"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Süleyman Çelebi’ye, mevlidi yazdıran sır (Bursa Bediüzzaman mevlidi)

Osman ZENGİN
11 Mayıs 2024, Cumartesi
Mevlid yazarı Süleyman Çelebi, Bursa ulucamiiye, Yıldırım Bayezid Han tarafından, baş imam olarak tayin edilir.

Bir gün, İran’dan bir molla gelir. “Misafirdir” diye, ona bir vaaz verdirilir. Molla, Bakara sûresinin 285. âyetini îzah ederken; “aslında Peygamberler arasında bir fark bulunmadığını, bundan dolayı da, Hz. Muhammed’in (asm), Hz. Îsâ’dan (as) ve diğer Peygamberlerden pek farkının olmadığını” söyleyince, cemaatten bazıları vâize karşı itirazda bulunmuş. O anda, Süleyman Çelebi’nin kalbine bir ilham gelir ve “Ölmeyip İsa göğe bulduğu yol / Ümmetinden olmak için idi ol” beytini sıralamıştır. Cemaat, bunu çok beğenir. Süleyman Çelebi, bu beyti, daha sonra büyük bir vecdle, Hz. Peygamber’in (asm), Ahzab sûresi 56.âyetinde geçen “Muhakkak ki Allah ve melekleri, o Peygamber’e (asm) salât ederler. Ey îmân edenler! (Siz de) ona salât edin ve (ona) teslîmiyetle selâm verin!” senâsına istinaden, mevlidi yazmıştır. Buradaki salâtın mânâsı ise, şöyle izah edilmektedir: “Allah-ü Teâlâ’nın Hz. Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm’a salât etmesi, ona rahmet edip ondan râzı olması; meleklerin salât etmesi ise, duâ edip mağfiret dilemeleridir. (İbn-i Kesîr, c. 3, 110)

“Evet salavâtın ma‘nâsı, rahmettir. Ve o zîhayat mücessem rahmete rahmet duâsı olan salavât ise, (âlemlere rahmet olan Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm’a) vusûle (kavuşmaya) vesîledir. Öyle ise sen salavâtı kendine,(...) vesîle yap ve o Zât’ı da rahmet-i Rahmân’a vesîle ittihaz (kabûl) et!” (Lem‘alar, 14. Lem‘a, 103) Yâni kısaca, diğer Peygamberlerin isimleri, tek olarak zikredildiğinde, sadece (aleyhissalâm) denilirken, Peygamberimiz’ (aleyhissalâti Vesselâm) denilir.

Böylelikle, Peygamberimize (asm) densizlikte bulunan Molla yüzünden, Mevlid-i Şerif yazılmıştır.

İşte, bu hadisenin meydana geldiği zemin olan ve; Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Kudüs-ü Şerif ve Şam-ı Şerif (Emeviye camii)’nden sonra, beşinci mekân olarak kabul edilen ve Hızır’ın (as) da, içinde bir vakit namaz kıldığı rivâyet edilen Bursa Ulucamide biz, bu sene, yine 12 Mayıs 2024 Pazar günü öğle namazını müteâkib, başta Peygamber(asm) olmak üzere; diğer enbiyaların, evliyanın, asfiyanın, şûhedanın ve hassaten de büyük islâm âlimi, Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin ve vefat etmiş nur talebeleriyle, bütün ehl-i imanın vefat edenlerinin ruhuna okutulacak mevlide, hepinizi bekliyoruz.

Okunma Sayısı: 4001
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin

    11.5.2024 06:27:53

    Vallahi Osman kardeş sana helal olsun. Bu yaşıma kadar mevlidin yazılış hikmetini ve sebebini bilmiyordum. Sayende öğrendim mühterem kardeşim. Berhüdar olasın.

  • Ekrem

    11.5.2024 00:45:32

    Maşaallah barekallah.. muazzam bir bilgilendirme oldurulmuş. Allah razı olsun

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı