Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

Alışırlar, alışırlar



Bülent Arınç, Meclisin geçen 1 yıl içinde yaptığı çalışmaları anlatmak üzere basın toplantısı düzenledi. Meclis Başkanının konuşması yarım saat sürdü. Arınç sözlerini bitirdi, soru cevap bölümüne geçildi.

İlk soru ne mi oldu? Meclis çalışmaları değil elbette ki... Cumhurbaşkanlığı seçimi soruldu. Zaten Arınç’ın basın toplantısına giderken, ‘acaba ne sorsam’ diye düşünen her gazetecinin kafasında cumhurbaşkanlığı seçimi vardı. Şu günlerde cumhurbaşkanlığı sorusu banko.

Elektrik kesintisi diye söze mi başladı. Biz hemen en elektrikli konu olan, ‘Efendim cumhurbaşkanlığı seçimi de karanlıkta mı kalacak’ diye başlarız. Meclis Başkanı Arınç da cumhurbaşkanlığı makamının en güçlü adaylarından biri olduğu için, bu soru kaçınılmazdı. Önce kendisinin aday olup olmadığı soruldu.

“Daha önce bir açıklamamda ‘Kim öle, kim kala, daha bugünden o güne bir şey söylemek mümkün değildir’ demiştim. Bu ‘evet’ anlamına mı gelir, ‘hayır’ anlamına mı gelir, niyet okumaya da gerek yok“ yanıtını verdi. Ama bununla yetinmedi. Cumhurbaşkanının kim olacağından ziyade süresinin ve yetkilerinin tartışılmasını istedi. “Seçilecek olan cumhurbaşkanı, onu seçecek olan ise milletvekilleridir“ dedi. Ardından ilave etti: “Bu bir Kurtuluş Savaşı değil. 2007 Nisan ayını bekleyin.“

Ancak bizim beklemeye tahammülümüz yoktu. Bu kez Başbakan Erdoğan’ın, Reuters ajansına yaptığı açıklamada yer alan “Güçlü dini inançlara sahip olmanın” bir insanın cumhurbaşkanlığı adaylığını engellememesi şeklindeki sözleri hatırlatıldı. Arınç bu kez, “Ben televizyonların kadrolu yorumcusu muyum?“ diye tepki gösterdi. Ardından da Anayasa’da tarif edilen şartlara uygun olan herkesin cumhurbaşkanı adayı olabileceği şeklindeki resmi yanıtını verdi.

Meclis Başkanına üç soru soruldu, ikisi Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgiliydi. Bu nedenle Arınç, “Keşke Meclis çalışmalarını sorsaydınız“ demek durumunda kaldı. Uluslararası piyasa okuyucuları dahi artık Türkiye’nin seçim sürecine girdiğini belirtiliyorlar. Ünlü spekülatör Soros, “Önümüzde iki seçim var. Biri Cumhurbaşkanlığı seçimi diğeri genel seçim“ demedi mi?

1.5 yıl önceden bir ülkenin gündeminin iki konuya endekslenmesi hoş bir şey değil sadece gündem değil, piyasalarda seçim alınıp seçim satılacak. Siyaset sadece iki ana eksen üzerine oturacak. Bakın kanayan yaramız olan yüksek öğrenim sorunuyla ilgili olarak YÖK doğru ya da yanlış bir reform taslağı ortaya koydu. Tartışan var mı?

Bunun yanısıra uçuk kaçık bir çok formül de, dahiyane birçok öneri de kulağınıza gelecek. Yok efendim AKP 5 artı 5’i tartışıyormuş, yok Cumhurbaşkanını halkın seçmesi için hazırlık yapılıyormuş. Bunları bir kalemde geçiniz. Benim tavsiyem kulaklarınıza uygun iki adet tıkaç almanız yönünde.

Ciddiyeti olmayan ama konuşulan bir formül daha var. Onu da üzerinde durmamanız çekincesi düşerek aktarıyorum. Güvenilir bir milletvekili bulunacakmış. Bu milletvekili yazılı olarak taahütde bulunacakmış. 1.5 sene cumhurbaşkanlığı yaptıktan sonra istifa edecek, yerine Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilecekmiş. Peki bu formüle neden gerek duyuluyor? Erdoğan partinin başında olmazsa AKP’nin seçimleri kazanamayacağını düşünenlerin formulü bu.

Peki Erdoğan’ın kafasında bu tür formüller var mı? Bu yüzden kulaklarınızı tıkayın, gereksiz formüllerle zaman kaybetmeyin diyorum. Hani meclis kapanmadan CHP sine-i millete gidecekti? Meclis kapandı, sine-i milletçiler nerde? CHP’yi gaza getirip, sine-i millete götürüp, siyaseti toz duman etmek isteyenlere, o yönde çarşaf çarşaf haber yazıp, köşe yazısına konu edenlere ne oldu? Niye susuyorlar? Çünkü o zaman CHP’nin de öyle bir formülü yoktu. Sine-i milletle kandırmak istediler olmadı. Hani bir de “4 yılda bir seçime gidilir, bu ülkenin tarihinde 5 yıl devam eden parlamento olmadı” diyorlardı. Evet doğru 5 yıl devam eden olmadı. Ama haber kaynaklarına güvenenler bunların 5 yıl devam edeceğini yazdı. Şimdi meclis kapandı. Anayasa’ya göre 1 Ekim’de açılacak. O gün karar alınsa dahi YSK’nın 60 günde seçimleri yetiştirmesi mümkün değil. Böylece 5 yıl devam etmiş olmayacak mı?

Temmuz’da sine-i millet olmadı. Şimdi tüm çaba 16 Mayıs’ta Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını engellemek. Bu da olmayacak. Özal’ın bu tür durumlarda bir sözü vardı. “Alışırlar, alışırlar” derdi. Önce celallenip, ortalığı birbirine katanlar da, öngörüleri bir bir çürüyence, öyle birşey dememişler gibi davranıyorlar ama aslında alışıyorlar.

Böyle ‘Zihni Sinir’i dahi güldüren kılavuzlarla muhalefet yapılamaz. Zaten Mehmet Ağar ve Devlet Bahçeli gibi muhalefet liderleri de bunlara itibar etmiyor. AKP’nin asıl sorunu kendisiyle. AKP’nin asıl zaaf noktası kabine ve bir türlü yönetemediği bürokrasi...

Kabinede hükümetle bağını koparmış en az iki bakan var.

07.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.07.2006) - Akredite Baykal

  (05.07.2006) - Gallup ışığında Chomsky

  (04.07.2006) - Genelkurmay tartışması

  (03.07.2006) - Filistin terazisinde Çankaya

  (30.06.2006) - Çankaya izlenimleri...

  (29.06.2006) - Siyaset soslu maç

  (28.06.2006) - Gerontokrasi de olmaz babuşka da...

  (27.06.2006) - Çarşı karıştı

  (26.06.2006) - Erdoğan’ın stratejisi

  (23.06.2006) - Bekleme İvanoviç meşgulüz

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004