KÜÇÜKÇEKMECE Belediyesi, “Mütevazı Bir Harf Hikayesi, Vav ve Amentü Gemisi” başlıklı sergisini “Cennet Kültür ve Sanat Merkezi” Sergi Salonunda 18 Şubat 30 Mart arası sanat severlerle buluşturacak.
“Sufi Objeler, Taşbaskı Halk Resimleri ve Günümüz Çağdaş Sanatçıları” başlıklı bir önceki serginin bir anlamda devamı niteliğinde olan ve gelenekle ilgilenen sanatçıların işlerinin yer aldığı, “Mütevazı Bir Harf Hikayesi, Vav ve Amentü Gemisi” başlıklı bu sergi, sembolik bir değerden, bir harften yola çıkarak o harfin derinlikli, manevi ve ilahi etkisini görünür kılmayı hedefliyor. Hat eserlerinde, levha ve murakkalarda görülmesinin yanı sıra mimari eserlerde de sık sık görülen “vav” harfinin “müsenna” bir biçimde karşılıklı iki “vav” olarak yazılmış örneklerine de fazlaca rastlanır ve en meşhurları Bursa Ulu Cami ile Edirne Eski Cami’dekilerdir. Bu iki yapıda yer alan “vav” örneklerini Ara Güler ve Mehmet Günyeli’nin fotoğraf karelerinde yansıtılacak sergiye.Malik Aksel, Türklerde Dini Resimler isimli kitabında, bir zamanlar İstanbul’un en meşhur çifte “vav”ından bahseder. Mısır Çarşısı’nın köprüye bakan kapısının içindeki “vav”, maalesef onarımlar esnasında kazınmış, bilgisiz eller aracılığı ile ortadan kalkmıştır.
VAV BİR KULUN EDEPLE ALNINI SECDEYE SABİTLEYİŞİDİR
MÜTEVAZI bir harftir “vav”. Bu sebeple “vav gibi olun” denmiştir insanoğluna. Sembolik açıdan cenin şeklini alması yaradılışı işaret eder ama hemen devamında da sıfır olup sonsuzluğa uzar. “Vav” aynı zamanda çileyle yoğrulmuş bir kulun edeple eğilişi, alnını seccadeye sabitleyişidir. “Vav” kâinattır, ama aynı zamanda anlamını bilmeyen için “vah”tır. Vaveyladır. Aslında, hiçbir şey arzulamamak, isteklerin şerrinden nefsi kurtarmak benlikten tecerrüt, Allah’a yakınlıktır, “Kâmil insan varlığı yoklukta bulur” sözü de buna işarettir. “Çifte Vav” ebced hesabıyla 12 karşılığındadır. 12 ise 12 imama işaret sayıldığından bu harfin kutsallığının bu rakamla münasebeti kurulabilir. Bu harf 6 rakamıdır, yan yana iki “vav”, yan yana iki 6 rakamını, yani 66’yı, dolayısıyla Allah İsm-i Celâl’ini belirtir. Yedi “vav”la belirtilen, bugün dahi bazı dükkanlarda ve evlerde görülen “Amentü Gemisi” adında bir yazı-resim vardır ki, yüce mevkilerde, yükseklerde yer alır. Bu “vav” harfleriyle yapılan geminin türlü süslemeleri, âyetler, hadislerle bezenmişleri de çoktur. Bu gemi resmi, Allah’a, onun meleklerine ve kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe inanışın açıklanmasıdır. Bu kelimeler “vav”larla birbirlerine bağlanınca harfler bu amentü gemisinin kâh insanları kâh kürekleri olur. Bu masal, sergide Hüsamettin Koçan, Balkan Naci İslimyeli ve Süleyman Berk’in eserleri ile karşılık buluyor. Sergide Vav harfini yorumlayacak bir çok isim ile harfin sırrına erilecek.