Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

Enver Paşa (2)



Bu konuyu yeniden ele almamızın aktüel iki önemli sebebi var.

Birincisi: Sarıkamış Fâciasının yıldönümü olması.

İkincisi: Enver Paşanın torunu Arzu Enver Hanımın dedesiyle ilgili sözlerinin (aşağıda yer verilecek) medya ve kamuoyunda büyük tartışma ve yankı uyandırmış olması.

Bir başka husus da şudur: Enver Paşa meselesi gündeme ne zaman geldiyse, onun hakkında iki zıt yönlü fikir ve kanaatin mukadderatı hemen hiç değişmedi.

Biri: O bir vatan hainidir.

Diğeri: Hayır, o bir kahramandır.

İşte, Enver Paşanın torunu Arzu Enver Sadıkoğlu'nun son açıklamaları da, ne yazık ki daha çok bu kıskaç içerisinde kalınarak değerlendirildi.

Ancak, hakkı teslim etmek kabilinden, bu meyanda sağlanan önemli bir gelişmeyi de nazara vermekte fayda var.

O da şu: Geçmişte, Enver Paşaya "vatan haini" damgasını vuranların bir kısmı, bu katı tutumlarını nisbeten değiştirmeye başladılar. Eskiye nazaran daha yumuşak, daha temkinli bir üslûp kullanmaya yöneldiler.

Bunlar, şimdi Enver Paşaya doğrudan hain demek yerine, onun başarılı bir kumandan olmadığını, heyecanlı, maceraperest ve özellikle M. Kemal ile yıldızı hiç uyuşmayan bir komutan olduğunu vurgulamayı tercih ediyorlar.

Ne diyelim, bu da hayra alâmet bir gelişme.

* * *

Enver Paşanın ne derece başarılı veya ne ölçüde bir "kahraman kumandan" olduğu tartışılabilir elbet. Ancak, onun bir vatan haini olmadığı, aksine büyük bir vatanperver olduğu, şüphe götürmez bir hakikattir.

1908'de "Hürriyet kahramanı" olarak alkışlanan, 1911'de Trablusgarp'da İtalyanlara karşı cansiperane mücadele eden, 1913'te Edirne'nin Bulgar işgalinden kurtulmasında en büyük rolü oynayan, 1915'te Çanakkale'ye geçilmez kılan kahraman ordunun Başkumandanlığını yapan ve Birinci Cihan Harbinde tam dört yıl müddetle ordunun başında kalarak emsâlsiz bir dirayet sergileyen bir şahsiyetin "vatan haini" olduğuna dair en ufak bir şüphe, bir tereddüt kalır mı?

Üstelik, Meşrûtiyet dönemi özellikle üst düzey subaylarının birçoğu sefih, içkici, bînamaz ve kadınlara karşı ahlâkî zaaf içinde olmalarına rağmen, Enver Paşanın bu hususta da müstesna bir şahsiyet olduğu, onun namazında, niyazında bir müttaki, temiz, nâmuslu ve dürüst bir kumandan olduğu düşmanları tarafından dahi ikrar ve itiraf edildiğini yakînen biliyoruz.

Bütün bu hakikatlerin rağmına olarak, ona hâlâ düşmanlık etmekte berdevam olanların önemli bir kesiminin, cahil, bilgisiz, ufuksuz, muhakemesiz kimseler olduğu, diğer kesimin ise, kendilerini katıksız Kemalist olarak tavsif ettiklerini de biliyoruz. (Kemalistlerin en ziyade damarına dokunan husus, Enver Paşanın M. Kemal'i hiç sevmemesidir. Falih Rıfkı'nın "Çankaya" isimli kitabında, Enver Paşanın M. Kemal hakkında "Onu paşa yapsanız padişah, padişah yapsanız Allah olmak ister" dediği naklediliyor.)

Bu bilgilerin ışığında, şimdi de yukarıda ismini zikrettiğimiz Enver Paşanın torunu Arzu Hanımın dedesiyle ilgili olarak, bir kez daha tartışmalara yol açan bazı sözlerinden bir derleme yaparak üzerinde düşünmeye çalışalım.

* * *

1955 Napoli doğumlu, Ali Enver'in kızı Arzu Enver Sadıkoğlu, dedesi Enver Paşayla ilgili olarak (Zaman ve Sabah gazetelerinde) şunları söylüyor: "Ortaokulda dedeme 'hain' denildiğini tarih kitabında okuyunca, ağlayarak sınıftan kaçtım. Hâlâ konuştukça bana dokunur, gözlerim dolar. Yargısız infaz... Babamdan, halalarımdan her zaman Enver Paşa'yı dinledim ben. Dedem vatanperverdi. İnsanların hataları olabilir ama hataların yorumları ayrı bir şeydir. Dedem iyi bir askerdi. Kahramandı. Sarıkamış'ta da 90 değil, 18 bin şehit verdik... Dedeme yapılanı hep haksızlık olduğunu düşündüm. Vatan haini, Türkiye'yi sattı gibi cümlelere maruz kalmamalıydı."

Gerek Arzu Hanımın ifade ettiği "18 bin şehit", gerekse başka kimselerin telâffuz ettiği "90 bin şehit" gibi birbirini tutmayan rakamların doğrusu, Genelkurmay'ın kayıtlarında bulunması gerekir. Gerçi, rakamların azlığı ya da çokluğu herşeyi ifade etmiyor. Ama, doğrusu neyse onun bilinmesinde fayda var.

Bununla beraber, bugün için meselâ deniliyor ki: "Sarıkamış'ın hesabı neden hâlâ sorulmadı? Kesin rakamlar neden açıklanmıyor?"

Bu gibi soruların haklılık payı elbette var. Ancak, gelin görün ki, daha yakın tarihteki, meselâ 1924'ten sonraki belgeler, hele hele İstiklâl Mahkemelerinin kayıtları ve idam bilânçosu dahi henüz açıklanmadı. Üstelik, açıklanmıyor ve bu dönemin hesabı da sorulamıyor.

Demek ki, yakın tarihimizle ilgili meselelerin karanlıktan aydınlığa taşınması, öyle sanıldığı kadar kolay ve basit bir iş değil.

Umarız, görünür–görünmez birtakım ayakbağlarından kurtulur da, hiç olmazsa yakın tarihimizi hakkıyla öğrenecek bilgilere kavuşma imkânını buluruz.

İki vefat hadisesi

Dün aldığımız iki vefat haberiyle gayet müteessir olduk.

Birincisi, İrfan ve İbrahim Şencan kardeşlerin babaları Hasip Efendi Hakk'ın rahmetine kavuştu.

30 yıla yakındır tanıdığımız sâdık, gayyur, hamiyetli, cesur ve cömert Şencan kardeşlere taziyetlerimi sunar, cemil sabırlar niyaz ederim.

İkincisi ise, yine 30 yıla yakındır yakînen tanıdığımız "son şahitler"den Hakkı Yavuztürk Ağabeyimizin vefatı.

Yasemin Hanım kardeşimizin babası ve arkadaşımız Kâzım Güleçyüz'ün de kayınpederi olan Hakkı Ağabey ile çok güzel ve harikulâde mânidar hatıralarımız var. Son olarak, geçenlerde kendisini hayırlı bir rüyâda tam da Cennet yaşı olan 33 yaşında görerek, birkaç ağabeyle birlikte bir nevi "vedâ ziyareti"nde bulunduk; evlerinde feyizli sohbetler ettik.

Bu hatıraların detayını inşaallah önümüzdeki günlerde sizlerle de paylaşmak arzusundayım.

Cenazesi bugün kaldırılacak olan Hakkı Ağabeye Cenâb–ı Hakk'tan rahmet ve mağfiret, değerli eşine, kızlarına ve sâir yakınlarına taziyetlerimi sunarım. MLS

06.01.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.01.2007) - Sarıkamış'tan Çanakkale'ye Enver Paşa (1)

  (04.01.2007) - Demek ki 'başörtüsü' diye bir sorun varmış

  (01.01.2007) - Barajın da hayırlısı

  (29.12.2006) - Bizi vatan haini görenler (2)

  (28.12.2006) - Bizi vatan haini görenler (1)

  (27.12.2006) - Türkiye'yi sarsan Erzincan depremi

  (26.12.2006) - Menemen'de irtica komplosu

  (25.12.2006) - Heyet–i Temsiliye Ankara yolunda

  (23.12.2006) - Iraklı Kürtler, maalesef bir kez daha aldatılıyor

  (22.12.2006) - Bediüzzaman, yeni yeni keşfedilirken

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004