28 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Kirli Afganistan savaşının 92 bin belgesi!


A+ | A-

Amerikan tarihinin en büyük gizli bilgi sızıntısı, Amerika ve İngiltere’yi sarstı. 90 bin gizli belge Wikileaks adlı bir organizasyon tarafından The Los Angeles Times, The Guardian ve Der Spiegel’e verildi. 2004-2009 döneminde Amerikan Ordusunun Afganistan’daki bütün faaliyetlerinin günlük kayıtlarını içeren belgeler iki yönüyle önemli.

Birincisi; 92 bin belgenin sızdırılmış olması, bir süper devletin Afganistan ve Pakistan’daki gizli ve açık bütün operasyon ayrıntılarının dünya kamuoyunun eline geçmiş olması, stratejik açıdan Amerika için büyük bir başarısızlığı ortaya koyuyor. Adeta Amerikan ordusunun Afganistan’a ilişkin kozmik odasına girilmiş gibi oldu.

Peki kim sızdırdı bu belgeleri? ABD’nin Yeni Dünya Düzeni için uydurduğu sahte düşman el-Kaide ve bin Ladin mi? Yoksa geçenlerde değiş tokuş ettiği 10 Rus ajanı mı? Belki de Amerikan derin devletindeki bir iç çekişmenin sonucuydu bu devasa sızma. Kimse şimdilik bilmiyor.

Bu işin basit kısmı.

Asıl facia ise; belgelerin ortaya koyduğu akıllara durgunluk veren katliâmlar, saldırılar, adaletsizlikler ve zorbalıklar.

Sivil Afganlı ve Pakistanlıların ölümüyle sonuçlanan ve ABD ve müttefikleri tarafından “kaza” olarak nitelenen olaylar, meğer asıl ölümlerin yalnızca binde biriymiş. Amerikalılar öldürdükleri sivillerin yakınlarını susturmak için 2 bin dolar para ödeyip işi kapatıyorlarmış. O da ancak suçun onlara yüklenmesi ihtimali olan hallerde.

Artık alanda başarılı olamayan ABD askerleri yerine, Nevada’daki üsten kontrol ettikleri insansız uçaklarla Taliban hedeflerini vurmaya çalışırken, sivilleri nasıl öldürdükleri de belgelerde yer alıyor.

2008’de bir otobüs dolusu çocuğu yaylım ateşine tutan Fransızlar, yine bir otobüs dolusu sivili makineli tüfekle tarayan Amerikan devriyesi, düğün yapılan köyü top ateşine tutan Polonya askerleri, İngiliz askerlerinin Helmand’da defalarca tekrarladıkları sivillere ateş açıp öldürme olayları. Ne gariptir ki bunlar genellikle saldırıyı düzenleyen ülkenin komutanlarınca soruşturulup kapatılmış.

4 Mart 2007’de Amerikan konvoyu Celalabad yakınlarında bir minibüsün patlamasından kurtulunca, etraflarına bakmadan kimi gördülerse taramışlar. Tarlada çalışan bir genç kız, arabalarında giden siviller, yolun kenarında yürüyen yaşlılar. 28 silâhsız sivil ölmüş ve 50’si yaralanmış. Ama resmî açıklamalarda bunlardan hiç sözü edilmiyor. Yalnızca Ağustos 2008’de Azizabad’a yapılan bir hava saldırısında 92 kişi ölürken, altı ay sonra aynı yere yapılan saldırıda 147 sivil ölmüş.

Amerikalı uzmanlar bu sızan 92 bin raporun Amerika’nın Afganistan’daki savaşa 300 milyar dolar harcamasına rağmen, neden Taliban’ın 2001 yılına göre daha güçlü olmasını açıkladığını savunuyor: beceriksizlikler, sivil halka karşı yapılan zulümler ve saldırılar, Pakistan istihbaratının Taliban’a gizlice destek vermesi ve yozlaşmış Karzai hükümeti.

Görüldüğü üzere, Irak’tan sonra dikkatini Afganistan’a veren ABD, müttefikleriyle birlikte Afganistan’ı kan gölüne çevirmiş. Obama yönetiminin tek söylediği ise, bu raporların açıklanmasının bir çok kimsenin hayatını tehlikeye attığı. Hatalarıyla masum Afganlıların ölümüne yol açan askerler ve komutanları hakkında ise “savaşın gereğini yaptıkları” söyleniyor.

Ne acıdır ki; sanki raporları doğrularcasına geçen Cuma günü NATO güçlerinin bir eve yaptığı saldırıda, çatışmadan kaçıp o eve sığınan çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 52 masum birden öldü.

Zulüm ilelebet sürmez. Amerika, bu masum insanlarının canına kıymanın bedelini, yeni Vietnam’ı olan Afganistan bataklığında boğularak ödeyecek. Umarız ki beraberinde daha fazla masumu da sürüklemez. Ölen masumlara rahmet dileyip, hükümetin Afganistan’da muharip güç görevlendirmemesinin isabetinin bu raporlarla bir kez daha ortaya çıktığını, yalnızca Afganlılara yardım ve asayişin sağlanması görevine devam edilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

28.07.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.07.2010) - Gazze konvoyu BM Araştırma Komisyonu ne yapacak?

  (23.07.2010) - 854 bin kişilik “En Gizli Amerika”

  (22.07.2010) - Mübarek’ten sonra ne olacak?

  (21.07.2010) - Kabil Konferansının ardından

  (20.07.2010) - Kırgızistan’da Özbekler hâlâ yurtsuz!

  (19.07.2010) - Casus takası ve İranlı nükleer fizikçi muamması!

  (16.07.2010) - Kuzey İrlanda’dan Güneydoğu'ya

  (15.07.2010) - İsrail haklı (!) saldırılarını sürdürürken

  (06.07.2010) - Bade harabi'l Basra

  (30.06.2010) - Amerika’nın sitemi haklı mı?


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.