Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

İttihad veya ittihad



İttihad, aynı özelliklerin kabul edildiği aynı hammaddenin ürününüdür. Fikirlerin kaynama noktasını beraberce yaşayıp, kendi özelliklerini ortaklaştırdıkları müttehid bir haldir. Birbirine geçmiş, ayrıldıkları zaman eski özelliklerini kaybettikleri gibi, yeni vasıf da kazanamayacakları özel bir kimyadır. Reaksiyondan geçmiş maddenin yeni sonuçlarıdır.

İttihad; bir ruh iki beden halidir. Birbirinin lezzetiyle mütelezziz, elemiyle müteellim olmaktır. Yek diğerine kardeş ve müzahirliktir. Birbirinin aklıyla düşünme, kalbiyle hissetme, gözüyle görme ve aynı adeseden bakmanın idrak ve izan derecesindeki ortak kavrayıştır.

İttihad; birbirini anlama zahmetinden çıkar. Birbirini dinleme niyetinden sudur eder. Farklılığı ve sonuçları kabullenme ufkundan doğar. Halefin selefi geçme fıtrîliğine razı olmaktan geçer. Tekâmülün sınır tanımayan çoklu zekâsına, ortak aklın meşveretine sonuna kadar açılmış akıl ve kalbin tahammül ve yükseltme kapasitesinden çıkar.

İttihad; süreç değil, sürecin hizmet ettiği maksatla bütünleşen bir yüksek irade ve hazım etme kapasitesidir. Beşerî hissiyatın emanet edileceği şûrâ kuvvetinde beraber yaşama arzusunun takatini aşan noktada ötekine şans tanıma tercihidir. İlkelerin yaşatılma esnekliğidir. Toleransın amaca katacağı vasat zemini bulma duasıdır.

Yeteneklerin aykırılığını ilke çerçevesine en geniş dairede, temel prensiplerin hoşgörü sınırında fıtratımıza mugayir varlığını kabullenmenin ötesinde destekleme, tezahürlerini sistemleşen irade ile değerlendirme ve takdir etme motivasyonudur.

Herkesin büyüklüğüne şahitlik yapma zeminidir. Her sanat bir büyüklük disiplini, her meslek bir uzmanlık otoritesi içinde birbirini ortak maksada tevcih etme cesaret ve sorumluluğudur. Farklı tonların aynı potada erime ve aynı yolun farklı noktalarında yol alma ameliyesi içinde yürüyüştür. Ahenktir. İç barışın birleşen ve kaynaşan bütünlüğüdür.

İttihad, birlik şuurunun en üst kalitesidir. Vicdanî muhasebe, aklî muhakeme ve dinî muamelenin ortak kabul aralığıdır. Birbirine açılan ruh pencerelerinin aynı âlemi temaşa etme ve aynı zevke beraberce hissedar olma ve yaşatma ısrarıdır.

Birliğin sırrı, kopmaz bağların sürekliliğidir. Fikrî insicamın aynı desendeki ortak dokusudur. Fedakârlığın her türlüsüne, yüksek seciyelerin hatırına ve himmetin millet olma arzusuna tercüman olma halidir.

İttihad, davası sevdası olanın ruhî inşirahıdır. Meşakkatin gölgeleyemeyeceği, imkânsızlıkların engelleyemeyeceği, zorlukların atalet veremeyeceği bir iradî yapının tuğlası olma şerefidir. Bir binanın parçası olma isteğinin, bir vücudun organı olma arzusunun, bir mekanizmanın dişlisi olma basiretinin kurumsal tekliğidir.

Sistemleşen dünyaya, kâinat sisteminde organizma ve organizasyon entegrasyonunu hayata geçirme projeksiyonudur. Kendini aşma fedakârlığıdır. Bir başkasında yaşama fanîliğidir. Duygudaşlığın şahs-ı manevî çerçevesidir. Gönüldaşlığın ortak havuzudur.

İttihad, geleceği bugüne getirme endişesidir. Yarına sağlam emanet bırakma fikriyatıdır. İstikbali etüt etme, ona göre tedbir alma, ortak iradenin genişleme ve ilkeli büyüme kuvvetidir. Birleşen su damlalarının, toprağı hizmetkâr yapma beraberliğidir.

Parmakların birleştiği bilek, cesedin odaklandığı yürek, zihnî fonksiyonların duygulu ve titrek çalıştıkları gelecekteki dava azametini yansıtma başlangıcıdır. Kopmaz bağların kenetleşmiş urganlarıdır. Sarılmış iplerin yükü taşıyan ağırlık merkezidir.

İttihad, gücün maksada, imkanın şefkate, becerinin ortaklığa, yetkinin sisteme, emanetin sahibine, inisiyatifin meşverete ve maksat birliğine, nimetin şükre, imtiyazın hizmete, bilginin hikmete, maddenin manaya teslim edildiği ve itimat kalelerinin örüldüğü karargahtır.

Tatminsizliğin dermanlaştığı, yetersizliğin çözüldüğü, bölüşümün adilleştiği, kısmetin paylaşıldığı, heyecanın doruklaştığı ve gayretin taçlandığı kutsi varlıktır.

“İhtilafa düşmeyiniz” emrine itaat zaruretidir. Kuvvetin hakkını ilahi sırra ait bilme şuurudur. Neticesi bizden sonraya sarksa da, ittihat rüyasını gerçekleştirme hülyası ile gaye-i hayale yürüme sabrı, sadakati ve sebatıdır.

İttihad, dağyar olmaktan kurtaran ilaçtır. Bu ilaç içimizde mevcuttur ve çaresi biziz.

12.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.07.2006) - Risâle-i Nur’da aktüel tefekkür - 3

  (10.07.2006) - Risâle-i Nur’da aktüel tefekkür -2

  (09.07.2006) - Risâle-i Nur’da aktüel tefekkür -1

  (06.07.2006) - Ilıman şehir Balıkesir

  (05.07.2006) - Ataleti yenmek

  (04.07.2006) - Ah Filistin! Barışa ne kadar hasretsin...

  (03.07.2006) - İslâm ve Batı

  (02.07.2006) - Günü anlamlandırmak

  (29.06.2006) - Siyasî cepheleşme ve DYP

  (28.06.2006) - Zihnen malûl eski bir başkan

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004