06 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Türkiye’nin devâsa gündemi…


A+ | A-

Meclis tatilde; lâkin Türkiye’nin devasa iç ve dış problemleri âdeta üstüste yığılmış. Bizzat Başbakan’ın ifâdesiyle “Gündem bitmeden tatil haram” dendi; lâkin Ankara’nın önünde âcilen görüşülmesi gereken gündemler duruyor.

Komşu İran’da seçimler bahanesiyle küresel merkezlerden plânlan karmaşa ile bir oyun sahnelenmek isteniyor. İki milyona yakın insanın katledildiği Irak’ta ve özellikle Kerkük’te ortalık kan revan. Gün aşırı, onlarca, yüzlerce kişi, ne olduğu ve nereden geldiği belli olmayan “intihar saldırıları”yla katledilmekte…

Afganistan’da, “terörle mücadele” perdesinde son dönemde yüzbinlerce sivil öldürüldü. Pakistan, “Taliban’a atfedilen” olaylarla kaos ve kargaşa içinde iç savaşla bölünmenin eşiğine getirilmiş; olayların ardı arkası kesilmiyor…

Ve Türkiye, AB müzâkere sürecinde hâlâ darbeleri ve darbecileri koruyan ve kollayan ve “Atatürk milliyetçiliği ile ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliği” karşısında millet irâdesi dahil hiçbir mülâhazânın-faaliyetin korunma göremeyeceğini daha baştan derpiş eden ve kadük “devrim yasaları”nı koruma altına alan “darbe anayasası” ile yönetiliyor.

Ekonomistler, Türkiye’deki ekonomik krizin dünyanın en ağır krizi olduğu uyarısını yapıyorlar. Gerçek küçülmenin yüzde 13,8 değil, bütün dünyada hesaplanan dolar bazındaki yüzde 29 olduğunu belirtiyorlar.

İhracatın yüzde 34 gerilemesiyle düşen carî açığa karşılık bütçe açığının tehlikeli bir biçimde büyüdüğünü nazara veriyorlar. Son altı buçuk yılda Türkiye’nin tarihinin en yüksek iç ve dış borç rakamına ulaştığını haber veriyorlar. Bu gidişle, ülkenin yıllarca kendine gelemeyeceğini ve krizden çıkamayacağını ikaz ediyorlar.

“233 KANUN ÇIKTI” AMA

Bütün bu olup bitenlerin ortasında AKP hükûmeti, ne kadar başarılı olduğunu açıklamakla vakit geçiriyor. Gerçi bu kez Meclis Bakanı açıklamadı ama hükûmet sözcüsü Cemil Çiçek, yine her yıl tekrarlanan klasik açıklamayı yaptı. Ne kadar çok çalıştıklarını göstermek açısından geçen yasama döneminden istastikî rakamlar verdi.

Geçen dönemde 233 adet kanun tasarısı ve teklifinin yasalaştığını, ayrıca 416 araştırma önergesinden 58’nin kabul edildiğini, sekizine dair komisyonlar kurulduğunu ve beşi hakkında genel görüşme yapıldığın hâlen bir komisyonun çalıştığını; ve yine bu dönemde 8 bin 587 yazılı soru önergesinden hükümetin 4 bin 441’ini cevaplandırdığını bir bir anlattı.

Ne var ki bütün bunlara karşı akıllarda kalan, kamuoyunun infiâline, Meclis içi ve dışı bütün muhâlefetin tepkisinden iktidar partisi milletvekillerinin ayak sürümesine rağmen, iktidarın çıkarmakta ısrar edip bir ay Meclis’i ve Türkiye’yi meşgul ettiği, mayından temizlenmiş toprakları yabancılara 44 yıla varan sürede kullandırma seçenekli “mayın ihâle yasası” kaldı.

Gerçi yasanın “ilk tercihi”yle NATO’nun kuruluşu NAMSA’ya ihâlesi çalışmaları başladı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne “iptal” için başvurulan yasanın akıbeti meçhul.

Keza zihinlerde kalan bir diğer yasa ise, kamuoyunun önemsediği askerî personelin sivil mahkemelerde yargılanması oldu. Ne var ki bunun da akıbeti belirsiz. Başbakan Yardımcısı Çiçek’in, “Bundan sonra Sayın Cumhurbaşkanı onaylar ya da onaylamaz o kendi takdirleridir. Anayasa Mahkemesine gider ya da gitmez, o da bu işi Anayasa Mahkemesi’ne götürecek makamların kendi takdiridir” demesi, daha baştan kırılma sinyalleri vermesi, bu husustaki tereddütleri arttırdı.

HÜKÛMET YÖNETMELİKLERLE

KALMAMALI…

“Ergenekon davası” devam ederken, 27 Mayıs’tan, 12 Mart’a, 12 Eylül’den 28 Şubat’a kadar darbelerin, darbe teşebbüslerinin, darbeye ortam hazırlama çalışmalarının, darbe plânlarının, darbecilerin ve darbe teşebbüsçülerinin yargılanmasına dair anayasal ve yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Fakat muhalefetten gelen 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için Anayasa’nın “geçici 15. maddesi”nin kaldırılması önerisine Başbakan’ın “sulu şaka” tepkisiyle geçiştirmesinin ardından hükûmet sözcüsünün, “Geçici 15. maddeyle ilgili Bakanlar Kurulu’nda bir görüşme yapmadık. Malum Anayasa değişikliği, Bakanlar Kurulu’nun meselesi değil, siyasi partilerin ve Meclis’in meselesidir” geçiştirmesi, dikkat çekici.

Bütün bunlara mukabil, “darbe lideri” Evren Paşa, mâlum “TSK İç Hizmet Kanunu”nu maddesini ileri sürerek, Anayasayı ilga eden, Meclis’i kapatan ve hükûmeti deviren darbenin “yasallığı”ndan dem vuruyor. Fakat hükûmetin gündeminde, darbelerin tortularından arındırılmış “yeni demokratik anayasa” da yok; her defasında darbelere gerekçe gösterilen sözkonusu “yasa”yı değiştirmek de…

Kur’ân kurslarını yaşla yasaklayan yasalar ve yönetmelikler duruyor. Hükûmet kırtasiyeciliği azaltmak için bazı yönetmelikler çıkarmış, ne çıkar?

06.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.07.2009) - Rekor krize âcil tedbir…

  (03.07.2009) - Demokratikleşmeden ekonomiye, küçülme ve gerileme

  (02.07.2009) - Yasama döneminden kalanlar…

  (01.07.2009) - Tribünlere oynama taktiği…

  (30.06.2009) - 'Gladyo'dan 'Ergenekon'a bütün darbeler ve darbe sanıkları…

  (29.06.2009) - “Pinoche zihniyeti” yargılanmalı…

  (27.06.2009) - “Belge” anaforunda darbecilerin yargılanması

  (26.06.2009) - Darbelerin yargılanması ve yeni anayasa…

  (24.06.2009) - Ankara’nın demokratikleşme tezadı

  (23.06.2009) - Çare demokratik anayasa…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.