22 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

AKP’nin ABD çıkmazı…


A+ | A-

Türkiye-Ermenistan “normalleşme protokolleri”ni âdeta ıskat eden Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin “soykırım isnadı”, sâdece “Ermeni açılımı”nı fiyaskoya dönüştürmekle kalmıyor. ABD’nin küresel ve bölgesel hegemonyası ve çıkarları üzerine kurulu “Ankara-Washington stratejik ortaklığı”nın ne denli kırılgan, sathî ve samimiyetsiz olduğunu su yüzüne çıkarıyor.

Bilindiği gibi daha önce, “CIA’cı” David L. Phillips, “Türk resmî yetkilileri, Obama ile 7 Nisan’da İstanbul’da buluştuğunda, Ermeni açılımı’nda Dağlık Karabağ’ın statüsüne dair resmî herhangi bir ön şart olmadığı teminatını verdiler” demişti.

Keza Komite’de konuşan ABD Dışişleri Avrupa ve Euro-Asya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon da, tıpkı Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Nalbantyan gibi “Protokollerle Karabağ işgalinin iki farklı süreç olduğunu” iddia etmişti. Artık herkesçe mâlûm ki Ermenice “büyük felâket” tabirini kullanan ve son günde Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye göstermelik telefonunun dışında “stratejik müttefiki” Türkiye lehine en ufak bir çaba göstermeyen Obama ve Amerikan yönetimi, açıkça “Ermeni tezi”ni destekliyor. Azerbaycan’ın yüzde 20’sini işgalle bir milyon Azerî kaçkını (göçmeni) yurtlarından sürüp perişan eden Ermenistan’ın yanında yer alıyor.

“Yahudi lobisi”yle birlikte “tasarı”nın kabulüne çalışıyor. Beyaz Saray’daki “bir toplantı”dan dönen üyelerin son dakikada “evet” oyu vermeleri ve “tasarı”nın bir oyla geçmesi, bunun bâriz göstergesi…

ANKARA ALTTAN ALIYOR…

ABD’nin takdir ettiği “Afrika ile stratejik ortaklık son turu”dan dönen Cumhurbaşkanı Gül’ün, “Her şeyi söyledik, Kafkaslar’daki durum ortada. Obama’yla artık bu meseleyi konuşmam, konuşacak neyim olabilir ki?” serzenişi bunun ifâdesi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Yardımcısı Gordon, şimdi de bir yandan “Türkiye, meselesini anlatması için Büyükelçisini Washington’a geri göndermeli” diyor. “Türkiye bizim için çok önemli bir ortak; Obama dış gezilerden ilkini Türkiye’ye yaparak bunun önemini gösterdi” diye konuşuyor.

Diğer yandan, “Soykırım tasarısı”nın Temsilciler Meclisi’nde daha ileri aşamalara gidemeyeceği ile ilgili teminatlar doğru değil; Kongre bağımsız bir organ ve kararını kendi verir” örtülü tehdidini savuruyor. Yönetimin Kongre’ye karışmayacağı taktiğini güdüyor.

Kısacası ABD, “model ortak” dediği Türkiye’ye karşı acımasızca reel-politik “Ermeni soykırımı” kartını oynuyor… Ne var ki Ankara Washington’a karşı kırılgan; arkadan hançerlenmeyi hâlâ alttan alıyor. Her fırsatta AB’ye rest çeken, ancak günaşırı en az 30-40 sivilin katledildiği Irak’ı ağzına almayan Erdoğan, krizi oylama biçiminin komediliğine birkaç üyeye indirgeyip yüklemekle kalıyor. Ve bütün bunlara karşı, Başbakan’ın AB’ye meydan okumasına seyirci kalan Devlet Bakanı ve AB Başmüzâkerecisi Bağış, Alman Der Spigel’e verdiği röportajda, “ABD’nin resmen soykırımı tanımasına tepkiniz ne olur? İncirlik Üssü kapatılabilir mi? NATO’dan çıkar mısınız?” sorusunu, “Bunu okurlarınızın hayal gücüne bırakacağım” cümlesiyle geçiştiriyor. Peşinden de “Irak’taki ABD askerlerine giden lojistik desteğin yüzde 70’i İncirlik Üssü’nden geçiyor” ikrarıyla Türkiye’nin Müslüman komşu bir ülkeye karşı “savaş ve işgal ortağı” yapıldığı itirafında bulunuyor…

“İNCİRLİK ÜSSÜ KAPATILAMAZ” MIŞ!

Bağış’ın bu itirafı, Irak’ı işgale giden 65 bin Amerikan askerinin Türkiye topraklarında konuşlanmasına ve geçişine dair “tezkere”nin reddinin ardından Amerika’ya giden Millî Savunma Bakanı Gönül’ün Los Angeles World Affairs Council’deki konferansta “Irak savaşında ABD İncirlik’i kullandı ve buradan 4 bin 990 sorti gerçekleştirdi; ‘tezkere’nin açığını telâfi ettik” güvencesini hatırlatıyor. Keza Meclis’i by pass eden AKP hükûmetinin, CIA işkence uçaklarına Türkiye’nin hava sahasını ve havaalanlarını kullandırmasını gözler önüne seriyor. “ABD’ye destek hamûlesi”ni çıkarıp, havaalanları ve limanları Amerikan işgal güçlerinin savaş uçaklarına, mühimmat ve savaş malzemesine açılması”ndaki “Amerikan eksenli politikaları sözkonusu ediyor. Şu garabete bakın; Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Duncan McNabb, İncirlik’in ABD için Irak ve Afganistan’a ikmaller açısından merkezi önemde bir üs olduğunu söylüyor. Buna mukabil Dışişleri Bakanı Davutoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ABD’nin “Ermeni soykırımı” bühtanına karşı misilleme olarak “İncirlik Üssü’nün kapatılması” teklifini, “Terörle mücadelede ABD bize çok yardım ediyor; bu üssü kapatmamız sözkonusu olamaz” cevabıyla peşinen reddediyor. NATO paravanında Afganistan’da cepheye sürülüp conilere kalkan edilen Mehmetçiğin geri çekilmesi sözkonusu bile edilmiyor. Sahi baştan beri terör örgütünü kollayıp her türlü lojistik destek sağlayan ABD, “terörle mücadele”de Türkiye’ye ne yardımı yapıyor? ABD’nin Türkiye’ye “soykırım” iftirası sözkonusu oluyor da, Müslüman komşu Irak’ı bombalayan Amerikan savaş uçaklarının havalandığı İncirlik Üssü’nün işgalcilere kapatılması neden sözkonusu olamaz?

“Ermeni soykırımı” tasarısı, AKP iktidarının “Amerikan çıkmazı”nı deşifre ediyor…




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

22.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (21.03.2010) - Nevruz ateşi...

  (19.03.2010) - Katsayı, 45. madde değişmeden olmaz…

  (18.03.2010) - Ankara hâlâ heceliyor; A-B… (2)

  (17.03.2010) - Ankara hâlâ heceliyor; A-B… (1)

  (16.03.2010) - Dine ve mânevî değerlere samimiyet…

  (15.03.2010) - “Soykırım” bühtanına karşı…

  (13.03.2010) - “12 Mart muhtırası”ndan “27 Nisan e-muhtırası”na (2)

  (12.03.2010) - “12 Mart muhtırası”ndan “27 Nisan e-muhtırası”na

  (11.03.2010) - “Mini paket” yetersizliği…

  (10.03.2010) - Çözümsüzlüğün çaresi…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl