Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Anketten ‘korku’ üretmek tutar mı?



Kanunsuz olarak uygulanmaya devam eden ‘kamusal alanda başörtüsü yasağı’ doğrudan ya da dolaylı olarak yine gündeme geldi. KONDA araştırma şirketinin yaptığı “Gündelik yaşamda din, laiklik ve türban” başlıklı araştırma, başörtüsü takanların sayısının ‘arttığını’ ortaya koymuş.

Tabiî ki başörtüsü yasağının ve sebep olduğu sonuçların çok yönlü değerlendirilmesi gerekir. Yasağı savunanlar, ortaya konulan bu araştırmadan ‘korku’ üretmenin peşindeler. “Eyvah! İnançları gereği başını örtenler, tesettürü tercih edenler artıyor. O halde, yeni ‘yasak’lar, yeni ‘bahaneler’ üretelim” diyebilirler. Araştırmanın, manşetlere taşınmasında böyle bir niyet ve hedef olabilir.

KONDA’nın 41 ilde 5 bin 289 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, son dört yılda başını örtenlerin oranı yüzde 64.2’den 69.4’e çıkmış. Tesettürü tercih edenler, ‘Niçin örtündünüz?’ sorusuna; yüzde 73 nisbetinde ‘İnancımın gereği’ cevabını vermiş. Aynı araştırmaya göre, ‘İsteyen memurlar başını örtebilmeli’ diyenlerin sayısı da 2003’te yüzde 62.6 iken, yeni araştırmaya göre bu nisbet yüzde 78.9’a yükselmiş. (Milliyet, 4 Aralık 2007)

Araştırmada ‘yabancı’ olmadığımız başka neticeler de var. Bütün bu araştırmanın neticesi, ortada bir “Türkiye gerçeği” olduğu ve Türkiye’yi ‘idare edenler’in bunu görmek istemediği şeklinde özetlenebilir.

Kimse “Türkiye gerçeği”nden korku üretmeye çalışmasın. Başörtülü sayısının arttığı doğrudur. Ancak bu artışın, aynı nisbette ‘şuurlanma’yla desteklenip desteklenmediği tartışmalıdır. Arzumuz ve duâmız, başörtülü sayısının artışıyla orantılı olarak bu şuurlanmanın da artmasıdır.

“Başörtüsü”ne ısrarla “türban” diyenler ve bu tercihten korku üretmek isteyenler asıl şunu düşünsün: “Bunca yıl aleyhinde çalıştığımız halde, niçin başörtülülerin sayısı artıyor?”

Bu soruya ne cevap vereceklerini bilemiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var: Sular tersine akamaz. İslâm dini ve onun emri olan ‘tesettür,’ insanın yaratılışına uygun bir emirdir. Dolayısı ile insanların doğruyu, hakkı tercih etmesi yaratılışlarının gereğidir. Gerçeğin tebliğ edildiği ve fıtratı bozulmamış hiç bir insan, ‘tesettür emri’ni garip karşılamaz. Tesettürün ‘önlenemeyen yükselişi’nden korku üretme telaşında olanlar hadisenin bu yönüne de bakmalıdırlar.

Başörtüsü yasağının sadece üniversite öğrencilerinin önünü kesmediği de ortada. “Yasak kalksın” denildiğinde bu talebin sadece üniversite ile sınırlı olmadığı da bilinmelidir. Nitekim, ankete katılanlar da aynı şeyi düşünmüş ve “İsteyen memurlar başını örtebilmeli” diyenlerin nisbeti yüzde 78.9 olarak ortaya çıkmış.

Kimileri ortaya çıkan sonuçları değerlendirirken ‘koku’ üretmeyi planlamış olabilir. Ama bu anket, nasıl yorumlanırsa yorumlansın nihayetinde “Türkiye gerçeğini” ortaya koyan bir araştırmadır. O halde, Türkiye’yi ‘idare edenler’e düşen, bu ve benzeri anketleri dikkate almak ve kanunsuz yasağa bir an önce son vermek olmalıdır.

Milletimiz, anketlerden korku üretmek isteyenlere papuç bırakmayacak şuura da ulaşır inşallah...

06.12.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.12.2007) - Yapanın yanında kâr mı kalsın?

  (03.12.2007) - ‘YAŞ’a imza tutar mı?

  (02.12.2007) - Ölenlerin listesi ve İskender Hikmet

  (01.12.2007) - Sigara dur, alkol devam et!

  (30.11.2007) - Hz. Mevlânâ'ya ilgi

  (29.11.2007) - Enerjiyi kirletmeyelim

  (28.11.2007) - Risâle-i Nur’a duyulan ihtiyaç

  (27.11.2007) - Toplumun sığınabileceği liman

  (26.11.2007) - Bu kızı nasıl ağlattınız?

  (25.11.2007) - İki futbolcu, iki gerçek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri