Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Denge hesabı mı?



Yıllardır içlerine işleyen Arap nefretini açığa vurmak için her fırsatı değerlendiren devrimbazlar yine iş başında. Sebep, Suud Kralı Abdullah’ın Türkiye ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Gül’ün onun “ayağına gitmiş” olması.

Böyle yapılarak çok büyük ve affedilmez bir protokol günahı irtikâb edilmiş. Dahası, Türkiye Cumhuriyeti küçük düşürülmüş. Bir kısım CHP’lilerin başını çektiği ve MHP’nin de peşine takıldığı iddialara göre ise millet incitilmiş.

Bu meyanda sürdürülmek istenen karalama kampanyası, Kralın Anıtkabir’i ziyaret etmemesi ve 10 Kasım’da Suud bayraklarının yarıya indirilmemesi gibi malzemelerle takviye ediliyor.

Sonuçta birileri, ziyaret öncesinde odaklandıkları sınırötesi operasyonu dahi bir kenara bırakarak, Türkiye’nin en önemli meselesi bu imiş gibi, günlerdir bu “protokol skandalı” ile yatıp kalkarken, benzeri her tartışmada olduğu üzere, bu konu da halkın umurunda bile değil.

Gerçi verilen fotoğrafta eleştirilecek taraflar olabilir, ama yine bir bardak suda fırtına koparmaktan farksız bir tavırla bu olayı da abartıp çığırından çıkarmanın altında başka şeyler aranmalı. Ama bunların artık miadını doldurmuş köhne ve çağdışı bir zihniyetin ilkel tepkileri olmaktan öte gidemeyeceği de anlaşılmalı.

Acaba bu anlamsız kampanyanın arkaplanında, Kraldan hemen sonra Türkiye’ye gelen İsrail Cumhurbaşkanının ziyaretini perdeleme amacı mı var?

Bilindiği gibi, İsrail’le ilişkiler öteden beri hem Türkiye, hem de AKP için sıkıntılı bir mesele.

Kuzey Irak’taki gelişmelerde İsrail’in parmağı olduğuna dair çok güçlü kuşkuların bulunduğu ve son olarak Suriye’yi vuran İsrail uçaklarının, tarihte görülmemiş şekilde Türkiye sınırlarını ihlâl edip topraklarımıza yakıt tankı bıraktığı bir ortamda bu sıkıntı daha da arttı.

Uzunca bir süre bu konuda açıklama yapma “tenezzül”ünde dahi bulunmayan İsrail’in, bilâhare yarım ağızla “özür” dilemesinin Türkiye tarafından yeterli görülmesi ve bunun bizzat Gül tarafından defaatle ifade edilmesi de Türkiye kamuoyundaki rahatsızlığı tırmandırdı.

Ama Türkiye’nin bu alttan alan tavrı, Peres’i İran, Suriye ve Hamas konularındaki katı tutumunu basın önünde açıkça dile getirmekten alıkoyamadı. İsrail Cumhurbaşkanı, PKK ile Hamas arasında fark görmediklerini burada da tekrarladı. Ve bu kişi TBMM’de konuşturuldu.

Bu durumu, İsrail’le destekçilerinin “Filistin’in tek temsilcisi” olmaya zorladıkları Abbas’la ve ziyaret öncesinde protokol kurallarını çiğneyip mâlûm cenahın tepkilerini çekme pahasına Kral Abdullah’a yapılan alışılmadık jestlerle dengeleme çabaları bakalım işe yarayacak mı?

Doğrusu, bize hayli zor görünüyor.

Çünkü temelinde hak ve adaletin bulunmadığı bir zeminde kurulmaya çalışılan dengelerin tutması mümkün değil. Filistin halkının tercihi olan Hamas’ı terörist ilân edip dışlayarak gündeme getirilen “barış” planlarının başarılı olması hayal. Bu çeşit planlar için hazırlanan mizansenlerde aktif rol üstlenmek ise, öncelikle gönüllü olarak bu misyona soyunanları yıpratır.

Tabiî, Hamas’ın, seçimi kazandıktan sonra gerçekçi ve sağduyulu bir değerlendirme yapmayı başaramamış olması da ayrı bir problem.

15.11.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.11.2007) - Özeleştiri süreci

  (13.11.2007) - İtiraflar yeterli mi?

  (11.11.2007) - Tesettür ve şefkat

  (10.11.2007) - Aldatmaca

  (09.11.2007) - AB aynası

  (08.11.2007) - Kurtarıcı sohbetler

  (07.11.2007) - Senaryoda son perde

  (06.11.2007) - Yine cevapsız sorular

  (04.11.2007) - Nereden nereye...

  (03.11.2007) - İki İnönü ve Said Nursî

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri