"Gerçekten" haber verir 02 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Geçim, hürriyetleri unutturmasın



Ay sonunda yapılacak olan mahallî idareler genel seçimleri, haklı olarak ülke gündemini meşgul ediyor. Partilerin genel başkanları, aylar önce başlatılan çalışmaların neticesini alabilmek için meydanlara çıkmış, halktan oy istiyorlar.

“Her şeye rağmen hayat devam eder” kaidesince, içinde bulunduğumuz ekonomik krize rağmen elbette seçimler yapılacak. Fakat iş adamları ‘seçim’ atmosferinin ‘geçim’i unutturmamasını haklı olarak talep ediyorlar. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, ekonominin mahallî seçimlerin gölgesinde kalmasından endişe ettiğini ifade etmiş. (AA, 1 Mart 2009)

Tabiî ki seçimin, geçimi unutturmaması gerektiği söyleyen sadece bir kişi değil. TÜSİAD Başkanı da yaptığı açıklamada (Hürriyet, 1 Mart 2009) benzer görüşleri beyan etmiş. İş adamlarının bu yönde görüş beyan etmesi kendi bakış açıları bakımından doğrudur. Yaşanan ekonomik sıkıntıları doğrudan ya da dolaylı olarak onlar da hissediyor. Bu bakımdan ekonomik sahada yapılması gereken çalışmaların ‘seçim’ sebebiyle ertelenmesine itiraz ediyorlar.

Bizim de başka bir yönden ‘seçimin unutturdukları’na itirazımız olacak; Seçim ya da geçim, Türkiye’nin daha hür ve daha demokrat olması gerektiğini kimselere unutturmasın!

Ekmek ve hürriyet dengesi, korunması gereken en büyük dengedir. Kimi siyasetçiler ya da ekonomistler, millete ‘ekonomi, para, aş, iş’i ilk hedef olarak gösterirler. İlk bakışta doğru gibi görünce bu hedef temelden yanlıştır. Garip karşılansa bile, cemiyete gösterilmesi gereken ilk hedef; ‘daha fazla demokrasi, daha fazla hürriyet, daha fazla insaniyet’ olmalıdır. Sebebine gelince, biz; “Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam” diyen ya da demesi gereken bir kültürün mensuplarıyız, öyle de olmalıyız.

Hadiseye bu pencereden bakınca, iş adamlarının ‘Seçim, geçimi unutturmasın” garip bulmuyoruz. Fakat peşinden “Geçim de hürriyetleri ve demokrasiyi unutturmasın” demeyi ihmal etmiyoruz.

Her şeyi maddede arayanların gözünün maneviyetta ‘kör’ olduğu bilinmesi gereken bir hakikattir. Bu sebeple zaman zaman “Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam” diyenler ‘çağ dışı kalmış’ gibi de görülebilir. Nitekim geçmişte bu yaklaşıma sahip çok sayıda siyasetçi ve ‘uzman’a şahit olundu. Onlar her fırsatta insanları ‘ekmek’ peşinde koşmaya çağırdı. ‘Ekmek’ sahibi olanların neticede ‘rahat’a kavuşacağını da söylediler. Ancak gelişen ve değişen dünya şartları, ‘ekmek’ için hürriyetlerinden vazgeçenlerin; uzun dönemde ‘ekmek’lerini de kaybettiğini gösterdi, göstermeye de devam ediyor.

Bu bakımdan “Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam” prensibini geçer akçe haline getirmek durumundayız. Türkiye bunu başarabilir ve hürriyetlere öncelik veren bir siyasî yapıyı kurabilirse işte asıl o zaman düzlüğe çıkabiliriz. Aksi halde ‘ekmek’ peşinde koşarken perişan olanları görmeye devam ederiz...

02.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (01.03.2009) - Merhaba asker!

  (28.02.2009) - Kaldı 988 yıl!

  (27.02.2009) - ‘Kaza’dan oy çıkarmak

  (26.02.2009) - Aziz cemaat!

  (25.02.2009) - Sizi şarapçılar sizi!

  (24.02.2009) - 40. yıla yakışan coşku

  (23.02.2009) - Onun adı kumardır

  (22.02.2009) - Geciken tedavi

  (21.02.2009) - 40 yıllık çınar

  (20.02.2009) - İslâmı doğru tanıtmaya muhtacız

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır