"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Uzun yolun kısası

18 Mart 2013, Pazartesi
Renault’un 1.5 dCi Scenic ailesinin 7 koltuklu Grand Scenic üyesi, 1.5 litrelik dizel motor TERCİHiyle geniş aileler uzun yolculuklarını kısaltan üst düzey bir konfor ve yakıt ekonomisine imza atıyor.
Dünyada ilk MPV adını alan aracı tasarlayan Fransızlar, ilk başta Fransız tüketiciler tarafından garip karşılanırlar. Bir zaman sonra hem Fransızlar hem diğer tüketiciler bu araca kayıtsız kalmazlar. Durumu gören diğer üreticilerde segmentte yeni tasarımları ortaya koyarlar.
Renault, geçtiğimiz Nisan ayında düzenlediği bir lansman ile yeni Scenic ailesini Türkiye’de satışa sunmuştu. Önceki modeline göre artan özellikleriyle yeni Scenic ailesinin 7 koltuklu Grand Scenic üyesi test misafirimiz olarak karşınızda olacak.
Selefine göre daha yeni ve daha modern bir yüze sahip olan Grand Scenic’in ön kısmındaki bütün parçalar yeniden tasarlanmış. Siyah kaplama ve krom gibi zenginlik veren malzemelerin kullanılması dikkat çekici hale getiriyor. Scénic’in yenisinde, özellikle ön tamponda daha fazla krom kullanımı ve LED gündüz farları ile görünümünü daha bir sportifleştirmiş.
Güçlü ön görünümün etkisini daha da arttırmak adına radyatörü biraz daha gizleyen ‘panjurlu’ tampon ızgarası eklenmiş. Dolayısıyla Scenic daha şık bir yüze kavuşmuş. Scenic’in yenisi ülkemizde ülkemizde şimdilik Privilege donanım seviyesi, 1.5 dCi motor ve EDC şanzıman ile tüketici sunuluyor.
Son olarak dört yıl önce yenilenen Scenic’in üzerinde çalışılmış. İç mekan malzemeleri ve donanım segmentinin standartlarını fazlasıyla karşılıyor.
Yeni Scénic, öne yatabilen ön yolcu ve ikinci sıra koltuklar sayesinde sıra dışı bir modülerlik sunuyor. Taşıma kapasitesi ikinci sıra koltukların tamamen çıkarılmasıyla daha da arttırılabiliyor. İkinci sıra koltuklar sökülmüş ve üçüncü sıra kotluklar tamamen katlanmış haldeyken yedi koltuklu Yeni Grand Scénic’in taşıma kapasitesi 2083 litreye kadar çıkartılabiliyor. Yeni Scénic ve Grand Scénic iç mekânda dağıtılmış 92 litreye kadar saklama alanı da sunuyor. Kalabalık ailelerin bu ihtiyacını gidermede bir sorun yaşatmıyor.
 
KONFOR VE YAKIT TÜKETİMİ
Yol tutuş konusunda pek sıkıntısı olmayan aracımızın, büyük ebadına rağmen virajlarda binek otomobil konforunu sağlarken ve güvenliği de elden bırakmıyor.
Ön ve yan camların genişliği ile yolu rahat bir şekilde görürken çaprazda kalan araçları da öndeki kelebek cama benzeyen benzeri bölümle görüş alanınıza giriyor. Kişiselleştirilebilinen elektronik gösterge paneli ise Yeni Scénic ailesinde sunulan yeni teknolojik özelliklerden biri olarak gözden kaçmıyor.
Yeni Scénic ailesi, Şerit Takip Asistanı ve Otomatik Uzun-Kısa Far özelliklerini içeren Renault Visio System ile birlikte sunulan ilk model. Yokuşta Kalkış Desteği, leke tutmayan Teflon® kaplamalı koltuklar, şerit değiştirme fonksiyonuna sahip sinyaller, Bluetooth, USB ve iPod bağlantısı Scénic serisinde standart ekipmanlar arasında yerini almış. Bu arada, en Yeni Scénic ve Grand Scénic 5 Mart 2013 tarihinde Cenevre Fuarı’nda tanıtıldı. 2013 Mayıs ayında ise Türk tüketicinin beğenisine sunulacak. Netice olarak, olduça ekonomik bir motora sahip, yakıt tüketiminin azlığı ve konforuyla dikkat çeken jyeni Grand Scenic uzun yolları kısaltıyor.

PERFORMANS VE MOTOR

Renault’nun büyük başarısının en önemli öğelerinden, Mégane ailesi ve Fluence üzerinde rüştünü ispat eden Çift Kavramalı Otomatik Vites’i EDC (Efficient Dual Clutch), daha önce Grand Scénic’te olduğu gibi, yeni Scénic ve Grand Scénic 1.5 dCi 110 bg ile sunuluyor. EDC vites kutusu, klâsik otomatik vites kutularına nazaran net düşüş gösteren yakıt tüketimi düzeyi ortaya koyuyor. Bu ise yüzde 17’ye kadar daha az yakıt tüketimi anlamına geliyor. 
Grand Scenic’in, yukarıda dediğimiz üzre motor kaputunun altında rüştünü ispatlamış 110 beygirlik 1.5 dCi motor görev yapıyor. 4000 d/d’de 110 HP güç üreten motor, 1750 d/d’de 240 Nm tork değeri sunuyor. En fazla 180 km/s hız yapabilen araç, 0-100 km/s’e 14.3 saniyede ulaşabiliyor. Aracın 1597 kilogramlık ağırlığı ile birlikte düşünecek olursak, bu oran performans açısından çok fazla şey vermez gibi gözükse de bir aile otomobili penceresinden baktığımızda gücü yeterli. Alt devirlerde ağır kalsa da 240 Nm’lik tork değeri bu durumu iyileştiriyor. Dolayısıyla kesintisiz çekiş ve sarsıntısız vites geçişleri ile uzun yolları keyifle kısaltabiliyorsunuz. İşte bu noktada motor asıl başarısını 100 kilometrede 4.7 litrelik yakıt tüketimiyle açığa çıkartıyor. Bu da dizel otomatik bir otomobil için çok çok bir oran olarak karşımıza geliyor. Ancak testimiz süresince elde ettiğimiz ortalama değer ise 5.9 lt/100 km oldu. Bu diğer bile ufak otomobiller kadar az yakması anlamına geliyor.

 

TEKNİK ÖZELLİKLER

Silindir hacmi:  1461 cc
Max. güç: 110 HP - 4000 d/d
Şanzıman: 6 ileri EDC
Son hız: 180 km/s
0-100 km: 14.3 sn
Aks aralığı: 2770 mm.

BOYUTLAR
Uzunluk: 4573 mm
Genişlik: 1845 mm
Yükseklik: 1645 mm
Ağırlık: 1544 kg
Bagaj hacmi 678 - 2083 lt

YAKIT TÜKETİMİ

Şehir içi: 4.3 lt/100km
Şehir dışı: 5.4 lt/100km
Ortalama: 4.7 lt/100km
Test Ortalama: 5.9 lt/100km
Emisyon (CO2) 124 g/km

LANSMAN
Okunma Sayısı: 1525
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı