08 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Ayıp olmuyor mu?



Bütün dünya ‘iyi’ye doğru gitmeyi teşvik ederken, ‘bizimkiler’in inatla ‘kötüye’ doğru gitmek istemesi ve ‘kötülük’leri teşvikte ısrarcı olması insanı üzüyor. Elbette hadiselere sadece siyah ve beyaz olarak bakmamak, ‘ara tonlar’ın farkına varmak da gerekir. Fakat, hanımların ‘tesettür’ü tercih etmesinden ürkmek, korkmak, onların bu tercihini ‘tehlike’li addetmek kime ne kazandırır?

Türkiye ve dünya gerçeklerinden habersiz olan ‘bizimkiler’ her fırsatta insanların inançlarını, giyimlerini, kuşamlarını ‘tehlikeli’ görmek ve göstermenin peşinde. Üstelik bunu hiç ilgisi olmayan yer ve zamanlarda yapmaya çalışıyorlar. Tesettür ve başörtüsü gibi konuların aleyhindeki haber ve yazıları gazetelerin ‘toplum’ ve ‘siyaset’ sayfalarında görmeye alışmıştık, ama iş bununla kalmadı. Artık bu aleyhtarlık mahut gazetelerin ‘ekonomi’ sayfalarına da taşındı! Bu gidişle aynı anlayışı spor sayfalarında da görürsek şaşmayacağız.

Neymiş; ‘küresel enerji devi Shell’in Global Perakende Başkan Vekili Josef Waltl, Türkiye’ye gelmiş ve çok önemli bir ‘açıklama’ yapmış. Shell yöneticisi Waltl’ın “çok ilginç gözlemi” şuymuş: “20 yıldır Türkiye’ye gelip gidiyorum. Son ziyaretlerimde İstanbul’da kara çarşaflı bayanları görmek beni şaşırttı. Kara çarşafı Anadolu’da bile görmemiştim. (...) Son birkaç yılda, İstanbul caddelerinde gördüğüm türbanlı kadınların sayısındaki artış dikkatimi çekiyor. (...) Aradan geçen yıllara baktığımda, Türk toplumunda bir değişim yaşandığını düşünüyorum. Bu değişim iyi mi kötü mü karar veremedim.”

Normalde ‘gün görmüş’ bir Avrupalının böyle ‘dengesiz’ sözler sarfetmesi pek beklenmez. Bu bakımdan Shell yöneticisi Waltl’ın bu sözleri hangi mânâda söylediğini bilemiyoruz. Eğer bu sözleri, “Türkiye’de irtica tehlikesi var, ülke ‘geriye’ gidiyor” anlamında söylemişse halt etmiş.

Tabiî ki dünya gibi Türkiye de değişiyor. Ama bu değişim ‘kötü’ yönde değil, aksine ‘iyi’ yönde. İnsanlar daha fazla hak, daha hazla hukuk, daha fazla adalet istiyor. Dolayısı ile daha fazla din, vicdan ve inanç özgürlüğü talep ediyor. Bu talepleri dile getirmeyi tehlike sayan anlayışın Avrupaî bir anlayış olduğu söylenemez.

Başörtüsü ya da çarşaf daha fazla görünür oluyorsa bunun hangi ‘iyiliğe’ zararı var? Elbette ‘ifsat komiteleri’ kadınların açık saçık olmasından memnun kalmaz. Fakat kadınlar, yaratılışları gereği tesettürü daha fazla tercih ediyor. Düne kadar başörtülülerin görünür olmaması, üzerlerindeki ‘baskı’nın bir neticesiydi. Bugün için hayâl gibi görünse de, ülkemizde bir zamanlar ‘tesettür sınırlarımızın dışına atılmalıdır’ diye kampanyalar açılabilmiştir. Hâlen devam eden ‘kanunsuz başörtüsü yasağı’ da zaten bu anlayışın bir uzantısıdır.

Türkiye ve dünya gerçeklerine uygun olmayan bu ve benzeri açıklamalara imza atanlar, Türkiye’yi tanımıyor demektir. Tesettürün yaygınlaşmasını ‘tehlikeli’ bulanlar ‘kökten yanılgı’ içinde olanlardır. Tesettür tehlike değil, tehlikelere karşı ciddî bir sığınaktır.

‘Tesettür düşmanlığı’ değil ekonomi sayfalarında, ‘manşet’lerde de devam etse; son tahlilde kaybetmeye mahkûmdur. Türkiye ve dünya gerçekleri bunu gösteriyor...

08.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.05.2009) - Çare eğitimde, ama nasıl bir eğitim?

  (06.05.2009) - ‘Cehalet Ağa’nın katliâmı

  (05.05.2009) - Kendi kendine mi oldu?

  (04.05.2009) - Yeni kabinenin gündemi ne olacak?

  (02.05.2009) - Hey yasakçılar, bakar mısınız?

  (30.04.2009) - İyiyi de, kötüyü de millet unutmaz

  (28.04.2009) - ‘Nadir durum’u yaygınlaştıralım

  (26.04.2009) - “Öğrenci Meclisi” gündemi yakalamış

  (25.04.2009) - Değişmeyen tek şey, ‘yırtık ayakkabı’lar!

  (24.04.2009) - Her gün özür dileseler yeridir!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis