"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kuvvet, Meclis'in elinde olmalı

23 Nisan 2022, Cumartesi 00:47
BEDİÜZZAMAN SAİD NURSî’NİN İLK MECLİSE NUTKUNDAKİ, “KUVVET MECLİSTE OLMALI” ÇAĞRISININ ÖNEMİ TBMM'NİN 102. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNE IŞIK TUTUYOR.

MECLİS YENİDEN YETKİLİ VE ETKİLİ OLMALI

KURULUŞUNDAN bu yana darbe ve müdahalelerle örselenen Meclis, 2018’den itibaren Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yasama ve denetimde etkisiz ve işlevsiz hale geldi. Bediüzzaman’ın milletin kalbi olarak nitelendirdiği Meclis’in yeniden yetkili ve etkili olması isteniyor.

MİLLETİN UMUDU PARLAMENTER SİSTEM

MİLLET İTTİFAKI’NIN seçim vaadi “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” Meclis’in yeniden hakim olacağı, milletvekillerinin vazifelerini yapmasını sağlayacağı için milletin umudu haline geldi. Cumhuriyetin 100. yılında demokratik bir parlamenter sisteme geçilmesi hedefleniyor.

***

Kuvvet, Meclisin elinde olmalı

[Meclis-i Mebusana Hitabe’den]

Şu inkılâb-ı azîmin temel taşları sağlam gerek. Şu meclisin şahsiyet-i maneviyesi, sahip olduğu kuvvet cihetiyle mana-yı saltanatı deruhde etmiştir.

Eğer şeair-i İslâmiyeyi bizzat imtisal etmek ve ettirmekle mana-yı hilâfeti dahi vekâleten deruhde etmezse, hayat için dört şeye muhtaç, fakat an’ane-i müstemirre ile günde lâakal beş defa dine muhtaç olan şu fıtratı bozulmayan ve lehviyat-ı medeniye ile ihtiyacat-ı ruhiyesini unutmayan milletin hâcât-ı diniyesini meclis tatmin etmezse, bilmecburiye, mana-yı hilâfeti tamamen kabul ettiğiniz isme ve resme ve lâfza verecek ve o manayı idame etmek için kuvveti dahi verecek. Halbuki meclis elinde bulunmayan ve meclis tarîkıyla olmayan öyle bir kuvvet, inşikak-ı asâya sebebiyet verecektir. İnşikak-ı asâ ise, [“Allah’ın dinine ve Kur’ân’a hep birlikte sımsıkı sarılın.” (Âl-i İmran Suresi: 103.)] ayetine zıttır. Zaman cemaat zamanıdır. Cemaatin ruhu olan şahs-ı manevî daha metindir ve tenfiz-i ahkâm-ı şer’iyeye daha ziyade muktedirdir. Halife-i şahsî, ancak ona istinad ile vezaifini deruhde edebilir. Cemaatin ruhu olan şahs-ı manevî, eğer müstakim olsa, ziyade parlak ve kâmil olur. Eğer fena olsa, pek çok fena olur. Ferdin iyiliği de, fenalığı da mahduddur; cemaatin gayr-i mahduddur.

Harice karşı kazandığınız iyiliği, dahildeki fenalıkla bozmayınız. Bilirsiniz ki, ebedî düşmanlarınız ve zıtlarınız ve hasımlarınız İslâmın şeairini tahrip ediyorlar. Öyle ise zarurî vazifeniz, şeairi ihya ve muhafaza etmektir. Yoksa şuursuz olarak şuurlu düşmana yardımdır. Şeairde tehavün, zaaf-ı milliyeti gösterir. Zaaf ise, düşmanı tevkif etmez, teşcî’ eder.

Tarihçe-i Hayat, s. 154

LÛ­GAT­ÇE:

aşr-i âhir-i Ramazan: Ramazan’ın son on günü.

dakika-i icabe: Allah’ın dualara husûsiyetle icabet edip kabul ettiği vakit.

İsm-i A’zam: Allah’ın en büyük ismi.

kavî: kuvvetli.

Leyle-i Kadr: Kadir Gecesi.

muayyen: belirli.

mübhem: belirsiz.

müreccah: tercih edilen.

nısf-ı âhir: son yarı.

şirket-i maneviye-i uhreviye: ahirete ait amellerde manevî ortaklık, birbirinin sevabından hissedar olmak.

Okunma Sayısı: 1564
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Eyüp Aktaş

    23.4.2022 17:18:11

    23 Nisan 2022, Cumartesi 00:47 "BEDİÜZZAMAN SAİD NURSî’NİN İLK MECLİSE NUTKUNDAKİ, “KUVVET MECLİSTE OLMALI” ÇAĞRISININ ÖNEMİ TBMM'NİN 102. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNE IŞIK TUTUYOR. MECLİS YENİDEN YETKİLİ VE ETKİLİ OLMALI KURULUŞUNDAN bu yana darbe ve müdahalelerle örselenen Meclis, 2018’den itibaren Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yasama ve denetimde etkisiz ve işlevsiz hale geldi. Bediüzzaman’ın milletin kalbi olarak nitelendirdiği Meclis’in yeniden yetkili ve etkili olması isteniyor."Yeni Asya.Yazının içindeki Uydurukçayı ne maksatla karıştırdınız.

  • Hasan

    23.4.2022 15:04:48

    Demek oluyor ki kolluk kuvvetleri de meclise bağlanmalı. İç işleri bakanlığı lağvedilmeli. Aslında güzel fikir değil mi?

  • S.topuz

    23.4.2022 07:51:17

    Ey Yüce MECLİSİN yüce vekilleri! Nerede ve ne HALDESİNİZ? "Vela teziru vaziratü vizra uhra." Herkes kendi işlemiş olduğu hatasını çekmeli, başkasına yüklememeli. Hele KAMUYA, yani VATANDAŞIN SIRTINA HİÇ mi HİÇ yükleyememeli! SİZLERİN VAZİFELERİ NELERDİR? KORO HALİNDE PARMAK KALDIRIP İNDİRMEK İÇİN ,torbalara doldurulmuş kanunları hiç tartışıp görüşmeden, jet hızıyla geçsin diye Mİ VATANDAŞLAR SİZE MAAŞ VERİYOR?(müstesnaları tenzih ederiz) MANEVİ MESULİYETİNİ HİÇ SOGULAMIYORMUSUNUZ? Lütfen artık, gerekli her ZAMAN ve ZEMİNDE LAYIK OLANI yapmaktan KORKMAYIN. KENDİ KENDİNİZİ İTİBARSIZLAŞTIRTMAYA İMKAN ve FIRSAT VERMEYİN. VATANIN UCURUMA GİDİSATINI HEMEN DURDURMAK İÇİN, SEÇİMSE SEÇİM,GEÇİMSE GEÇİM, lüften bi ÇARE bulun hep beraber!? Gazeteleri ve GAZRTECİLERİ DE artık rahat,özgür ve serbest bırakın da Vatandaşların hem uykusu,hem de UFKU AÇILSIN!?..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı