"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kutuplaştırma teröre yarar

21 Mart 2019, Perşembe
Yeni Zelanda’daki terör saldırısının dünyada kutuplaşmayı isteyen çevrelerin ekmeğine yağ süreceğini belirten Prof. Dr. Hasan Ünal, meseleye itidalli yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Dünya, en huzurlu ülkelerden biri sayılan Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde iki camiye düzenlenen terör saldırısıyla sarsıldı. Kanlı katliâmda yaşları 3 ile 77 arasında değişen 50 insanın vefat ettiği saldırısını canlı yayınladıktan sonra yakalanan 28 yaşındaki Avustralyalı fail Brenton Tarrant’ın bıraktığı manifesto üzerinden büyük tartışma koptu. Prof. Hasan Ünal’a göre Yeni Zelanda’daki terör saldırısının failinin bıraktığı adeta ‘tez’ gibi manifesto şüphe oluştururken, dünyada kutuplaşmayı isteyen çevrelerin ekmeğine yağ sürmemek ve meseleye itidalli yaklaşmak lâzım. Ünal, Ankara’nın İslâm ülkelerine de çağrıda bulunarak Medeniyetler İttifakı benzeri bir girişimde bulunabileceği görüşünde. Maltepe Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Hasan Ünal Gelişmeleri Sputnik’ten Ceyda Karan’a değerlendirdi.

Yeni Zelanda çok iyi bir sınav verdi

Prof. Hasan Ünal, Yeni Zelanda’nın farklı kimliklerin entegre olmuş yapısıyla bu tür bir terör saldırısının yaşanabileceği en son yer olduğunu anımsatırken, gerek başbakan gerekse hükümet düzeyinde aldıkları insani ve kararlı tutumun altını çizdi. Ünal; “Yeni Zelanda böyle bir olayın beklenebileceği bir liste yapılsa en son ülkeydi. Çünkü Yeni Zelanda’da hatta Avustralya’da da yabancı düşmanlığı çok az düzeyde. Bilhassa Yeni Zelanda’da yabancı-yerli ayrımı hemen hemen yok denecek düzeydeydi. Bu olaya rağmen başta başbakan ve hükümet üyeleri olmak üzere Yeni Zelanda hükümeti gayet iyi bir sınav verdi o maksatlı olay karşısında. Gayet dikkatli ve samimi açıklamalar yaptılar. Bu olayın dünyaya kutuplaşmaya gitmesine ve özelikle de ülkelerinde böyle bir şey yaratmasına izin vermeyeceklerine dair kararlılık sergilediler” dedi.

Meseleye itidalli yaklaşmak gerekiyor

ABD’de 11 Eylül saldırıları sonrası başlayan bir İslamofobi’ye ve 2011 sürecinde IŞİD olgusunun ortaya çıkmasına atıf yapan Ünal, henüz Yeni Zelanda’daki son saldırının arkasında dünyayı kutuplaştırmaya çalışan bazı çevrelerin bulunup bulunmadığını bilmediğimize dikkat çekerken, meseleye itidalli yaklaşmak gerektiğini vurguladı; “Bunun bireysel bir eylem mi yoksa arkasında başka çevrelerin olduğu ya da o çevrelerin yönlendirdiği ya da doğrudan onlarla bağlantılı bir eylem mi olduğunu bilemiyoruz. Bunu Yeni Zelanda otoriteleri ne kadar derine inebilirler, ne yapabilirler, ondan sonra öğreneceğiz. Ama bireysel bir eylem olduğundan hareket edecek olsak, bu işi dünyada bir kutuplaşmaya götürmek isteyen çevrelerin ekmeğine yağ sürdüğüne şüphe yok” diye konuştu.

İslâm ülkeleri ile barış ve istikrara hizmet etmeli

Ünal, “Dolayısıyla başta Türkiye gibi ülkeler olmak üzere, herkese dikkatli olmak görevi düşüyor. Dikkatli ve metaneti elden bırakmadan ve dünyanın böyle bir kutuplaşmasına izin vermeyecek mesajlarla konuya yaklaşmak lazım. Aksi takdirde bu tür teröristleri ortaya sürenlerin yapmak istediklerine ya da onların değirmenine su taşımış oluruz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Saldırganın kullandığı tarihsel semboller ve söylemler itibarıyla hedef tahtasına oturttuğu Türkiye’nin sorumlu davranan bir ülke olarak kendisini ortaya koyması gerektiğini belirten Ünal, Ankara’nın İslam ülkelerini de bir araya getirecek Medeniyetler İttifakı’na benzer bir proje ile barış ve istikrara hizmet edebileceği görüşünü dile getirdi. 

 

Başbakan Ardern’den liderlere çağrı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ırkçı, aşırı sağcı ideolojiyle mücadelenin ancak küresel dayanışma içerisinde yürütülebileceğini söyledi. BBC’ye bir röportaj veren Ardern, “Küresel bir çağrı yapıyorum. Yeni Zelanda’nın başına gelen şey, başka bir yerde büyüyen bir kişinin başka bir yerde öğrendiği ideolojiyle gelip bize karşı şiddet kullanmasıdır. Dolayısıyla küresel anlamda güvenli, hoşgörülü ve kapsayıcı bir dünyaya sahip olmak istiyorsak, sınırlarla düşünmemeliyiz. Bu konuda görmek istediğimiz liderlik bu” dedi.Öte yandan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Cuma günü ülke genelinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını ve Müslümanlarla dayanışma göstermeleri için kadınlardan başörtüsü takmalarının istendiğini açıkladı.

Abdullah Gül: Tüm liderler örnek alsın 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde 50 kişinin katledildiği terör saldırılarıyla ilgili bir paylaşım yaptı. Gül, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’ın yaptığı “sağduyulu konuşmalar, ortaya koyduğu kuşatıcı politika ve sergilediği samimi ve kararlı tavrı” tüm liderlerin “örnek alması” gerektiğini belirtti. Gül’ün yaptığı paylaşım şöyle; “Yeni Zelanda’da yaşanan tüyler ürpertici katliam sonrasında Başbakan Jacinda Ardern’in yaptığı sağduyulu konuşmalar, ortaya koyduğu kuşatıcı politika ve sergilediği samimi ve kararlı tavır tüm liderlerin örnek almasını gerektirecek niteliktedir.”

Etiketler: hasan ünal
Okunma Sayısı: 1610
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı