06 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Banu YAŞAR

Olumsuz bir dünyada olumlu çocuklar yetiştirmek


A+ | A-

Onlar son zamanların ve zor zamanların çocukları olarak dünyaya geldiler. Öncekilerin göremediklerine, çok kolay sahip oldular, hiç beklemediler, ertelenmediler ve her istedikleri bekletilmeden yapıldı... Psikolojileri bozulmasın, rahat bırakılsın telkiniyle öyle rahat bırakıldılar, öyle rahat büyüdüler ki, isteklerinin azıcık gecikmesi bile onları öfkelendirir oldu. Bizim on senede muhatap olduğumuz uyaran tazyikine, onlar belki de bir ayda maruz kaldılar. Kontrolsüzce o kadar çok şey gördüler, o kadar çok şey işittiler ki, bunları eleyecek zamanları bile olmadı. Ayıklanmamış onca bilginin içinde doğru olanı kaçırdılar. Bilgiyi depolamak gücün ve kuvvetin sembolü olunca, hikmetsiz bilgi yığınları altında kafaları daha da karıştı. Yaşlarına göre çok şey öğrendiler, akademik olarak çok iyi eğitim aldılar, ama iç huzurunu, teslim olmayı, beklemeyi, beklerken öğrenmeyi, razı olmayı, kadere hüsn-i niyet beslemeyi ve mutmain olmayı kaçırdılar. Okusunlar iyi mesleklere sahip olsunlar derken, onlara bu hayatın içinde huzurlu ve mutlu olabilmeyi öğretemedik. Onlara o huzuru yaşayacakları bir dünya da bırakamadık. Bencilleştirdik onları, ayaklarına diken batsa, söylenmeye başladılar, standartları ve konforları hiç bozulmasın istediler. Azıcık aksamalar bile, tedirgin olmalarına, şikâyet etmelerine sebep oldu. Başarı tutkusu verdik onlara, çözdükleri soru sayısı kadar takdir ettik. Ötekini görmeyi, diğerini anlamayı arkalara attık. Öyle şişirdik ki benliklerini, karşısındakini görebilecek yer bırakmadık kalplerinde... Terlemeden, üşümeden, hastalanmadan büyüsün istedik.. Bazen bunu öylesine abarttık ki, cam fanuslardan dışarı çıkarmadık, iyi anne baba olmayı da sadece bundan ibaret sandık... Onlara bıraktığımız dünya yeterince kirlenmişti, yeterince harcanmıştı, geriye kalan da her şeyin sanalı oldu. Sanal hayatlar bıraktık onlara... Çünkü gerçeğini çoktan tüketmiştik... Gerçek olmayan arkadaşlıklar, kendinden uzak kimlikler kurdular bilgisayar üzerinden... Her şey yalandı bu ortamda, kendine istediğin kimliği çizebilirdin, istediğin yaşta ve konumda da gösterebilirdin... Olmak için uğraşmana da gerek yoktu buralarda, sadece alman yeterliydi, aldığın kadar, varlığını hissedebilirdin... Sevginin bile sahiciliği, büyütücü etkisi kayboldu. Gerçek olmayan, sanal ilişkiler yaşar oldular. Evlilikle birlikte büyüme ve olgunlaşma için geçirilen zaman, gösterilen anlayış, beklenilen süreç ve tutumlar enayi olmakta eşdeğer oldu. Eğer sıkıldıysan bırakabilirsin, yeni bir hayat kurmalısın şeklinde söylemler oluşmaya başladı. Geçici, günlük ve hayatın içinde olmayan, sorumluluk gerektirmeyen, zaman tanınmayan ilişkiler öğrettik internet üzerinden... Her şey tüketildi, telefon değiştirir gibi, ilişkilerimizi de yeniledik... Öylesine alıştık ki yenisini almaya, tamir ettirmek nostalji oldu. Eşyalarımızı onarmadığımız gibi ilişkilerimize zaman tanımak, toparlamaya çalışmak da gereksiz algılanır oldu.

Evet, onlar gerçekten, görüntüde rahat, muhtevada ağır yüklerin yolcuları oldular. Bizim göremediğimiz ve yaşayamadığımız bir çok imkâna sahip oldular, çok daha iyi şartlarda büyüdüler belki, ama onlar masumiyeti kaçmış, özgürlüğün satın alma gücüne endekslendiği, şefkatin akılsızlık olarak görüldüğü bir zamana doğdular. Onlar olumsuz zamanların silâhsız askerleri olarak bu dünyaya geldiler. Yürümeden evvel uçmayı öğrenmeleri gereken şartlara maruz kaldılar. Yaşlarının getirdiği tabiîliği, oyunu ve samimiyeti, hesapsızlığı yaşayacak vakitleri de olmadı. Küçük yaşlarda küçük hanım ve beylere dönüştüler. Vakitsiz zamanlarda vakitsiz duygulara maruz kaldılar. Erken büyümenin tecrübesizliğini yaşadılar.

Biz yetişkinler ise, onlara her türlü imkânı, her türlü standart şartları sağlarken, önemli bir şeyi unuttuk. Onlara bu hayatın içinde nasıl mutlu olunacağını, iç huzuruyla nasıl yaşanacağını, olumlu ve basiretli bir insan olmanın nasıl mümkün olacağını öğretmeyi unuttuk. Kariyerli, iyi meslek sahibi olsunlar derken, sanırım asıl formülü kaçırdık....

06.06.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.06.2010) - İçimdeki ben

  (30.05.2010) - Oyun ve çocuk

  (23.05.2010) - Minnettarlık listesi...

  (19.05.2010) - Bir kirpi oku mesafesindeki sevgi

  (16.05.2010) - Çocuk gelişiminde iki dönem

  (12.05.2010) - Yetişkin hiperaktifler

  (09.05.2010) - Duyguyu doğru ifade edebilmek

  (05.05.2010) - En büyük cömertlik kabul etmektir

  (02.05.2010) - Takıntı hastalığı

  (25.04.2010) - Almak ve olmak


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.