Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

Arınç'ın mesajları



İlginç bir mesaj trafiği yaşanıyor. Mesaj medya üzerinden Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderiliyor. Mesajın özü Çankaya ile ilgili. Ama sadece Çankaya ile sınırlı değil.

Çünkü bu mesajlar aynı zamanda AKP’nin geleceğini de tayin etmeye yönelik. Bu açıdan konuyu biraz daha açmak istiyorum.

Meclis Başkanı Bülent Arınç haftasonu İstanbul’da bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Orada verilen mesajlar netti. Arınç, Cumhurbaşkanı adayı olması durumunda Erdoğan’ı destekleyeceğini belirtti. Ancak sohbetin tam sonlarına doğru, Başbakan’ın Başbakanlıkta başarılı bulduğunu belirterek, “bir 5 yıl daha bu görevde kalmasının doğru olacağı”na inandığını söyledi. İşte sohbetin ana fikri buydu.

Bence Arınç’ın vermek istediği mesaj, sohbetin sonunda söylediği sözler de gizliydi. Peki başka mesajlar var mı? Var. Bu sebeple sıkı bir satır arasına dalıp, ayrıntıları iyi analiz etmek gerekiyor.

Meclis Başkanı, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adaylığını destekleyeceğini söylüyor. Erdoğan Köşk’e çıktığı takdirde Başbakanlık görevine de Abdullah Gül’ü “ehil” olarak gördüğünü ifade ediyor.

Bunlar tamam. Ancak Başbakan Erdoğan eğer köşke çıkmaz da bir aday önerirse, Arınç her kim olursa olsun bu ismi destekler mi? İşte orada durmak gerekiyor. Bu noktada siyasetin kuralları ve Arınç’ın tavrı devreye giriyor. Arınç bu aşamada varlık sebebini hissettirme gereği duyuyor.

Eğer Erdoğan aday olmaz da partiden birini çıkarırsa, bu kişinin kimliği önem kazanıyor. Eşinin başı açık, “yukarıda rahat yönetirim” ya da kendisinin başı açık diye birilerinin çıkarılmasına rıza göstermeyeceğini, “Erdoğan’ın çıkaracağı her ismi peşin olarak onaylamayacağını” söylüyor Bülent Arınç. “Bu işi istişare etmemiz gerekir” diye düşünüyor. “Ben noter değilim” diye tavrını ortaya koyuyor.

Bülent Arınç bu partide herhangi biri değil. Hele hele İstanbul’da 16’ncı sıradan, Konya’da 14’ten gelip milletvekili olan birisi değil. Millî Görüş hareketinden ayrılıp, yeni bir siyasî yolculuğa çıkılmasını sağlayan Erdoğan-Gül-Arınç sacayağının, “ağabeyi…”

Ayrıca Bülent Arınç, inandığı dâvâ uğruna gerekirse, tek başına yürümekten tereddüt etmeyecek kadar da kararlı bir insandır. Bu sebeple Arınç’ın tavrı ve verdiği mesajlar önemsenmeli.

Peki Erdoğan’ın aday olmama durumu var mı? Başından beri “Erdoğan Köşk’e, Gül başbakanlığa” bilgisini aktaran ve hatta birer tıkaç alıp kulaklarınızı tıkayın diyen birisi olarak, yine de Meclis Başkanının böyle bir pozisyon almasını önemsemek gerek diyorum.

Bu aşamadan sonra “Tayyip Beyin aday olması mı sorun olur olmaması mı?” diyecek olursanız, bence olmaması derim. Bu aşamadan sonra Erdoğan’ın aday olması değil, olmaması siyaseti karıştırır. AKP Genel Başkanı baskılardan çekinip Cumhurbaşkanı olamamak ithamıyla karşı karşıya kalır. İkincisi Anayasayı değiştirecek bir çoğunlukla tek başına iktidar olan bir parti liderini Çankaya’ya çıkaramazsa, hangi irade ile çıkıp milletten yetki isteyecek? Bu yetki talebi ne denli ciddiye alınacak? Bunlar önemli handikaplar.

Ayrıca Afrika gezisi dönüşünde yaptığı açıklamalara baktığımız takdirde Erdoğan’ın köşke bir adım daha yaklaştığını görüyoruz. Bence o aşama geçildi. Ancak buna rağmen Bülent Arınç’ın “eşinin başı açık ya da kendisi başı açık modern bayan” diye birilerinin Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesine ise onay vermeyeceğini belirtmesi, parti içi dengeler açısından önemli.

02.02.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.02.2007) - Süleymaniye’de bir gece

  (30.01.2007) - Hem ekmek, hem hürriyet

  (29.01.2007) - Cem’le gitti cancağızım

  (26.01.2007) - İstanbul-Trabzon - Elazığ hattı

  (25.01.2007) - Özal'ı korkutan neydi?

  (24.01.2007) - İşte bu tablo

  (23.01.2007) - Çocuklar değil, katiller

  (22.01.2007) - Faili meçhul ezberi bozuldu

  (19.01.2007) - Unakıtan değil Şahin

  (18.01.2007) - Mısır’da hoşgörünün iksiri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004