"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Herkes için tasarruf devri

Faruk ÇAKIR
19 Şubat 2022, Cumartesi
Zam yağmuruna karşı haklı tepkiler dile getirilirken bir noktayı daha hatırda tutmak lâzım: Bilhassa günümüzde israftan kaçmaya ve tasarruf kaidelerine göre yaşamaya büyük ihtiyaç vardır.

Elektrik lambaları için kullanılan “Lüzumsuz ise söndür” anlayışına, “İhtiyacın yoksa alma” prensibini de ilâve etmek gerekir. “Desinler, görsünler, beğensinler” gibi anlayışlarla zarurî ihtiyaç olmayan şeylere para vermek neticede israfa ve sıkıntılara sürüklenmeye sebep olur.

İktisatlı yaşamayı terk edip israfa sürüklenenlerin düşeceği durum, Risale-i Nur’da şöyle özetlenir: “Evet, iktisat etmeyen, zillete ve mânen dilenciliğe ve sefalete düşmeye namzettir. Bu zamanda isrâfâta medar olacak para çok pahalıdır. Mukabilinde bazan haysiyet, namus rüşvet alınıyor. Bazan mukaddesât-ı diniye mukabil alınıyor, sonra menhus bir para veriliyor. Demek, mânevî yüz lira zararla maddî yüz paralık bir mal alınır.” (Lem’alar, 19. Lem’a, s. 357)

Cemiyete örnek olunması bakımından en önce mütedeyyin insanların iktisatlı yaşaması icap eder. Başkalarına tasarruf çağrısı yapanların kendileri israf içinde yüzerse bu gayretin müsbet bir neticesi olabilir mi? 

Türkiye’yi idare edenler de hutbe ve vaazlar vesilesiyle ara sıra ‘tasarruf edelim, israftan uzak duralım’ çağrıları yapıyorlar. Ancak idarecilerin kendileri tasarruf etmedikten sonra bu çağrılar millet nezdinde karşılık bulur mu? Hatta ve hatta, su ve elektrik gibi konularda israf içinde olan bir camide, “Aziz cemaat, israf etmeyelim, tasarrufa uyalım” şeklinde vaaz verilse tesirli olur mu?

Mesele israfla mücadele olduğuna göre bu hususta adım atması gereken ilk kuruluşlardan biri diyanet olmalı. Camilerden başlayarak israfa karşı bir tasarruf kampanyası başlatılamaz mı? İşin ehli olanlar hesabını yapabilir, ama her camide bir lamba söndürülse ortaya büyük bir kâr çıkmaz mı?

Esasında ara sıra dile getirilse de dikkate alınmayan bir teklifimiz vardır: İsraf büyük bir kayıp ve tasarruf çare ise; Türkiye’deki israfı sona erdirecek bir ‘bakanlık’ dahi kurulabilir. Bunun da ilk şartı, yeni kurulacak bakanlığın yeni bir israf kapısı olmamasıdır. Bunun bir yolu da, burada çalışacak olanların çoğunun ‘gönüllülük esası’na göre çalışmasıdır. Daha doğrusu, nerelerden nasıl tasarruf edilebilir diye kafa yormalı ve teklifler sunulmalıdır. Bu teklifleri değerlendiren bir ekip olmalı ve uygulamaya geçen teklifler sebebiyle teklif sahipleri ödüllendirilebilir.

Tasarruf edilebilecek bir kalem de, köylerdeki sokak lambalarıdır. Bilhassa kış aylarında tamamen boş olan köyler ve mahalleler olduğu halde, bütün sokak lambaları yanmaya devam ediyor. Bu, önlenebilir bir israf değil mi? Örnek isteyenlere, Çayeli, Senoz Vadisi’ndeki köyleri gösterebiliriz. 

İstenirse devletteki ve milletteki israf önlenebilir vesselâm.

Okunma Sayısı: 1898
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Taner

    19.2.2022 09:11:44

    Sizin yazdiklariniz 10 numara ama asıl gani gani israfı bizi yönetenler yapıyor......... ısrafın kaynağı orada. ...... Israfı önleme veya tasarruf bakanlığı neden olmasın ki.

  • S.topuz

    19.2.2022 05:13:26

    Bütün lamba ve projektörleri de LED li lambalarla değiştirin hemen.

  • S.topuz

    19.2.2022 05:10:53

    Minik panelli,minik görüntülü lambalar var. Bunları gündüzleri pencere önlerinde birakıp geceleri kullanabilirsiniz. Ben çoktandır uyguluyorum. Siz de bi deyin. Hatta bunlardan birkaç tane alıp ihtiyaç olan yerlerde birakabilirsiniz.

  • S.topuz

    19.2.2022 05:04:37

    Eveeet. "Iktisad eden BEREKETbulur, iktisad eden DECCALİN DAMINA (tuzağına) DÜŞMEZ" buyuran HABİBULLAH'a Salat ve SELAM olsun. Tavsiye:Her lamba direğine ve kapı giriş çıkışlarına çok ucuz ve yeterli olan minik GÜNEŞ PANELLERİ yerleştirilebilir. Hatta imkanı olanlar evlerin damına büyük GÜNEŞ PANELLERİ yerştirerek hem kendi elektiriğini üretebilir,hem de fazlasını devlete satabilir. Boş ve kullanılmayan kayalık alanlar da GÜNEŞ ENERJISI içi acil olarak kullanılabilir!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı