"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Deizme cevap verip çürütecek kitap var mı?”

Ali FERŞADOĞLU
17 Ekim 2019, Perşembe 01:32
Bir okuyucumuz aradı, “Burada bir deist var, kafaları karıştırıyor. Deizm nedir, ona karşı yazılmış bir kitap var mı?” diye sordu.

Deizm, “ilâhçılık” diye tercüme edilen, her türlü vahyi, ilhamı ve dolayısıyla vahyin bildirdiği Allah’ı, dini inkâr ederek sadece akıl ile idrâk edilen bir Allah’ın varlığını kabul eden; teşbihi ve teslisi reddeden ekol, anlayış, batıl, yanlış, sapıtmış bir inançtır. 

Peygamberi aradan çıkaran ve sadece Allah var diyen sapıtmış bir felsefik akım deizm dahil, Darvinizm, materyalizm, Marksizm ve sair bütün seküler, sapıtmış inançları, felsefik akımları ve iddialarını çürüten en birinci kitap, Risale-i Nur’dur.

Bunu ona olan bağlılığımız veya taassubane görüşümüzden dolayı söylemiyoruz. Zira, Risale-i Nur’da “her müşkül/problem halledilir, her suale cevap verilir.” 1

Prof. Yusuf Kaplan, bu hususa şöyle temas eder birçok mülâkatında:

“Bediüzzaman bence 20. yy’ın değil 21. yy’ın düşünürü. Dünyanın modernlikle birlikte sürükleneceği yeri görebilmiş İslâm dünyasındaki tek düşünür… Bunun için nasıl bir zihnî sefer yapılacağını gösterebilmiş biri. Batıdaki deizmin, sekülerleşmenin bütün insanlığı ve İslâm dünyasını peygamberi soluktan uzaklaştıracağını görüyor. O yüzden iman hakikatleri üzerine yoğunlaşıyor.” 2 

Deistlere de en büyük, en mükemmel, en mukni, en güzel, en aklî, en ilmî, en mantıkî cevabı Risale-i Nur’un verdiğini anlamak için deizmin şu tarifine de bakarak anlaşılabilir: “İlâhçılık diye tercüme edilen, her türlü vahyi, ilhamı ve dolayısıyla vahyin bildirdiği Allah’ı, dini inkâr ederek sadece akıl ile idrâk edilen bir Allah’ın varlığını kabul eden bir felsefi akımdır.”

Şu halde, Risale-i Nur’un tevhide, meleklere, Nübüvvete, kitaplara/Kur’ân’a, vahye, mu’cizeye, ahirete, kadere dair bütün meseleleri bütün seküler felsefik akımlara olduğu gibi, aynı zamanda deizme de cevaplardır.

İkinci Şuâ, “Sırr-ı tevhid içinde sair erkân-ı imaniyeye birer kelâmla kısacık birer işarettir.” Nübüvvet bahisleri, Ondokuzuncu Mektup, Ondokuzuncu Söz, Yirmibeşinci Söz (Mu’cizat-ı Kur’ân’iye, Vahiy meseleleri) baştan ayağa Deizme de cevaplardır. Ateizme de, sekülarizme de, laikizme de, materyalizme de…

Yirmibeşinci Söz’de ispat edilir ki, Kur’ân beşer kelâmı değil; Vahiydir. Herbir kelimesi, âyeti, sûresi mu’cizedir. Öyle ise, Kur’ân’ın ispat edilirse diğer iman esasları ve İslâm şartları da ispat edilir. Meselâ, Tabiat Risalesi Darwinizme cevaptır, ama, Üstad isim vermeden yapıyor, yara açmadan tedavi ediyor. Şu halde deizme ve deistlere karşı da Risale-i Nur’a yoğunlaşalım, müzakere, mütalâa edelim, Risale-i Nur’u tavsiye edelim…

Dipnotlar: 

1- Tarihçe-i Hayat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 45. 2- Yeni Asya, 24.03.2008.

Okunma Sayısı: 4658
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ugurakar

    17.10.2019 08:09:48

    Musluman birinin deist olmasi sorumluluktan kendini kurtarmaya calismasidir . Gunde bes vakit namaz, senedeki bir ay oruc, haramlardan kacma mucadelesi onlardan aklinca kendini kurtariyor nefsini serbestlikle rahatlattigini zan ediyor, tabi bu hep oylede gitmiyor , basina gelen sikintilar hastaliklar vefatlar binlerce cevabsiz gerceklerlede devamli o akli ruhu bombardimana ugruyor sonuda ruhen hayvanlik aklen bitmeyen izdiraplar. Insan akliyla , hayvan ruhuyla yasam tarzi.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı