Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Bayramda siyaset



Bir Kurban bayramını daha idrak etmenin huzurunu yaşarken, yeni bir yıla daha girdik.

2007 yılı Türkiye’nin siyasî tarihi açısından önemli bir yıl olacak. Bu yıl seçim yılı olarak geçecek. -Önemli bir gelişme olmazsa-Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı, Kasım ayında da genel seçimler yapılacak. Şimdilik ilk hedef cumhurbaşkanlığı seçimleri… Önümüzdeki 5 aylık sürede bütün hesaplar cumhurbaşkanlığı seçimine dönük olacak.

Son birkaç aydır Çankaya seçimleri için hayli senaryo üretildi. Dışarıdan yapılan antidemokratik girişimler ve tazyikler sonuçsuz kaldı. Sine-i millet ve erken seçim tartışmaları da yapıldığıyla kaldı. Çünkü, erken seçim yapılması şu an itibariyle imkânsız gözüküyor. Sine-i millete dönecek parti şu anda gözükmüyor.

Bu arada, “367” tartışmaları halen yapılıyor. Bir çok Anayasa hukukçusu bu tartışmanın tutmayacağı görüşünde. Ancak iktidar partisindeki milletvekillerinin kafası bu konuda hayli karışık gözüküyor.

AKP’li Ertuğrul Yalçınbayır, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk iki turunda Meclis üye tam sayısının en az üçte ikisi olan 367 milletvekilinin hazır bulunması gerektiği” yönündeki değerlendirmesinin, “hukukî, teknik ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu” söylerken, tartışmalı anayasa maddelerinin değiştirilmesi gerektiği üzerinde duruyor.

Anlaşılan “367” meselesi daha tartışılacak gibi görünüyor. Yani, bu tartışma diğerleri gibi değil, bu hamur çok su götüreceğe benziyor.

Aslında, AKP ile CHP arasındaki cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları da kabak tadı vermeye başladı. Milletin gündeminde hiç olmayan bir tartışma iki partinin birbirlerine karşı cevapları bayramda da devam etti.

* * *

İşte 2007 yılı bu tartışmalarla girdi. Tartışmalar Kurban Bayramında da devam etti. Hatta partilerin bayramlaşmalarında dahi bu konular tartışıldı.

Bayramlarda vatandaşlar arasındaki ziyaretler gibi, partiler arasındaki ziyaretler de bir gelenek haline geldi. Meydanlarda, özellikle de Meclis’te kimi zaman yumruklaşmalara ve küfürleşmeler kadar varan tartışmalar, bayram günlerinde yerini karşılıklı ziyaretlere bırakıyor. Parti yetkilileri her bayram diğer partilere giderek, diğer partinin yetkilileri ile bayramlaşıyorlar, ülkenin gündemini değerlendiriyorlar. Bu bayramda da bu gelenek sürdürüldü. Bu seneki ziyaretlerin konusu cumhurbaşkanlığı seçimi oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi’nin AKP’yi ziyaretinde söylediği “Tayyip Bey cumhurbaşkanlığına aday olacak mı?” sorusu, ziyaretlerinin içeriği hakkında ipuçları verdi. AKP’li Haluk İpek bu yönde verilmiş bir karar olmadığını söyledi söylemesine, ama CHP’li heyeti her zamanki gibi ikna edemedi.

BBP’lilerin CHP’yi ziyareti sırasında da “başörtüsü” ile “türban” arasındaki fark tartışıldı. CHP bu konuda her zaman yaptığı gibi, “benim büyükannem de başörtülü” edebiyatı yaparken, “türban”ın siyasî simge olduğu saplantısından kurtulamadı.

* * *

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “polemiklerle besleniyor” tartışmalarını haklı çıkaran bir beyanatı bayram boyunca tartışıldı. Erdoğan, bir “kaşar” tartışmasını gündeme taşıdı. Bu tartışma siyasete “kaşar polemiği” olarak girmiş oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışılırken bu “kaşar polemiği”nden sonra “sucuk”, “sosis” polemikleri de yaşanırsa şaşmamak lâzım. Çünkü cumhurbaşkanlığı seçimleri takviminin başlamasına yaklaşık 100 gün var. Polemikçiler konu bulmakta zorlanırsa, bu kelimeleri de kullanmaktan çekinmezler… Bundan önce olduğu gibi…

Bayramdan sonraki ilk yazımızı TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın bayram namazı çıkışı gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına verdiği şu anlamlı cevabı ile bitirelim, “Bayram namazı sonrası siyaset konuşmak kıyamet alametidir…”

06.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.12.2006) - Bayramlık

  (30.12.2006) - Niyet halis olmayınca

  (24.12.2006) - Yasaktan haberdar olmak

  (23.12.2006) - Konuşulanlar...

  (17.12.2006) - Köşk seçimi de erken olsun!

  (16.12.2006) - Demokrasiden geri adım olmaz

  (10.12.2006) - Darbeden daha tehlikeli olan...

  (09.12.2006) - Takozu kaldırın ki...

  (04.12.2006) - Siyasette Ağar rüzgârı

  (03.12.2006) - Ümitsiz olmamak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004