Prof. Dr. Ömer Küçük, “İnsan beslenmesinde soya çok sağlıklı. Direkt olarak insanların soya yemelerini, soya sütü içmelerini ve yiyeceklerine soya eklemelerini tavsiye ediyoruz. Soya protein olarak etin yerini tutar” dedi.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) düzenlediği “Tavuk ve Bilimsel Gerçekler Konferansı” için İstanbul’a gelen ABD Emory Üniversitesi Winship Kanser Enstitüsü Hematoloji ve Medikal Onkoloji Bölümü Prof. Dr. Ömer Küçük, soya ile beslenen tavukların daha sağlıklı olduğunu, dünyanın her yerinde hayvanların beslenmesinde soya kullanıldığını söyledi. Prof. Ömer Küçük, bütün hayvan yemlerinin içinde soya olduğunu belirterek, şunları söyledi:
Uzakdoğu soya tüketiyor
“İnsan beslenmesinde de soyanın çok sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. O yüzden soya almak için tavuk eti ya da başka bir şey yemeye gerek yok. Direkt olarak insanların soya yemelerini, soya sütü içmelerini ve yiyeceklerine soya eklemelerini tavsiye ediyoruz. Uzakdoğu’da soya tüketimi çok fazla. Her gün iki milyondan fazla insan soya tüketiyor. Birçok hastalıklar özellikle meme ve prostat kanseri ile kalp hastalıkları soya tüketen toplumlarda daha az görülüyor.“
Günde 2 bardak soya sütü
Soyada GDO olduğunu, ancak bunun kanser ürettiği yolundaki iddiaların ilmî olarak tesbit edilemediğini belirten Prof. Ömer Küçük, “Soya protein olarak etin yerini tutar. Hergün sabah, öğle ve akşam eşimle birlikte soya fasulyesi yiyoruz. Ayrıca günde 2 bardak soya sütü içiyorum. Soyayı ne kadar çok tüketirsek hastalıklara o kadar az yakalanırız. Uzakdoğu ülkelerinde 6 bin yıldır soya tüketiliyor. Bu bölgelerdeki insanlar çok az kanser hastalığına yakalanıyor. ABD’de de yeni yeni soya tüketilmeye başlandı. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılıyor. Türkiye’de de soya tüketiminin daha çok olması gerekiyor. Soya ayrıca insan ömrünün uzamasına da yardımcı oluyor” dedi.
Erol Doyuran / [email protected]
Haber Merkezi