"Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Rifat OKYAY

Türkiye bölgenin en güçlü ülkesi



Avrupa Birliği ve Ortadoğu kavşağında, köprüsünde, odağında Türkiye Cumhuriyeti. Diğer bir ifadeyle Avrupalılarla, Arap alemi arasında Müslüman Türk dünyası…

Kuveyt’te Kuveyt Devlet Meclisinde bazı zevata ve yetkililere Avrupa Birliğini ve Avrupa Birliği karşısında Türkiye’nin konumunu sorduk, tartıştık. Özellikle Avrupa Birliğinin ekonomik kucaklama ile Türkiye Cumhuriyetine yaklaşımları sebebiyle Kuveyt Maliye ve Ticaret Bakanı sayın Ahmet Bakır’la Kuveyt ekonomisini konuştuk…

Ahmet Bakır bize Kuveyt ekonomisyle iligli özetle şunları söyledi: “Kuveyt 2.274.000 kişi nüfusuna sahiptir. Birim olarak Dinarı kullanan Kuveyt’in Dış Ticaret Hacmi; 5.558.500.000 Kuveyt Dinarıdır.

Kuveyt ekonomisinde en önemli etken, petrol ve bunun getirmiş olduğu zenginliktir. Dünya petrol rezervlerinin %10’una sahip olmasının yanı sıra, Kuveyt’in ülke dışında bulunan ve yaklaşık 40 milyon dolar olduğu tahmin edilen yatırımları, bir refah devleti meydana getirmiştir. Petrol ve Petro-kimya sanayi dışında, başlıca sanayi kolları ise, gıda sanayi, tekstil sanayi, inşaat malzemeleri ve metal ürünleridir.

Ülke ekonomisinin petrol fiyatlarına bağımlı olması sebebiyle petrol fiyatlarının düşmesi ihtimali ve ayrıca nüfus artışının istihdamı meselesi, Kuveytlilerin ağırlıklı olarak kamu sektöründe çalışması ve bunun tabii bir sonucu olarak devlet gelirlerinin büyük bir bölümünün maaş ödemelerine gitmesi, devletin vermiş olduğu seçici değil de genel sübvansiyonlar sebebiyle, kamu harcamalarının devamlı artış göstermesi gibi çeşitli faktörler ülke ekonomisini etkilemektedir.

Öte yandan ABD’nin körfez ülkelerinin güvenliğini sağlamak amacı ile yaptığı harcamalara Kuveyt’in katkı payından oluşan giderler ve savunma sanayii amaçlı mal ithalatının artış göstermesini de bu olumsuz faktörlere eklemek mümkündür. (Kuveyt, güvenlik ve askeri harcamalar konusunda en fazla harcama yapan ülkeler arasında sıralamada 12. ülke olarak başlarda yer almaktadır).

Ancak bütün bu şartlara rağmen, ülke ekonomisinin ağırlıklı olarak ithalata dayanması ve ithalatın serbest olması, ayrıca gümrük vergilerinin düşük, petrolün getirmiş olduğu zenginlik sebebiyle satın alma gücünün de yüksek bir ülke olması, öte yandan gıda maddelerinde, aşırı israfla birlikte tüketim oranının çok yüksek boyutlara ulaşması, Kuveyt piyasasını; çok çeşitli malların piyasaya sürüldüğü, rekabetin yoğun olduğu ve yılda yaklaşık 8 milyar dolar civarında ithalatın yapıldığı bir Pazar konumuna getirmiştir. En çok ithalatın yapıldığı ülkeler genelde Japonya ve Batı ülkeleridir.”

Türkiye Cumhuriyeti ekonomisini nasıl görüyorsunuz?

Ahmet Bakır: Genel bir değerlendirme yapmak isterim. Türkiye ekonomik yönden şu anda bölgenin en güçlü ülkesidir. Gelişen ve büyüyen ekonomisini göz önüne aldığımızda dünya ülkeleri arasında da hatırı sayılır bir konuma sahiptir.

Kuveyt – Türkiye ekonomik ilişkileri hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Ahmet Bakır: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gelişen ve büyüyen Türkiye ekonomisine paralel olarak Kuveyt ekonomisi ve ticareti noktasında iki ülke arasında işlem hacmi hem ithalat hem ihracat noktasında artmaktadır. Son senelerdeki yapılan sağlık ve kültür anlaşmaları da iki ülke için sevindiricidir.

Kuveyt Maliye ve Ticaret Bakanı olarak Avrupa Birliği – Türkiye Cumhuriyeti ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ahmet Bakır: Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerine ve tercihine tamamen Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin kendi değerlendirmeleri ve kendi tercihleri noktasından bakılmalıdır. Bu konuda elbette ki sadece ekonomik ilişkiler göz önüne alınmamalıdır. Askeri, kültürel ve din noktasından da Avrupa Birliği nasıl kendi menfaatleri şartlara ve kurallara sahip Türkiye Cumhuriyeti hükümeti de elbette ki bu konularda dengeli ve uzun vadeli görüşlere sahiptir.

Türkiye kendisine yakışanı ve isabetli olanı

seçebilsin

Daha sonra Kuveyt devleti meclisinde görev yapan zatlarla görüşmelerimizden kısacası şu bilgileri aktarabiliriz:

Kuveyt Başbakanı Şeyh Nasır El Muhammed El-Sabah, ”Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının Davos’taki dik duruşunu alkışlıyorum” diyor. Meclis Başkanı Casım el Harafi ise; “Türkiye hem İslam aleminde hem de Dünya’da güçlü bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.” İfadelerini kullanıyor.

Hem Avrupa Birliği noktasından, hem de İslam alemindeki gerçekleştirilebilecek olan birlik noktasından Türkiye ve Müslüman Türk milletini önümüzdeki günlerde çok çetin bir çalışma ve karar verme ortamı beklemektedir. Dileğimiz odur ki; Türkiye kendisine yakışanı ve isabetli olanı seçebilsin.

09.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.02.2009) - İlla ki yenilik mi?

  (30.01.2009) - Dostlar...

  (23.01.2009) - Çanakkale’de gözler!

  (16.01.2009) - “Ne güzel" olabilir!

  (09.01.2009) - İsviçre Alplerinde bahar

  (26.12.2008) - İğnenin ucu

  (11.12.2008) - Keyifli keyifli okumalar...

  (05.12.2008) - Cümlelerim bile var!

  (21.11.2008) - Kim, kimin vaktini çalabilir ki?

  (14.11.2008) - Devlet ve yalan tarihler

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır