10 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

10 Kasım ve açılım


A+ | A-

Aylardır sözü edilen, ama içinde nelerin yer aldığı veya alacağı hâlâ bilinmeyen demokratik açılım nihayet Meclis gündemine geliyor; ön görüşme bugün yapılacak.

İlk açıklandığı zaman “demokratik açılım” denilen projenin bilâhare farklı isimlerle anıldığı; “kardeşlik ve barış,” “millî birlik” gibi ifadeler kullanıldığı ve değişikliklerin daha sonra da devam ettiği mâlûm. Bununla birlikte kamuoyundaki genel algılamanın “Kürt açılımı” olduğu da.

Öte yandan, Başbakanın açılımdan söz ederken, “Güneydoğu-Kürt-terör meselesi”nin yanı sıra, Alevilik, azınlıklar, Ermenistan’la ilişkiler ve hattâ işsizlik konusunu da açılımla çözüm getirilecek sorunlar listesine dahil ettiği de biliniyor.

Yine Başbakanın açılım için, “Toplumun tüm kesimlerinden görüş aldık, görüşler bir havuzda birikti, bundan sonra o havuzdakileri peyder pey Meclisin gündemine getireceğiz” dediği de.

Bunların içinde kanun ve anayasa değişikliği gerektiren konuların, kısa, orta ve uzun vadelere göre planlanmış şekilde gündeme getirileceğine dair açıklamalar yapıldığını da hatırlamaktayız,

Sonra, açılımın bir aşaması ve planın bir parçası olarak gerçekleştiği belirtilen “ilk parti dağdan iniş”in, Habur'da sergilenen şov görüntüleri ile tetiklediği tepki ve karşı provokasyonlar üzerine, arkasının getirilemeyip sürecin askıya alınarak dondurulduğu da mâlûm.

Demokratik açılım, böyle bir ortamda Meclis gündemine geliyor. Bakalım, görüşmeler, süreçteki tıkanmanın aşılmasına mı yardımcı olacak, yoksa daha da derinleşmesine mi sebep olacak?

Bu noktada, ön görüşme için seçilen günün 10 Kasım olmasına odaklanarak ve bunda özel kasıt arayarak başlatılan tartışmalar yaşanıyor.

CHP-MHP ikilisi bu konuda da ağır birliği yaparak, “Cumhuriyetin kurucusunun ölüm yıldönümünde böyle bir konunun gündeme getirilmesi anlamlı, bunda başka niyet ve maksatlar var” deyip, çıkardıkları mânâları kendi yaklaşım ve üslûplarınca seslendiriyor.

Baykal, “İktidar ‘Artık Atatürk aramızdan ayrıldı, bunları yapabiliriz’ mi demek istiyor?” gibi provokatif beyanlarla, açılımı Atatürkçülük adına hırpalamaya çalışırken, açılımı ve dağdan inişleri “ihanet planı”nın parçaları olarak yaftalayan Bahçeli de aynı paralelde giderek sertleşen çıkışlar yapmayı sürdürüyor.

Bu meyanda, Kandil’den de benzer şekilde “Türkiye toplumunun yas tuttuğu bir günde Meclis nasıl Kürt sorununu ve demoratikleşmeyi konuşabilir?” gibi eleştiriler gelmesi enteresan.

Demokratik açılımın 10 Kasım’da görüşülmesine muhalefette CHP, MHP, PKK birleşiyor...

Buna karşı, öteden beri “En hakikî ve öz Atatürkçü biziz” söylemini devam ettiregelen AKP, açılımı da yine M. Kemal’e dayandırarak, görüşme gününün 10 Kasım olarak belirlenmesine bu çerçevede özel anlamlar yükleme çabasında ve DTP de ona destek veriyor.

Velhasıl, referansı M. Kemal olarak gösterilen bütün tartışmalarda olduğu gibi, bu konuda da herşey iyiden iyiye birbirine karışmış durumda.

Yüzde yüz farklı ve birbiriyle çatışan tavır ve duruş sahiplerinin, konuşlandıkları yeri, aynı referansa yaslanarak açıklayıp savunmaya çalıştıkları bir başka örnek, dünyanın neresinde var?

Hatırlanacağı gibi, Atatürkçülüğü korumak ve tahkim etmek üzere gerçekleştirilen 28 Şubat postmodern müdahalesinin görünürdeki ilk siyasî hedefi, “Atatürk hayatta olsaydı partimizde olurdu” lâfını hiç dilinden düşürmeyen ve tek parti dönemine yönelik eleştirilerini 1938 sonrasıyla sınırlayıp, öncesiyle herhangi bir problemleri bulunmadığını açıkça ısrarla ve defaatle vurgulamış olan Erbakan’dı.

Şimdi de, hakkındaki “Yaptıklarıyla Atatürk’e benziyor” iltifatlarından onur duyduğunu söyleyip, “Hedefimiz Atatürk ilke ve inkılâplarını toplumun ortak paydası haline getirmektir” diyen Erdoğan, benzer şekilde CHP-MHP Atatürkçüleri tarafından “Atatürk’e ihanet”le suçlanıyor.

Buna karşılık kimileri de “Erdoğan Kürt sorununu çözerse Atatürk’ten sonra en büyük lider olarak tarihe geçer” diye gaz vermeyi sürdürüyor.

Böyle bir “açılım”dan sonuç çıkar mı sizce?

10.11.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.11.2009) - İmanla kabre girmek

  (07.11.2009) - Manzara-i umumiye

  (06.11.2009) - İslâm birliği ve barış

  (05.11.2009) - Şaban Döğen

  (04.11.2009) - Göz boyama

  (03.11.2009) - DP kongresi

  (01.11.2009) - Kedilerin mesajı

  (30.10.2009) - TSK ve imaj

  (29.10.2009) - 86 yıl sonra

  (28.10.2009) - “Cuntalı demokrasi”

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.