Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Kars ve Iğdır’dan müjde esintileri



“ÇIRA DİBİNE KARANLIK” derler, doğrudur. “Ülfet, öldürücü hastalıktır” derler doğrudur. Kars ve Iğdır hakkında Anadolu’nun çok değişik intibaları vardır. Geçmişten bugüne kadar devam eden hadiseler, kafalarda sabit fikirler oluşturmuştur. Osmanlının son dönemi, Cumhuriyet dönemi ve Cumhuriyet döneminde de 1980 öncesi veya sonrası çok tartışılan, konuşulan ve zihinlerden bir türlü çıkmayan tesbitler vardır. Fakat yakınına varınca ve bu aziz topraklara ayak basınca, şehitlerin kan izleri, tarih dolu kaleler, kuleler, muhteşem alınteri tabyalar, göklere merdiven kuran minareler ve gönül sultanlarının türbeleri, dergâhları ile karşılaşınca ve yeni gelişmeleri gördükçe müjde pencereleri açılmaktadır.

Ne garib tecellîdir! Defalarca dolaştığım Türkiye’de ayak basmadığım nadir bir kaç yer kaldı, bunlardan bir tanesi, hasretinde bulunduğum Kars ilimizdi. Dâvet olunmayan yerlere gitmedim, çantamı alıp da gezmiyorum, davet vuku bulursa gitmişim ve gitmekteyim, ömrüm hep böyle geçti. Vardığımda evvelâ ziyaretinde bulunduğum ve gözyaşı döktüğüm Şeyh Ebu’l Hasanı Harakani Hazretlerinin türbesine ve bu diyarlara, Kafkas Üniversitesinde okuyan kızım Saadet Birsen Uslu’nun ısrarlı daveti üzerine geldim.

Hizmet adamı muhterem Abdülkadir Yörükoğlu gibi can dostlarımız vardı, beni bırakmadılar, yüzlerce üniversiteli genç ve ilim adamlarına muhatap kıldılar. Bu cihetle Kars’a bambaşka duygularla ve büyük ümitlerle baktım ve tefekkür ettim. Büyük bir vahdet, fevkalâde irtibat ve hoşgörü içinde hizmet ettiklerini ve karşılığında da başarıya ulaştıklarını, bu aziz vatanın bir ferdi olarak sevinçle müşahede ettim.

Özellikle “İlim Yayma Cemiyeti Kars Şubesi” konferans salonunda, değerli ve cevval müdürleri Taner Taştekin’in himmetiyle Kafkas Üniversitesi öğrencilerine verdiğimiz “Peygamberimizden Çağımıza Müjdeler” başlıklı konferansımızdaki gençlerin dikkati ve suâl cevap diyaloglarındaki ciddiyetleri takdire şayandı. Ayrıca Kars Eğitim Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Eğitimci Mustafa Okta Beyin gayretleriyle Kafkas Üniversitesi ve eğitim camiasının kıymetli eğitimcilerine “Çağımızda tecellî eden müjdeler” başlıklı seminerimizle muhatap olduk. Yine kızımın refakatinde Kafkas öğretim üyeleriyle tek tek görüşme, konuşma ve yeni çıkan kitaplarımı verme imkânı buldum. Öğretim üyelerinin talebelerle yardımlaşması fevkalâdeydi.

Kars Kültür Müdürü Bekir Bekis Beyin önümüze koyduğu belgelere baktıkça, aylarca Kars’tan ayrılmamak lâzımdı. Ayrı günlerde Kars Futbol takımının 2. lige çıkması ve eski dostlarımdan merhum aşık Murat Çobanoğlu adına tertiplenen aşıklar bayramının serhat türküleri ve yanık ağıtları kulakları çınlatıyordu. Fakat biz, kızım Saadet’le birlikte daha önce “inşallah” diyerek söz verdiğimiz Iğdır ilimize hareket ettik. Sınır boyları, serhat şehirleri, karlı dağlar, özellikle Ağrı Dağını seyretmek ruhumda ürpertiler husûle getirdi.

İki yıl önce Mehmet Kutlular Beyle birlikte “Dünya Barışı ve İslâmın Evrensel Mesajları” başlıklı bir konferans verdiğimiz Iğdır’da can dostlarıyla tekrar mülâki olmanın sevincini yaşadık. Yeni Asya temsilcimiz Mehmet Akkuş Beyin gayretleriyle Yeni Asya temsilciliği binasında aziz kardeşlerimize muhatap olduk. Akşamında ise Erzurum Eğitim ve Kültür Vakfı Iğdır şubesinin temsilcisi muhterem İbrahim Armağan Beyin himmetleriyle 5 katlı vakfın görkemli salonunda çok kalabalık bir cemaate Kutlu Doğum Haftası faaliyeti içinde “Peygamberimizden çağımıza müjdelerin tahakkuku” başlıklı iki bölümlü seminer verdik. Burada dikkatimi çeken, Iğdır’da bulunan bütün gönüllü kuruluşların bir araya gelmeleri ve iştiraklarıydı. Bilhassa Iğdırlı gençlerin heyecanları beni çok duygulandırdı.

Bu iki serhad şehrinde emeği geçen herkese, canlı mülâkat yaptığımız Kaya FM yetkililerine, Kars ili “Toplum Destekli Polislik Birimi”ndeki polis kardeşlerime, Aktaş ailesine ve bütün can dostlarına, üniversite öğretim üyelerine ve gönüllü kuruluşlara binler teşekkür ve tebrikler. Duâmız onlarla gönlümüz onlarla.

09.05.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.04.2008) - Nasıl bir nur ve nasıl bir ziya?

  (18.04.2008) - Mehdi Halıcı Ağabeyin vasiyeti vardı

  (11.04.2008) - Ege’de Kutlu Doğum

  (04.04.2008) - Hizmetin Körfez hızı

  (28.03.2008) - Denizli’den Konya’ya

  (21.03.2008) - Nerede “Medresetü’z-Zehra” projesi!

  (14.03.2008) - İttihad-ı İslâmı anlamak

  (07.03.2008) - Alkışlar çarşı grubuna ve Yeşilay

  (29.02.2008) - Balkan devletlerinin çıkış yolu

  (22.02.2008) - Kosova ve mazimiz

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT