Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Papatya falı



Papatya falı gibi... Kapatılacak mı, kapatılmayacak mı? Kapatılsa şöyle olur, kapatılmazsa böyle olur…

Geçen Cuma gününden itibaren bu türlü haberler gazete sayfalarında, televizyon ekranlarında, kahvehanelerde konuşulan tek konu. Televizyon ekranlarından, internet sitelerinden anketler yapılıyor.

Dâvânın açılması, sürpriz gibi gözükse de Yargıtay’ın daha yılın başında yaptığı açıklamalardan sonra bu dâvânın açılması bekleniyordu. Zamanlaması tartışılabilir, ama açılacağı ve “deliller” toplandığı aylar öncesinden söyleniyordu.

Türkiye’de şu ana kadar 24 parti kapatılmış, peşinden aynı insanlar başka isimlerle parti kurmuşlar, faaliyetlerine devam etmişler. Gerek mahkemelerin, gerekse de ihtilâllerin kapattığı partiler milletin gönlünde yer ettiyse tekrar siyaset sahnesine dönüyor. Milletin gönlünde yer bulamayan partiler ise kapatılmasalar da marjinal hale geliyor veya kendiliğinden kapanıyor. Yakın tarihimizde 28 Şubat’tan sonra bunun örneklerini de gördük.

* * *

Eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Yargıtay’da yapılan seçimde 146 oy alan Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker yerine, 95 oy alan Yalçınkaya’yı, hem de görev süresinin bitmesine üç gün kala tercih etmesinin sürpriz olarak değerlendirilmesini bir not olarak aktarmakta fayda var.

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AKP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde açtığı dâvâdaki eksikler, hatalar, yanlışlıklar, tepkiler, tebrikler gazete sayfalarında yer alıyor, televizyonlarda açık oturumlar yapılıyor.

İddianamede aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis eski Başkanı Bülent Arınç’ın aralarında olduğu 71 isim hakkında 5 yıl süreyle siyaset yasağı isteniyor. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında 10 iddiaya yer veriliyor. 13 belediye başkanı hakkında da siyaset yasağı isteniyor. Burada dikkat çekici olan cumhurbaşkanına dâvâ açılmasının anayasal suç olup olmadığı. Hukukçu Prof. Dr. Kezban Hatemi “anayasal suç” olduğunu savunanlardan, savcı hakkında derhal dâvâ açılması gerektiğini söylüyor… Şimdi bu hararetle tartışılıyor. Hukukçular cumhurbaşkanının dosyada yer alması başlı başına iade gerekçesi olduğunu söylüyorlar. Buna gerekçe olarak da cumhurbaşkanının sadece vatana ihanetten yargılanabileceğine vurgu yapıyorlar.

Kapatma dâvâsı AKP’nin “Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” için açıldı. Dosyada öyle şeyler yer alıyor ki, şaşırmamak imkânsız. Pek çok iddia gazete kupürlerinden derlenmiş. Dâvâsı devam eden de, hiç dâvâ açılmamış konularda iddianamede yer alıyor. Bir belediye başkanının Kur’ân dağıtmasından tutun da, bir hastanedeki görevli başörtülü doktora, YÖK başkanının açıklamasına, bir başka belediyenin tesettürle ilgili sözlerine, hatta bir belediyenin trafik kazası ile ilgili olarak “takdiri İlâhî” demelerine varıncaya kadar pek çok şey dosyaya girmiş.

Şimdi, bir yandan AKP ve MHP parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliklerini tartışırken, Venedik, Japonya modelleri üzerinde durulurken, diğer yanda Anayasa Mahkemesi raportörü dosyayı incelemeyi sürdürüyor. Muhtemelen önümüzdeki hafta raporunu tamamlayıp mahkeme üyelerine bildirecek. Ondan sonra nasıl bir süreç başlar şimdiden kestirmek zor.

* * *

Demokrasilerde partileri mahkemeler değil, halk kapatır… Çünkü demokrasilerde temsil yetkisinin kaynağı millettir. Demokrasinin temel unsurlarından birisi de siyasî partilerdir. Siyasî partilerin de seçimle gelip seçimle gitmesi demokratik kuraldır. Yargının siyasete müdahalesi de demokrasilerde kabul edilebilir bir durum değildir. Ümit ediyoruz ki, hukuk devleti ilkesinden sapılmadan, demokrasi kuralları ihlâl edilmeden bu süreç sonuçlanır. Demokrasi ile hukuk karşı karşıya getirilmez. Yaralı demokrasimiz daha fazla yara almaz.

Siyasî partilerin kolaylıkla kapatılması Türk demokrasisine zarar verdi, veriyor. Türkiye’de pek çok şey laiklik adına yapıldığı için laikliğin tanımı artık net ve açık bir şekilde yapılmalı. Dâvâların partilere değil, kişilere açılması tartışılmalıdır. Günü kurtarmak için yapılacak değişiklikler değil, köklü bir değişiklik için de yeni anayasa için çalışmalar tez elden başlatılmalıdır. Yeni yeni demokrasi ayıbı konular yaşanmadan…

* * *

Son olarak yapılan bir anket sonucu aktarmak istiyorum. Anketteki soru şu: “Anayasa Mahkemesi AKP’nin kapatılması yönünde karar verirse bu kararın ülkemiz üzerinde ne gibi etkileri olur?” Cevaplar ise şöyle: Siyasal ve ekonomik kriz yaşanır (yüzde 29), mahkemelere güven azalır (yüzde 21.2), iç huzursuzluk ve asayiş sorunları yaşanır (yüzde 16.5) Türkiye uluslar arası ilişkilerde prestij kaybeder (yüzde 13) sonuçları ortaya çıkarken, hiç sorun yaşanmaz diyenlerin oranı ise sadece 11.9 çıkmış.

Görüleceği gibi bu sonuçlar pek çok soruya cevap veriyor…

21.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.03.2008) - Ankara nurlandı

  (15.03.2008) - Darbeye darbe dememek

  (14.03.2008) - Herkes dikkat etmeli

  (08.03.2008) - Harekât ve Talabani’nin ziyareti

  (07.03.2008) - ‘İnsanlığa yazıklar olsun!’

  (02.03.2008) - Nasıl şükretmeyeyim abi!

  (01.03.2008) - Yasakçıları tutanakla tesbit etmek

  (29.02.2008) - 17 tuzağına dikkat!

  (23.02.2008) - Yeni Asya

  (22.02.2008) - Ek 17 bilmecesi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri