Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

Baykal’dan uzlaşım teklifi



Bir gün önce Başbakan Erdoğan’ı misafir etmişti CHP lideri Baykal.

Dün de gazetelerin Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

CHP Genel Merkezi’nden çıktıktan sonra, AK Partili bakanlardan ulaşabildiklerimiz, Baykal’ın ev sahipliğinden memnunlardı. Baykal da, “ağırlıklı bir grupla geldiler” diyerek, memnuniyetini ifade etti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in anlattığı, ağa ve azap fıkrası ile Baykal’ın Kırkpınar imaları sebebiyle bir hayli renkli ve keyifli bir ortamda geçtiği anlaşılan görüşmenin, sadece AKP ile CHP arasında kalmaması, benzer temasların DYP ve MHP başta olmak üzere, sulandırılmadan bir disiplin içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

12 Mart muhtırasını verenler, Meclis kulislerinde milletvekillerine omuz atarak, Meclis’in üzerinden jetleri uçurarak Faruk Gürler’i cumhurbaşkanı seçtirmek istiyordu. Birçok küslüklerine rağmen, Demirel ve Ecevit’in yaptığı işbirliği ve gösterdikleri demokratik direnç sayesinde, demokrasi tarihimizin şeref levhalarına geçecek olan bir sınav verildi. İhtilâlcilerin değil, Meclis’in istediği oldu. Cumhurbaşkanı seçilemeyen Faruk Gürler, zaten bir süre sonra kahrından hayata veda etti.

Ancak bu tür örnekler bir elin parmakları kadar az. Tansu Çiller ile Mesut Yılmaz’ın bağrışmalarını toplantının yapıldığı salonun kapısından duymuşluğumuz çoktur. “Hanımefendi siz ne diyorsunuz?” diye bağırırdı Mesut Bey. Merkez sağı, işte o kavgalar çökertti.

Tecrübeli bir politikacı olan Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in, “Siyaset hep kavga olarak anlaşılmamalı. Demokrasi biraz da gelenekler rejimidir. Bizim de siyasî geleneğe iyi miraslar bırakmamız lâzım” şeklindeki tesbiti yerinde.

Görüşmede Baykal’ın, “Portakal suyu mu, erik suyu, üzüm suyu mu içersiniz?” şeklindeki sözleri üzerine Cemil Çiçek, “Hep ne içeceksiniz diye soruyorsunuz da, şuralarda bir Konyalı olması lâzım. Bizi oraya neden davet etmiyorsunuz?” şeklindeki esprisi Baykal’ın, “Hay hay buyurun” şeklindeki karşılığı, Başbakan’ın, acıbademleri çok beğendiğini belirtip, nereden aldırabileceğini sorması, Baykal’ın da bunun üzerine pastanenin yerini tarif etmesi güzel jestler. Konukları siyasî konulara girmeyince, kendi deyimi ile işin etrafında dolaşan Baykal’ın, “Biraz magazin oldu. Ama kendimle ilgili olmadığı sürece, şikâyetim yok” demesi bunun içindi.

Baykal, sohbet sırasında Spordan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’e dönerek, “Kırkpınar’da birlikteydik. Beyefendi ve Ağar’la birlikte izliyorduk. Onlar çok iyi biliyorlar ya, bizim Antalyalı Osman’a hiç şans tanımıyorlardı. Bizim Osman yenince, döndüm ikisine de, ‘ne oldu?’ dedim. Spor bu, olur dediler. Ben de seçimlerde de böyle olacak dedim” diye anlatınca, kahkahalar yükselmiş.

“Kırkpınar’da Başpehlivan Antalyalı Osman ise, siyasette de Başpehlivan Baykal.” CHP liderinin umudu bu.

Ancak unutmamak lâzım ki, Antalyalı Osman, sadece Kırkpınar’da değil, katıldığı birçok festivalde başarılar elde etmiş bir pehlivan. Baykal’ın ise, siyaset minderinde her zaman göbeği güneşi gördü.

Bu notları, biraz da ortama hakim olan havayı yansıtmak için verdim.

Peki, dünkü gazetecilerle kahvaltıda neler vardı? Baykal yine keyifliydi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 30 Ağustos’ta TSK’nın tepesindeki değişime ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

30 Ağustos’taki tehlikenin kendilerinin de çabaları sonucunda atlatıldığını savundu. 30 Ağustos’ta Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri emekli oluyor. Kimlerin gittiği değil, elbette ki kimin geleceği önemli. Şemdinli olayları sebebiyle Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanlığı konusunda bazı spekülasyonlar oluşmuştu. Bu sebeple, Baykal bu kez 30 Ağustos’taki nöbet değişimine özel bir önem verdi. İki grup konuşmasını bu konuya ayırdı ve iktidarı, “Sakın ha 30 Ağustos’a yönelik bir tertip içerisinde olmayın” diye uyardı. Anlaşılan gerekli teminatı almış olmalı ki, dün, “Bizim de çabalarımızla tehlike atlatılmıştır” dedi.

CHP lideri cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ise, yeni bir açılım daha yaptı. “Cumhurbaşkanını uzlaşmayla seçelim” dedi. Nasıl bir uzlaşma? Baykal, öncelikle Meclis içinden birinin seçilmesini istiyor. Ama “Meclis dışı da olabilir” görüşünde.

“Uzlaşalım. Bu isim AKP içinden biri de olabilir” diyor. Daha önce de Abdüllatif Şener’in ismini ortaya atmıştı. Yaz sıcağında bir süre de bunu tartışacağız anlaşılan.

12.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.07.2006) - Akıllı bina’da buluştular

  (10.07.2006) - İştah ve ense

  (07.07.2006) - Alışırlar, alışırlar

  (06.07.2006) - Akredite Baykal

  (05.07.2006) - Gallup ışığında Chomsky

  (04.07.2006) - Genelkurmay tartışması

  (03.07.2006) - Filistin terazisinde Çankaya

  (30.06.2006) - Çankaya izlenimleri...

  (29.06.2006) - Siyaset soslu maç

  (28.06.2006) - Gerontokrasi de olmaz babuşka da...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004