Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

48 yıllık ara rejim



Aydın Menderes, Yeni Asya’ya yaptığı 27 Mayıs değerlendirmesinde, o darbeden bu yana geçen 48 yıllık sürenin tamamını bir “ara rejim dönemi” olarak nitelemişti.

Bu zaman zarfında yaşanan gelişmeler ve gelinen son nokta, “Hiç de haksız değil” dedirtiyor.

27 Mayıs’ın açtığı darbe yolu hâlâ kapanmış değil. Tek fark, müdahalelerin artık yöntem ve kılık değiştirerek yapılması. Ve eskiden askerin gördüğü işi, son dönemde yargının devralması.

Geçen seneki 367 darbesi, askerin 27 Nisan muhtırasından sonra gelmişti. Bu defa ise öncelik yargıya geçti ve asker biraz geri planda kaldı.

Ama Anayasa Mahkemesinin 5 Haziran’da açıkladığı “türban” kararına vurgulu mesajlarla verilen ilk desteğin askerden geldiği de bir vâkıa.

DP döneminin 27 Mayıs’la devrilen Cumhurbaşkanı Bayar, günlüğünde, 1961 Anayasası ile getirilen Anayasa Mahkemesi için “Yassıada Divanının devamından başka birşey değil” demiş.

Aynı mahkemenin 21. yüzyıl Türkiye’sinde hâlâ “devrim mahkemesi” gibi çalışıyor olması, Bayar’ın tesbitini açık bir şekilde teyid ediyor.

Ve 27 Mayıs’ı övüp Menderes’le iki arkadaşının idamını toplumun coşkuyla karşıladığını iddia eden Danıştay Başsavcısının hezeyanlarının yüksek yargıda niçin “ikrar” anlamına gelecek derin bir suskunlukla karşılandığını da açıklıyor.

Dolayısıyla, 27 Mayıs’la girdiğimiz ara rejimden hâlâ çıkamadığımız tesbiti haklı ve isabetli .

12 Mart muhtırası, 12 Eylül darbesi, 28 Şubat süreci, 27 Nisan ve 5 Haziran müdahaleleri, hep bu ara rejim döneminin, biri diğerini doğruran farklı aşamaları. Ve hepsinin temel dayanağı, 27 Mayıs anayasası ile tesis edilen devlet düzeni.

Anayasa Mahkemesinin resmî internet sitesinde de açıkça vurgulandığı gibi, işin kökünde, millet iradesine ve onun ortaya çıkaracağı Meclislerle hükümetlere duyulan güvensizliğin eseri olarak, millet hakimiyetini kullanmak üzere zoraki ortakların ihdas edilmesi vâkıası yatıyor.

12 Eylül güya 27 Mayıs Anayasasını yürürlükten kaldırdı; ama bu anayasanın “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” deyip, ardından bu hakimiyetin, darbecilerin re’sen yetkili kıldığı “organlar eliyle” kullanılmasını dayatarak millî iradeye ortak koşan düzenlemesini aynen korudu.

Ve bu çerçevede, söz gelişi, son günlerde yeniden ihdas edilmesi tartışılan Senatoyu kaldırdı, ama Anayasa Mahkemesine hiç dokunmadı.

Sonuçta, güya kuvvetler ayrılığı prensibine bina edilen, ama fiiliyatta, bazı devlet kurumlarına söz geçirmesine imkân vermediği—seçilmişlerden oluşan—yasama ve yürütme organlarını yargı cenderesinde tutan sistem hâlâ yürürlükte.

Son gelişmeler, bu gerçeği bir kez daha bütün açıklığı ile gözler önüne serdi. Üzerindeki asker gölgesinden hâlâ kurtulamamış olan demokrasimiz, şimdi de yargı oligarşisi ile karşı karşıya.

Ancak şu var: Bilhassa AB sürecinde kısmen dahi olsa alınan mesafenin katkısıyla, bundan önceki oldu-bittiler karşısında sessiz ve etkisiz kalan toplum, bu defa daha dinamik ve duyarlı.

Şimdiye kadarki müdahale ve dayatmalarda hep ön planda gözüken askerin artık geri durma gereği duyması bunun neticesi. Ve sanırız, bundan sonraki süreçte yargı da kaçınılmaz bir şekilde aynı noktaya varacak. Çünkü yol açtığı tartışmalarla yıprandığını o da görüyor, anlıyor.

Burada ihtiyaç duyulan şey, sivil toplumdaki demokratik duyarlılık ve bilinçlenmeye paralel bir siyasî dinamizm ve kararlılık. Ülkeyi 48 senedir içinde bulunduğu ara rejimden çıkarmak için gerekli temel reformları, içerik, kapsam, hedef, yöntem ve zamanlama açılarından çok iyi belirlenmiş akılcı stratejilerle yürürlüğe koyabilecek; attığı adımın arkasında durabilecek ve mutlaka sonuç alacak dirayete sahip bir siyaset.

Artık anlaşılmış olmalı ki, ülkenin ihtiyacı olan reformları taktik hatalarına, zikzaklara, içi boş ve arkası zayıf olduğu için arkası gelmeyen cılız çıkışlara kurban etmeye kimsenin hiç hakkı yok.

14.06.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.06.2008) - 48 yıllık ara rejim

  (13.06.2008) - 200 km’ye el freni

  (12.06.2008) - Keşke haklı çıkmasaydık

  (11.06.2008) - Hep aynı yanlış

  (10.06.2008) - Buraya nasıl geldik?

  (08.06.2008) - Risale-i Nur’da yoğunlaşmak

  (07.06.2008) - Gerçek demokrasi

  (06.06.2008) - AİHM çarpıtmaları

  (05.06.2008) - AİHM kararı

  (04.06.2008) - AKP de vebale ortak

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır