“ANAM, BABAM SANA FEDA OLSUN YA RESULULLAH” DİYEREK PEYGAMBER SEVGİSİNİ GÖSTEREN HANIM SAHABİ HZ. SÜMEYRA’NIN HAYATI TEKİRDAĞ’DA ANLATILDI.
82 İl 82 Sahabî projesinin 62. programının durağı Tekirdağ Çorlu oldu. Anadolu Gençlik Derneği Çorlu Şubesi’nin ev sahipliliğini yaptığı program, Atikup Düğün Salonu’ndan gerçekleşti. Kur’ân-ı Kerîm tilâveti ile başlayan program, Şube Başkanı Murat Vakitçi’nin selâmlama konuşması ile devam etti. Daha sonra kürsüye gelen Muhammed Emin Yıldırım Hoca, Hz. Sümeyra’dan alınması gereken dersler konusunda şöyle dedi: “Onun Uhud’daki akıllara durgunluk veren halini eğer biliyorsanız, söyleyeceğiniz ilk söz: “Hz. Sümeyra bize sevdayı ve aşkı öğretir. Peygamber nasıl sevilir bunu gösterir. Sahabece sevginin son noktası olan bir kameti ile: “Anam, babam, nefsim, neyim varsa her şeyim senin yoluna feda olsun Ya Resulullah!” sözünün nasıl altı doldurulur bunu gösterir. El-Hak, doğrudur, gerçekten Hz. Sümeyra’dan alınacak en önemli ders, Peygamber sevgisi, sevdası, aşkı dersidir.”
ÇOCUKLARIN İLK HOCASI ANNEDİR
Konuşmasını Hz. Sümeyra’dan alınması gereken mesajlarla bitiren Yıldırım, çok önemli hususları dinleyenlerle paylaştı. Yıldırım’ın verdiği mesajlardan bir tanesi şöyle idi: “Hz. Sümeyra gibi ideal bir Müslüman anne olmak istiyorsan, evlâdını talebe, evini medrese, sofranı ise Suffa’nın şubesi olarak inşa etmelisin. Çocukların ilk medreseleri evleri, ilk hocaları anneleridir. Bu hakikatin gereğini yerine getirmeye çalış ki, Sahabe hasbiliğinde evlâtların annesi olma saadetine erebilesin.”
SUFFA’DAN SOFRAYA
Hz. Sümeyra’nın ailesi, Müslüman oluşu ve Hz. Peygamber ile olan münasebetlerine dair bazı bilgileri paylaşan Yıldırım, “Sümeyra validemiz, eşini ve çocuklarını karşısına alıp da bir vaaz edası ile bir ders havası ile onlarla konuşmaz. Ya ne yapar? Sofranın başında, yemek yerken hayatın doğal seyri içerisinde elde ettiği bilgileri onlarla paylaşır. Çünkü Sümeyra validemiz çok iyi anlamıştır ki; evin sofrası, evin Suffa’sıdır. Suffa; Efendimiz’in (asm) Medine’de tesis ettiği mektebinin adıdır. Oradan ne yiğitler, ne âlimler, ne şehitler yetişmiştir. Sahabe, Suffa’yı bir model olarak kavramış, her biri de evlerinde Suffa’nın bir şubesini adeta açmışlardı” diye konuştu.
SÜMEYRA’NIN MEKTEBİ
Yıldırım, annelerinin terbiyeleri ile yetişip, büyük bir peygamber aşkı ile dolan Hz. Sümeyra’nın çocuklarının, Bedir’de ve Uhud’da nasıl kahramanlıklar gösterdiğini de anlattı. Hz. Sümeyra’nın çocuklarından birini Bedir’de, ikisini Uhud’da, dördünü de çeşitli savaşlarda Allah yoluna kurban vererek yedi şehit annesi olduğunu söyledi. Yıldırım, “‘Anam, babam, nefsim sana feda olsun’ derken bu sözü havada bırakmadan gereği ne ise onu yerine getirmek... İşte Bedir’de Avf’ı, Uhud’da, Muaz ile Muavviz’i, kocası Haris’i, babası Ubeyd’i, sonrasında ise dört çocuğunu daha feda etmenin ama benden bu kadar demeyip, daha ötesini, daha fazlasını arzulamanın adıdır o...” ifadelerini kullandı.