08 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Sami CEBECİ

Doğruluk üzerine


A+ | A-

Her doğan çocuğu İslâm fıtratı üzerine yaratan Cenâbı Hak, ona vicdan denilen çok önemli bir duygu vermiştir. Vicdan en doğru hakemdir.

İnsan beyninin sol yarım küresi, akıl, fikir, mantık ve muhâkeme gibi duyguların merkezidir. Sağ yarım küresi de, sevgi, şefkat ve merhamet gibi hislerin merkezidir. Kalp denilen lâtifei Rabbâniye, fikirlerin aynası olan dimağ ile hislerin aynası olan vicdandan meydana gelen ortak bir hakikattir.

Bediüzzaman Hazretlerinin tesbit ettiği gibi, akıl ne kadar Allah’ı inkâr etse de, vicdan kendisinde bulunan, bir yere dayanmak ve bir yerden yardım istemek anlamına gelen ve noktai istinad ve noktai istimdat denilen iki pencereden daima Allah’a bakar, O'nu görür, O'nu bilir.

Allah, vicdanı doğruluk üzerine yaratmıştır. Yalan söylemek vicdana aykırıdır. İnsan, utandıracak bir yalanı hiçbir telâş göstermeden pervasızca ve rahatlıkla söyleyemez. Çoğu zaman kulaklarına kadar kızarır. Her hareketi yalan söylediğini ele verir. Yalan söylemeyi meslek haline getirenler ve hiç renk vermeyenler bile, yalan makinesine bağlandıkları zaman duygularını saklayamamaktadırlar. Göz, rûhun aynasıdır. Yalan söyleyen insanların göz bebeklerinin küçüldüğü tesbit edilmiştir.

Yalan ile iman bir arada barınamaz. Tıpkı gece ile gündüz gibi. Yalan söylemek münâfıklığın üç alâmetinden birincisidir. Münâfık olan kişi konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiği zaman sözünde durmaz ve emânete hıyanet eder. Hakikî anlamda bir mü’min, özü sözü doğru olan kişidir. Yalan söylemeye asla tenezzül etmez. Sözünde durur ve emânete riâyet eder.

İslâm dininin esası doğruluk üzerine inşâ edilmiştir. İmanın en büyük özelliği doğruluktur. Yüksek ahlâkların tamamı doğruluk temeli üzerine oturur. Güzel ahlâklar hayatını doğruluktan alır. Doğruluk gittiği zaman yüksek ahlâklar ölür. Yalan söyleyen insanlar, rüzgârların önünde oyuncak olan yapraklar gibi, insanlara oyuncak ve maskara olurlar. Hazreti Muhammed’i (asm) bütün insanlığın iftihar vesilesi yapan sıdk ve doğruluğudur. O henüz peygamber değilken bile “Muhammedü’lEmin” ünvanına sahipti. Yalancı peygamber olarak tarihe geçen Müseylimei Kezzâb’ı, insanlara maskara eden yalancılığıdır. Sahabei Kirâm’ı bütün insanlara üstün kılan sıdk ve doğruluklarıdır.

İslâm âlimleri üç yerde yalana cevaz vermişlerdir.

1- Düşman ordusuna doğru bilgi vermemekte.

2- Karı koca arasını düzeltmekte. 3 İki mü’minin arasını bulmakta. Fakat bu müsaade o kadar sûi istimal edilmiş ki, zaman bu cevazı kaldırmıştır. Artık, yalana hiç izin yok. Bundan dolayı, ya doğru söylemek ya da susmak gerekiyor. “Ya hayır söyle, yahut sus” hadisi şerifi bu hakikate ışık tutuyor. Ancak, kinâye tarzında söylenen sözler yalandan sayılmaz.

Sözümüz mutlaka doğru olmalı. Fakat, her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir. Böyle zamanlarda susmak en doğrusudur. Makyavelizm, hedefe götüren her şeyi meşrû kabul eder. Yalan da buna dahildir. Halbuki, Müslüman’ın hedefi meşrû olması lâzım geldiği gibi, hedefe götüren vasıtaları da meşrû olması lâzımdır. Gayrı meşrû bir vasıtayla hedefe varılmaz. Varılsa da hayırlı olmaz.

Yalan, muhatapları aldatmak için kullanılır. Halbuki, hadisi şerife göre “Aldatan bizden değildir.” Üstadın ifâdesiyle “Biz ki, hakikî Müslüman’ız. Aldanırız, fakat aldatmayız. Bir hayat için yalana tenezzül etmeyiz.” Müslüman olan kişi, bilerek kimseyi aldatmaz. Müslüman, elinden ve dilinden başkalarının emin olduğu güvenilir kişidir. Aldanabilir, ama asla aldatmaz. Ancak mü’min, elini aynı delikten yılana iki defa da ısırtmamalıdır. Müslüman, ferâsetli ve uyanık olmak durumundadır. Zira, profesyonel dolandırıcılar ve bir kısım hesap ve kitabın içinde olanlar her yerde cirit atıyorlar.

Üstadın şu tesbitleri rehberimiz olmalıdır:

“Sual: Her şeyden evvel bize lâzım olan nedir?

Cevap: Doğruluk.

Sual: Daha?

Cevap: Yalan söylememek.

Sual: Sonra?

Cevap: Sıdk, ihlâs, sadâkat sebat, tesanüd.

Sual: Yalnız?

Cevap: Evet.

Sual: Neden?

Cevap: Küfrün mahiyeti yalandır. İmanın mahiyeti sıdktır. Şu bürhan kâfi değil midir ki, hayatımızın bekâsı, imanın ve sıdkın ve tesanüdün devamıyladır.” (Münâzarât, s. 103)

Evet, hayatın her alanında, hususan çok tahrip olan siyaset ve ticarette de doğruluğa şiddetle ihtiyacımız var. Bu da ancak kuvvetli bir imanla gerçekleşir.

08.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.07.2009) - Ölümsüzlük ülkesinin göç kervanı

  (24.06.2009) - Anonim ya da net olmak

  (17.06.2009) - www.asyanur.info sitesine mesaj var

  (10.06.2009) - Nur mesleğinde ihlâs, sadâkat ve tesânüd

  (03.06.2009) - Afyon ve Uşak hattı

  (20.05.2009) - 23 nolu koltuk

  (13.05.2009) - www.asyanur.info Hizmet sitesi

  (06.05.2009) - Kudsî bir dâvâya vakfedilmiş hayatlar

  (29.04.2009) - Seyyar dershaneler

  (23.04.2009) - Yeni Asya okuyucu buluşmaları

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.