Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘YAŞ’a imza tutar mı?



Türkiye’nin yaşadığı sıkıntılardan biri de, ‘idare’nin aldığı bazı kararların ‘yargı denetimi dışında’ olması ve ‘ayrıcalığın’ bütün itirazlara rağmen devam ediyor olmasıdır.

‘Yargı denetimi dışında’ olan kararlardan biri de Yüksek Askerî Şûrânın aldığı kararlardır. Bu kararların tartışılmasının birinci sebebi kararların ‘yargı denetimi dışında’ olmasıysa, ikinci sebebi de; kararlar sonucu ihraç edilenlerin ‘’irtica’ ile suçlanıyor olmasıdır. Bilhassa; geçtiğimiz yıllarda yaşanan ihraçlarda onlarca kişi bu suçlama ile itham edildi ve neticede çalıştıkları kurumlardan ihraç edildiler.

YAŞ kararları sonrası ihraç edilenler, bu uygulamaya itiraz ederken söyledikleri şu: “Biz görev yaparken başarılarımızdan dolayı ödül almış kişileriz. O halde, bizim böyle ispatlanamayan ‘irtica’ ithamıyla ihraç edilmemiz haksızlıktır. ‘Suç’umuz varsa, kanun önünde yargılanalım!”

Ne var ki, bu yöndeki itirazlara kulak verilmiyor ve ‘irtica’ suçlamasıyla kişiler çalıştığı kurumlardan ihraç ediliyor. Bu yılki YAŞ toplantısından da beklendiği üzere ihraç kararları çıktı. Açıklamalara göre, 7 kişi ‘irtica suçu’ndan dolayı ihraç edilirken 31 kişi de ‘başka suçlar’ sebebiyle ihraç edilmiş. Geçmiş yıllara bakıldığında ‘irtica’ suçlamasıyla ihraç edilenlerin sayısında düşüş olduğu görülüyor. Bu durum, “atıla atıla ‘mürteci’ kalmadığını” mı gösterir, yoksa yaklaşımın değiştiğini mi? Kanaatimizce, ‘irtica ile suçlanacak kişilerin kalmadığı’na delil sayılabilir.

“İrtica suçu”nun tarifinin yapılamadığı gibi tartışmalar bir yana, asıl itiraz edilen nokta; ‘idare’nin bu konudaki kararlarının yargı denetimi dışında bırakılmış olmasına. Türkiye’yi ‘idare’ edenler, hazırlanacak yeni anayasada bu yanlışların sona ereceğini vaad ediyorlar. Belki niyetleri öyledir. Ancak, mevcut yanlışların ‘yeni bir anayasa’ sonrasına ertelenmesine bile tahammülü kalmamıştır.

Geçmiş YAŞ toplantılarında ihraç kararlarına ‘bakan’ olarak ‘şerh’ koyan Abdullah Gül’ün, benzer kararlara bu defa ‘Cumhurbaşkanı’ olarak ‘imza’ koyması da kaderin bir cilvesi olsa gerek. Geçen yıl ‘yanlış’ olan bir uygulama, acaba bu yıl ‘doğru’ mu oldu? Unutulmamalıdır ki bu ‘imza’lar, vicdanlarda yaralara sebep oluyor...

Tabiî ki başka ‘cilve’lere de şahit oluyoruz. Geçmiş yıllardaki ihraçlar, kamuoyunda daha fazla itirazlara maruz kalırken; son ihraçlar fazla gündeme gelemedi. Bunda, yaşanan ‘acil gündem’lerin de belki bir etkisi olmuştur; ama ‘imza atanlar’ın yaptıkları ‘yanlış’larda da ‘hikmet’ arayan yaklaşımın tesirini de unutmamak lâzım.

Kim olursa olsun ve ne yaparsa yapsın; hak ve hukuka aykırı olan iş ve işlemlere itiraz edilmelidir. Çünkü haksızlık karşısında susmak, itibar edilmesi gereken bir tavır değildir. Aksine, haksızlık karşısında susmamak gerektiği herkesin malûmu.

Hakkın küçüğüne-büyüğüne bakılmaksızın; ‘adalet’i savunmak durumundayız. Bunun gerçekleşmesi için de ‘yeni anayasa’lardan önce, hepimize ‘yeni anlayışlar’ lâzım...

03.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.12.2007) - Ölenlerin listesi ve İskender Hikmet

  (01.12.2007) - Sigara dur, alkol devam et!

  (30.11.2007) - Hz. Mevlânâ'ya ilgi

  (29.11.2007) - Enerjiyi kirletmeyelim

  (28.11.2007) - Risâle-i Nur’a duyulan ihtiyaç

  (27.11.2007) - Toplumun sığınabileceği liman

  (26.11.2007) - Bu kızı nasıl ağlattınız?

  (25.11.2007) - İki futbolcu, iki gerçek

  (24.11.2007) - Memleket meselesi

  (23.11.2007) - Rusya da pişman olacak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri