"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşsizlik fonu amacının dışında kullanılıyor

03 Kasım 2015, Salı 16:13
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, işsizlik fonunun amacı doğrultusunda kullanılmadığını belirtti.

14 yılda işsizler için toplam 9 milyar TL ‘nin üzerinde bir ödeme yapıldığını kaydeden Beko, bu miktarın fon giderlerinin yalnızca dörtte biri olduğunu geri kalanın yarısından çoğunun hükümetin icraatlarına ayrıldığını söyledi.

Kani Beko Ankara’da düzenlenen İŞ-KUR’un 8.olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada işsizlik fonunun amacı doğrultusunda kullanılmasının temel taleplerinden biri olduğuna temas etti. Mart 2002 tarihinden bugüne kadar geçen 14 yılda yararlanma şartlarını karşılayamadığı için yaklaşık 1 milyonun üzerinde işçinin İŞ-KUR'un kapısından döndüğünü kaydeden Beko, fona başvuran her dört işsizden biri eksik prim yatırılması, prim süresinin yetersizliği gibi bahanelerle açlığa mahkum edildiğini savundu.

14 yılda işsizler için toplam 9 milyar TL nin üzerinde bir ödeme yapıldığını belirten Beko, Bu miktarın, fon giderlerinin yalnızca dörtte biri olduğunu geri kalanın ise yapılan harcamaların yarısından çoğunun hükümetin icraatlarına ayrıldığını kaydetti.

Yol yapımından, enerji santraline kadar pek çok iş için işsizlik fonundan kullanıldığını kaydeden Beko, “ Bu para ile 14 yıl süresince 2 milyonu aşkın işsize işsizlik ödeneği verilebilirdi.’’ dedi.

“BUGÜN İŞ-KUR'A KAYITLI İŞSİZLERİN SAYISI 2 MİLYON CİVARINDADIR”

İŞ-KUR'a kayıtlı işsizlerin sayısının bugün 2 milyon civarında olduğunu dile getiren Beko, “İşsizlik Fonu'nda biriken tutar, tüm kayıtlı işsizlere işsizlik ödeneği ödeyebilecek ve kendini döndürebilecek kadar önemli bir kaynaktır.’’ ifadelerini kullandı.

Son yıllarda prim indirimi adı altında patronların sigorta primi olarak ödenen tutarın ise yaklaşık 25 milyar TL'yi bulduğunu vurgulayan Beko, şunları kaydetti: 

“Patronlara 25 milyar, işsize 14 yılda 9 milyar TL. Sanki ihtiyacı olan, açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan işsizler değil de patronlar. Bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesi için acil politikalar üretilmelidir. Fonun sadece aylık geliri 1 milyar TL'yi bulmaktadır. Fondan yapılan aylık harcamalar bu tutarın 10'da biri seviyelerindedir. Buna göre şu anda fonda biriken anaparayla, başka bir harcama yapmaksızın 2 milyonu aşkın kişiye ödeme yapılabilir. Resmi işsizlerin sadece yüzde 8'i, iş aramayan, umutsuz işsizler dahil edildiğinde yüzde 5'i zaten cüzi bir rakam olan işsizlik ödeneğinden faydalanabilmektedir. Bugün İŞ-KUR'a kayıtlı işsizlerin sayısı 2 milyon civarındadır. İşsizlik Fonu'nda biriken tutar, tüm kayıtlı işsizlere işsizlik ödeneği ödeyebilecek ve kendini döndürebilecek kadar önemli bir kaynaktır. Sonuç olarak devlet işsizlere ya kendi ilgi ve becerisine uygun bir iş bulmak ya da onlara gelir desteği yapmak zorundadır. İŞ-KUR bu amaç için yapılandırılmalı ve bu sorumluluğu üstlenmelidir.”

“MEVSİMLİK İŞÇİLER SOSYAL GÜVENLİK ŞEMSİYESİ İÇİNE ALINMALIDIR”

Beko, mevsimlik işçilerin sosyal güvenlik şemsiyesi içine alınması gerektiğini vurguladı. 

Mevsimlik tarım işçilerinin sosyal korumasızlığı ve sosyal dışlanmayı temsil ettiğini anlatan Beko, şunları dile getirdi: 

“Türkiye'deki çalışma hayatının en dezavantajlı grubunu oluşturmaktadırlar. Ne yazık ki getirilen yasal düzenlemeler mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenliklerini sağlamada başarısız olmuştur. Türkiye'deki gerçek durum yasal düzenlemelerin oldukça uzağındadır. Mevsimlik işçiler sosyal güvenlik şemsiyesi içine alınmalıdır. Aracılık ilişkisini kayıtlı haline getirerek , dayılık sistemine yasallık kazandırılacağına, İŞKUR'da kayıt altına alınarak kamusal hizmet alanından yararlanmaları sağlanmalıdır. Ulaşım, Barınma, sağlık ve çalışma saatleri, örgütlenme ve ücret ile ilgili koşulları insana yaraşır hale getirilmelidir.’’

Okunma Sayısı: 2076
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı