"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Millet sabırla seçimi bekliyor

19 Mayıs 2022, Perşembe 00:40
Prof. Dr. Sinan Sönmez: Türkiye’de toplumun büyük bir kesimi gidişata tepkisini doğrudan ortaya koymuyor ve sabırla sandığı bekliyor.

DÖRT NALA ENFLASYON

“ÜLkemizde enflasyon üç-beş ülke hariç uluslararası ölçekte ivme kazanan fiyat artışının çok üzerinde. 12 aylık enflasyon TÜİK’e göre %70, ENAG’a göre %157. Kaçınılmaz olarak TÜFE’ye yansıyacak olan ÜFE resmî rakamlara göre %122. Toplum ‘dörtnala enflasyon’ baskısı altında.”

YOKSULLAŞMA SÜRECİ

“Geniş halk kesimleri, emekçiler, emekliler, üretici çiftçiler, çocuklar, gençler, yaşlılar, vd., derin bir yoksullaşma sürecinde. Toplumun büyük bir kesiminin bu gidişat karşısındaki tepkisini doğrudan ortaya koymadığını ve sabırla sandığı bekleyeceğini düşünüyorum.”

***

Millet sabırla seçimi bekliyor

Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Sönmez, “Türkiye’de toplumun büyük bir kesiminin tepkisini doğrudan ortaya koymadığını düşündüğüm için sandığın sabırla bekleneceği kanısındayım” dedi.

Atılım Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Sönmez, Tüketici Fiyat Endeksi’nin yüzde 70, Üretici Fiyat Endeksinin yüzde 122’ye yaklaşmasının toplumun “dörtnala enflasyon” baskısı altında kaldığını işaret ettiğini söyledi.

Türkiye’de toplumun büyük bir kesiminin tepkisini doğrudan ortaya koymadığını düşündüğü için sandığın sabırla bekleneceği kanısında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sönmez, gazeteduvar’ın enflasyon, döviz kurları, KKM ve derin yoksullaşmaya ilişkin sorularını cevapladı.

Prof. Dr. Sönmez, “TCMB’nin yılsonu ve 2023 yılı enflasyon hedefleri tutar mı?” sorusuna karşılık şu cevabı verdi: Öncelikle vurgulanması gerekli husus, ülkemizdeki enflasyonun üç-beş ülke hariç uluslararası ölçekte ivme kazanan fiyat artışının çok üzerinde olması. TÜİK son 12 aylık enflasyonun yüzde 70’e ulaştığını açıklarken, ENAGrup oranın yüzde 157 olduğunu belirtmektedir. Kaçınılmaz olarak TÜFE’ye yansıyacak olan ÜFE ise resmi rakamlara göre yüzde 122’ye yaklaşmıştır. Bu veriler ve gidişat toplumun “dörtnala enflasyon” baskısı altında kaldığını işaret ediyor.

‘BÜTÇE GELİR KAYBINA UĞRADI’

Türkiye seçimlerin arifesinde büyük toplumsal çalkantılara gebe mi? Geniş halk kesimleri, emekçiler, emekliler, üretici çiftçiler, çocuklar, gençler, yaşlılar, vd., derin bir yoksunlaşma ve yoksullaşma sürecindeler. Bununla birlikte ekonomik kriz sürecinde doğrudan çıkar sağlayan gruplar ve kesimlerin varlığını da dikkat almak gerekiyor. Sosyal ve ekonomik tablo dile getirdiğiniz çalkantının olabileceğini işaret etse de Türkiye’de toplumun büyük bir kesiminin tepkisini doğrudan ortaya koymadığını düşündüğüm için sandığın sabırla bekleneceği kanısındayım. Tabii seçimler zamanında yapılırsa ve sonuçlara doğrudan veya dolaylı olarak müdahale edilmezse. Her tür gelişmenin olabileceğini de düşünüyorum.

BÜYÜME AMA NASIL?

Yaklaşan seçimler öncesi izlenen para ve maliye politikalarını nasıl değerlendirmek gerekir?

Dikkatinizi çekmek istediğim husus sürekli olarak ekonomik büyümeden söz edilmesidir. Ama nasıl ekonomik büyüme? İstihdamsız, ithalata bağımlı ve genelde düşük katma değerli, ihracat artışının daha fazla ithalat gerektirdiği bir sanal büyüme. Bu koşullarda para ve maliye politikasını ayrı ayrı değerlendirmek yerine, makroiktisat politikasının bu iki temel politika aracının belli kesimlere kaynak aktarmaya yöneldikleri ve etkin bir politika uygulamanın uzağında oldukları bilinen bir olgudur.

Okunma Sayısı: 1021
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gültekin

    20.5.2022 10:37:21

    Milletin derdi seçim olmadığını düşünüyoruz, bugün millet geçim derdindedir. Seçimler beş yılda bir yapılarak yetki veriliyor, kimse seçimleri sulandırmasın, geçmişteki seçim enflasyonlarına ülkemizi getirmesinler, seçimlerin zamanı gelince bu yüce asil millet gereğini yapar, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

  • Salih

    19.5.2022 12:03:29

    Tek yaptığı şey. Bay Kemal Bay Kemal.Hikaye okuyup. Milleti uyutmak Bırak sen onu bunu. Ülkenin bu rezil hali nedir. Kim yönetti 20 yıldır bu ülkeyi. İnşallah vatandaş uyanmıştır. Vatandaş bunları başımıza kral yaptı. Sarayları saltanatı verdi. Yoksa işimiz daha vahim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı