"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’an-ı Kerimde sûre isimleri -6

Osman ZENGİN
14 Nisan 2023, Cuma
86-) TÂRIK: İsmini, ilk âyette geçen “târık” kelimesinden alır. Târık; “geceleyin gelen, şiddetlice vuran, kapı çalan” demektir. Sûrede geçen târık ise; “gece fazla ışık saçan yıldıza“ denir ki, bu, seher yıldızıdır.

87-) A’LÂ: Birinci âyette geçen ve “en yüce, en üstün” mânâsına gelen, Cenab-ı Hakk’ın, “A‘lâ” isminden alır.

88-) ĞÂŞİYE: İsmini, ilk âyette geçen ve “her şeyi saran, kaplayan, dehşeti her şeye ulaşan kıyamet günü” mânâsına gelen “ğâşiye” kelimesinden alır.

89-) FECR: “Tan yerinin ağarması, sabah aydınlığı” mânâsına gelir.

90-) BELED: Mekke’yi anlatıp, “belde, şehir” mânâsına gelir.

91-) ŞEMS: “Güneş” demektir.

92-) LEYL: “Gece” demektir.

93-) DUHÂ: “Kuşluk vakti” demektir. Aynı zamanda bu sûre “kısar-ı sûver” olan “kısa sûrelerin” başlangıcıdır. Ve bundan itibaren, hatim yapılırken veya okunurken, (nâs sûresi de dâhil) sûre sonlarında tekbir getirilir.

Bununla alâkalı da, Hz. Ali (ra) şöyle bir sözü vardır: “Kur’an okuduğun zaman, kısa sûrelere geldiğinde tekbir getir. Çünkü tekbir, Allah’a karşı bir şükür, sevgi ve hatmin bittiğini de ilân etmedir.” (İbn Cezeri, a.g.e. II, 408)

94-) İNŞİRÂH: “Açılmak, genişlemek, sevinmek” mânâlarına gelir. Bu sûrede, Peygamberimizin (asm), çocukluğunda, Peygamberliğe hazırlamak üzere “kalbinin açılıp genişletilmesinden” bahsedilmektedir. Ayrıca, onun getirdiği dindeki kolaylıklara dikkat çekilerek Allah’a şükretmeye teşvik edilmektedir. Halk arasında “elemneşreh” diye de söylenir.

95-) TÎN: “İncir“ demektir.

96-) ALÂK: İnsanın yaratılmasıyla alâkalı olarak” aşılanmış yumurta” demektir. Bu sûreye “İkra’ sûresi” de denilir. İlk beş âyeti, Kur’an’ın ilk nâzil olan âyetleridir.

97-) KADR: Kadir gecesini ve ondaki faziletleri anlattığı için o ismi almıştır.

98-) BEYYİNE: “Apaçık delil” demektir.

99-) ZİLZÂL: “Zelzele, deprem” demektir ki, en büyü zelzele olan kıyametin kopmasından bahsettiği için, o ismi almıştır.

100-) ÂDİYÂT: “Hızlı koşan atlar” demektir.

Okunma Sayısı: 2133
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Süleyman Başaran

    16.4.2023 14:58:35

    Sözlerin en güzeli, en hayırlısı ve en doğrusu Allah'ın kelamı, Kur'an-ı Kerim hakkında gerekli bilgiler verdiğiniz için Allah sizden razı olsun değerli Abim. Allah yardımcınız olsun inşallah

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı