"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bediüzzaman meşrutiyeti şeriat namına alkışladı - “Hürriyetin ilânı” olarak bilinen 2. Meşrutiyet’in yıl dönümü

23 Temmuz 2025, Çarşamba 09:49
DİNDAR BİR CUMHURİYETÇİ OLDUĞUNU HER ZEMİNDE HAYKIRAN BEDİÜZZAMAN, ASR-I SAADETTEN DE DELİL GETİREREK MEŞRUTİYETİ ŞERİAT ADINA ALKIŞLADI.

ÖRNEK BİR DEMOKRASİ DENEMESİYDİ

Meşrutiyeti 4 mezhepten getirdiği delillerle destekleyen Bediüzzaman, Doğudaki aşiretlere Meşrutiyetin güzelliklerini ders vermişti. “Ruh-u meşrutiyet şeriattandır” diyerek bu kavramı sahiplenmiş ve Asr-ı Saadet uygulamalarını örnek göstererek sonradan cumhuriyet olarak güncellemişti. Meşrutiyet tartışmalarına çağını aşan yaklaşımlarıyla katılan Bediüzzaman’ın söyledikleri bugünkü demokratikleşme tartışmaları için de son derece önem taşıyor.

HÂLÂ HUKUK DEVLETİ OLAMADIK

Bediüzzaman'ın "Hürriyete Hitap" başlığıyla irad ettiği nutuklarda faziletlerinden bahsettiği 2. Meşrutiyet'in ilânının üzerinden yüz on yedi yıl geçmesine rağmen ülkemizin neden istenilen seviyede demokratikleşmeyi gerçekleştiremediği, hukuk devleti ve insan hakları normları açısından çağdaş demokrasi kabul edilen ülkelerdeki gibi bir demokratik seviyeye ulaşamadığı bugün de tartışılıyor.

***

Ahmet Dursun'un Dizi Yazısı:

1. Bölüm:

Meşrutiyet ki...

Osmanlı’da “Hürriyetin ilânı” olarak bilinen ve 23 Temmuz 1908’de ilân edilen 2. Meşrutiyet’in yıl dönümü

“İstibdat, zulüm ve tahakkümdür. Meşrutiyet, adâlet ve Şeriattır.” (Bediüzzaman Said Nursî)

Bugün, 23 Temmuz 1908’de ilân edilen 2. Meşrutiyet’in yıldönümü. Osmanlı modernleşme sürecinde “Hürriyetin ilânı” olarak da anılan 2. Meşrutiyet’ten bu yana tam yüz on yedi yıl geçti. Sened-i İttifak, Tanzimat Fermanı, Kanun-ı Esasî ile Birinci ve İkinci Meşrutiyet denemeleri de göz önüne alındığında Türkiye’nin demokrasi serüveninin Batılı çağdaşları kadar eski ve köklü bir geleneğe sahip olduğu görülmektedir. Buna rağmen ülkemizin neden istenilen düzeyde demokratikleşmeyi gerçekleştiremediği, hukuk devleti ve insan hakları normları açısından çağdaş demokrasi kabul edilen ülkelerdeki gibi bir demokratik seviyeye ulaşamadığı bugün de tartışılan bir husustur. 

ÖRNEK BİR DEMOKRASİ DENEMESİYDİ

Elbette bunun çok çeşitli ve çok yönlü sebepleri vardır. 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren tartışılan Meşrûtiyet, “anayasalı ve meclisli saltanat-hilâfet rejimi” anlamında şeklen monarşiyi hatırlatan Padişahlı bir yönetim biçimidir. Buna rağmen Meşrutiyet, içeriği ve uygulanış biçimi itibariyle, bir çok siyaset bilimcinin de vurgu yaptığı şekilde, Cumhuriyet’in ilânından çok daha önce, tek partili cumhuriyet uygulamalarını geride bırakacak bir demokrasi denemesidir. 

Otokrat yapısı sebebiyle “devr-i istibdat” olarak adlandırılan İkinci Abdülhamid Dönemi Meşrutiyet denemelerinin, 31 Mart sonrasında görüldüğü gibi, “devletin bekası” gibi bir amaca evrilerek özünden ve bağlamından koparılması, İttihat ve Terakkî yönetiminin eleştirilmesinin vatana ihanetle eş değer görüldüğü bir döneme girilmesi, Bediüzzaman’ın ifadesiyle akla husumet eden istibdadî bir yapıdan hayata husumet eden daha müstebit  bir yapıya geçilmesi tarihî süreci içinde bir çok soruyu kendiliğinden tartışmaya açmaktadır.  

Bu sorulardan ilki, Fransız İhtilâli’nin temel motivasyonu olan “hürriyet, eşitlik ve kardeşlik” kavramlarının başına gelenler gibi, bizde de istibdat karşıtı olarak kullanılan “hürriyet, adalet, meşveret ve müsavat” gibi kavramlara ne olduğu ya da bunların nasıl ve neden tedavülden kaldırıldığıdır. Bu kavramların ters yüz edilerek baskıcı yeni rejimlere nasıl malzeme edildiği bugün de tarihin ibret vesikaları arasındadır.  

BEDİÜZZAMAN: NEREDE RAST GELSEM SİLLEMİ VURACAĞIM

Can alıcı sorulardan ikincisi, Bediüzzaman Said Nursî’nin “meşru, hakikî meşrutiyetin müsemmâsına ahd ü peyman ettiğimden, istibdat ne şekilde olursa olsun, meşrutiyet libası giysin ve ismini taksın, rast gelsem sille vuracağım” sözleri bağlamında “adalet” külahıyla ortalıkta dolaşan Meşrutiyet ve Cumhuriyet libaslıları gerçeğinden nasıl ayırt edebileceğimiz ile ilgilidir. Bu bağlamda Cumhuriyet’i ilân etmekle övünen ve ilelebet yaşatma sözünü veren tek parti jakobenizminin ayak izlerine Meşrutiyet dönemlerinde rastlamak çok şaşırtıcı olacaktır. “Hürriyet” aşkına İkinci Meşrutiyet’in ilânı ve İkinci Abdulhamid’in tahttan indirilişi süreçlerinin başrol oyuncusu İttihat ve Terakki’nin daha sonra siyasî muhaliflerini sindirmek için politik cinayetler dahil bir çok yola başvurması, tarihe utanç vesikası olarak geçen “sopalı seçimler”e imza atması, kendilerini vatanın kurtarıcısı görerek “cemiyet-i mukaddese” olarak ilân etmeleri jakobenliğe yaslanan bir geleneğin ilk işaretleridir. Bediüzzaman’ın “rast gelsem sille vuracağım” dediği de, devleti kutsayarak insanı öteleyen, devletin bekası ya da çoğunlukla iktidarın menfaatleri için tüm hak ve hürriyetleri teferruat olarak gören bu anlayıştır. Bu damarın demokrasimizin en büyük engeli olarak bugün de varlığını koruduğunu rahatlıkla söylemek mümkündür. İttihat ve Terakki döneminin “müncî-i vatan,” tek parti döneminin “müncî-i millet” anlayışı, “Biz olmazsak…” şeklinde başlayan cümlelerle soyunulan bir kurtarıcılık rolü, zaman zaman ihtilâllerle kurumsallaştırılırken bugün de İslamcı-Milliyetçi bir ortaklığın elinde farklı ton ve renklerde pekâlâ sürdürülebilmektedir. 

HÜRRİYET DİYE YOLA ÇIKANLAR MEŞRUTİYETİN GERİSİNDE KALDI

Bu noktada, ilk yıllarında çoğulcu demokrasi söylemleriyle iktidarını kuran ve liberal yaklaşımlarıyla övünen bugünkü iktidarın Meşrutiyet’ten bir buçuk asır sonra Meşrutiyet’in de gerisine nasıl düştüğü bir diğer önemli sorudur. Bu gerileme halinin, bir başka deyişle istibdadın/otoriterliğin asırları aşacak şekilde sürdürülebilir olmasının temel nedenleri de açık yüreklilikle cevaplanmalıdır. 

Bu tür soruların cevabı iktidar/güç sahiplerinin millete yüklediği anlamla ilgilidir. Demokrasi süreçlerinde milletin hiçbir zaman özne olarak görülmemesi, millete rağmenciliğin hakim bir yönetim biçimi haline gelmesi, milletin de bu edilgenliği kanıksaması Batı demokrasilerinin aştığı, bizim aşamadığımız büyük bir probleme işaret etmektedir. Demokratikleşme hareketlerinin başlangıcından itibaren çoğulcu demokrasiyi ifade eden milli irade tam olarak ne meclise yansıtılabilmiş ve ne de millet bunun peşinde koşabilmiştir. Hâkim iradeler tarafından milletimize biçilen rol, tam bir “otoriteye itaat” halidir. Öncesinde Osmanlı münevverleri, paşaları ve yöneticileri tarafından yönlendirilmeye, eğitilmeye muhtaç olarak görülen milletin  “talim ve terbiye” edilebilir yaklaşımıyla ele alınması, elitlerin ikram ettiği kadar “hürriyet”e lâyık görülmesi, “mutlak itaat” kültürünün genetik kodlarına aşılanması demokrasinin gerçekleşmesinin önündeki engellerdendir.  

BEDİÜZZAMAN: “Ruh-u meşrutiyet Şeriattandır...”

Bu duruma yüksek sesle karşı çıkanlardan biri hiç şüphesiz Bediüzzaman Said Nursî olmuştur. Cehaletle hukukunu bilmeyen bir milletin hamiyet sahiplerini de müstebit yapacağını ifade eden yaklaşımıyla Meşrutiyet tartışmalarına çağını aşan yaklaşımlarıyla katılan Bediüzzaman’ın söyledikleri bugünkü demokratikleşme tartışmaları içinde de son derece kıymetlidir. 

Meşrutiyet’in Şeriata uygunluğu, “usul-i idare-i devlet” ve “usul-i meşveret” tartışmaları içinde Meşrutiyet’i İslam’a uygun görmeyen ya da Müslümanları Meşrutiyet’e lâyık görmeyen yaklaşımlar karşısında Bediüzzaman’ın “Ruh-u meşrutiyet şeriattandır…” diyerek bu kavramı sahiplenmesi ve Asr-ı Saadet uygulamalarını örnek göstererek sonradan cumhuriyet olarak güncellediği meşrutiyeti  Kur’ân’dan getirdiği delillerle desteklemesi bu noktadaki tartışmaları bitirecek niteliktedir. 

–Devamı Yarın–

Okunma Sayısı: 359
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nagehan

    23.7.2025 14:47:09

    ... Fıtraten, aç-açıkta kalma korkusu hakim olan ve açık düşman şeytana maruz kalan insanoğlunu dizginleme, istenilen yola getirmede iki faktör rol oynar; din ve ekonomi/refah seviyesi. Din İslâm olursa, tek başına etkindir. Ama İslâm dışındakiler için bir de ekonomi, belirleyici faktör. İşte batı'nın formülü bu.! Ama müslüman; sömürge/zulüm anlayışı ile gelecek bir refahı asla kabul etmez de, bundan dolayı hedef tahtasında olur hep.

  • Nagehan

    23.7.2025 14:29:13

    ...Batı demokrasilerinin aştığı, bizim aşamadığımız, demokrasinin gerçekleşmesinin önündeki o ifade ettiğiniz engelleri engellemeye ne engel ki !? Ve "demokrat" bildiğiniz batı'nın refahı; sömürgeci ruhuna ve hıristiyan(din) birliğine borçludur ki; eş zamanlı -sömürge çarkına sokulan çomaktan ötürü- ortaya çıkan mülteci akını ve İslam'ofobi ile bariz görülmüştür; bakan değil, gören gözlerce.! // ...

  • Nagehan

    23.7.2025 14:27:57

    Kur'an-ı Kerim'de : [Ey iman edenler! Allah’a itaat edin (Kur’an’a uyun), Peygambere (sünnetine tâbi olun), ve sizden olan “Ulu’l-Emr’e” (yani, inandığınız gibi Hakk ve hayır üzere sizi yönetenlere, adil devlete ve hükümete, gerçek ilim ve içtihat ehline) de itaat edin. Eğer herhangi bir hususta anlaşamayıp çekişirseniz, onu hemen Allah’a (Kur’an’a) ve Resulüne (Sünnete) arz edip (bunlara göre hüküm verin. Sorunlarınızı; sarih ayetleri ve sahih hadisleri esas alarak, akıl ve ilim yoluyla kıyas yaparak, İÇTİHAT yöntemiyle çözmeyi öğrenin). Şayet Allah’a ve ahirete inanıyorsanız, bu sizin için daha hayırlıdır ve dönüp erişilecek netice olarak daha güzeldir.] 4/59 // Bediüzzaman'ın 'cumhuriyet' olarak güncellediği meşrutiyete dair Kur'an'dan ve Sünnet'ten getirdiği deliller nelerdir? // Ayrıca ...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı