benzer hayatların yaşandığını bildiği için, aynı sıkıntı, keder ve kasveti tadan insanlara yardımcı olmak ister. Tecrübelerini kaleme alır, insanlığa sunar. Delilikten dervişliğe giden bu yolda, basit bir yol tabelâsı olduğunun altını önemle çizerek şöyle der:

“Benim yetişme çağımın hiçbir unsurunda gayba yer yok. Bugün yetişen bütün genç nesiller gayb bilgisinden çok uzak. Hâlbuki gayb olmadan insan olunmaz ki. Biz gaybtan geldik, gayba gidiyoruz. Yaratılışın gayesi bu; kesinlikle bu. Ben bunun en büyük inkârcısıydım. Allah neymiş, hâşâ! Yaratılmak neymiş? Bir sürü tesadüf oldu ve sonuçta biz maymundan geldik, diye inandırılmıştım. Ama yaşadığım birçok iç tecrübe ve acı, kalp gözümün açılmasına, kalp gözümün açılması sevginin açılmasına, sevginin açılması da aklımı açmama yol açtı.”

Ayşe Şasa hakikati keşfedebilme şansını elde edenlerden. Ya hâlâ, modern dünyanın çıkmazlarında inatla boğulmaya devam eden, her şeyi sebeplere indirgeyen ve kurtuluşu salt insana yükleyen zihniyetin hali ne olacak?

21.07.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.07.2010) - Kâinat senfoni orkestrası

  (30.06.2010) - Umut toplayıcısı

  (23.06.2010) - Çocuk aklı işte

  (09.06.2010) - Kayıp yazılar

  (02.06.2010) - Polyannacılık

  (28.05.2010) - Kitap kurdu

  (19.05.2010) - Geçmiş zaman olur ki

  (12.05.2010) - Acılar ve güller

  (05.05.2010) - Yargısız infaz

  (21.04.2010) - Düşler diyarında


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.