Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

Taban sağlam



Sağduyu sahibi halkımız, çok şükür ki bir kısım siyasî veya ideolojik grupların zaman zaman körüklediği zehirli havadan fazla etkilenmiyor.

Bundan dolayıdır ki, oynanan her türlü tefrika oyunu bozuluyor, kurulan tuzaklar boşa çıkartılıyor.

Yani, taban sağlamdır. Aynı şekilde, tabanı teşkil eden halk çoğunluğunun bağlı olduğu manevî değerler de sağlam temeller üzerinde duruyor.

Bu yüzden, bilumum fitne/fesat odaklarının gayreti boşa çıkıyor, hevesi kursağında kalıyor.

Gerçi hiç boş durmuyorlar. Her fırsatta zehrini kusmaya devam ediyorlar. Dinî, mezhebî veya etnik hassasiyetleri tekrar be–tekrar kaşımaktan adeta zevk alıyorlar.

Ancak, bugüne kadar istedikleri neticeyi alabilmiş değiller. İnşaallah bundan sonra da alamayacaklar.

* * *

Siz Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, hangi şehrindeki duruma bakarsanız bakın, her bölgeden oraya gelmiş tabandaki insanlarımızın dost ve kardeş olarak huzur içinde birlikte yaşadıklarını göreceksiniz.

Onları, hiçkimse ve hiçbir kuvvet birbirine düşman edemiyor. Hiçbir muzır cereyan, Türk'ü Kürd'e, Alevî'yi Sünni'ye kırdıramıyor.

Çünkü, halk kitlesi birbiriyle herhangi bir zıtlaşma içinde değil. Hiç çekinmeden birbiriyle alışveriş yaptıkları gibi, birbiriyle dost, hısım ve akraba olmakta da herhangi bir beis görmüyorlar.

Dolayısıyla, halkımızın bugünü ve geleceği açısından karamsarlığa düşmeye hiç hacet yok.

Daima ümitvar olmalıyız ve fakat her türlü fitne/fesat ateşini söndürecek bilgi ve birikime de sahip olmaya çalışmalıyız. Tâ ki, yaptıklarımızın her daim şuurunda olalım ve hiçbir cereyana şuursuzca âlet olmayalım.

Nasraniyet

Perde yırtılıyor mu?

2000 yıllık tarihi süreci içinde birkaç kez köklü değişime uğrayan Hıristiyanlık dini, öyle anlaşılıyor ki, yeni bir değişimin, hatta belki dönüşümün eşiğine gelmiş bulunuyor.

Şimdiki Papanın İslâmiyet aleyhindeki densiz beyanatına Hıristiyan toplulukların bile sahip çıkmayarak destek vermediğine bakılırsa, Nasraniyet (Hıristiyanlık) perdesinin bir kez daha yırtılmasının vakti yaklaşmış demektir.

Bundan tam 85 yıl evvel telif edilen "Hakikat Çekirdekleri" isimli eserinde, bu hususta bakın ne diyor, Üstad Bediüzzaman:

"Nasraniyet ya intıfâ veya ıstıfâ edip İslâmiyete karşı terk-i silâh edecektir. Nasraniyet birkaç defa yırtıldı, Protestanlığa geldi. Protestanlık da yırtıldı, tevhide yaklaştı. Tekrar yırtılmaya hazırlanıyor. Ya intıfâ bulup sönecek veya hakikî Nasraniyetin esasını câmi olan hakaik-i İslâmiyeyi karşısında görecek, teslim olacaktır. İşte bu sırr-ı azîme Hazret-i Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm işaret etmiştir ki, 'Hazret-i İsâ nâzil olup gelecek, ümmetimden olacak, şeriatımla amel edecektir.'" (Mektûbât, s. 454)

Günün Tarihi

İsmet Paşanın defterini dürme teşebbüsü

20 Eylül 1937: Mustafa Kemal, Başbakan İsmet Paşayı 1.5 ay müddetle mecburi izne gönderdi. Yerine, önce vekâleten ve bir ay sonra da asâleten Celal Bayar’ı atadı.

İsmet Paşa, M. Kemal'in ölümüne kadar siyaset sahnesine bir daha dönemedi. İkisi arasında ciddî anlamda bir "küslük" hali yaşandı.

İnönü, her ne kadar politikadan uzaklaştırıldıysa da, M. Kemal bundan emin değildi. Günün birinde tekrar aktif politikaya döner ve Bayar'ın inisiyatifindeki mevki ve makamları tekrar ele geçirebilir diye endişe ediyordu.

M. Kemal, bu endişesini yakın çevresiyle konuştuktan sonra, İsmet Paşanın hesabının kesilmesine ve defterinin dürülmesine karar verildi: İsmet Paşa, bir tertiple öldürülmeli. Aksi takdirde Bayar'ı rahat bırakmaz.

Nitekim, ölümcül hastalığı ilerleyen M. Kemal, ölümünden iki ay önce kaleme aldığı "vasiyetnâme"nin 5. maddesindeki ifadelerden de anlaşılıyor ki, kendisinde İsmet Paşanın bertaraf edildiği kanaatı hasıl olmuş.

İşte 5. maddedeki ifadeler: "İsmet İnönü'nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmâl için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır."

Aksi yöndeki tezi savunanlar da olmuş; ancak, onlar hiçbir zaman Pembe Köşk'te oturan "ikinci adam" İsmet Paşanın çocuklarının neden "yardıma muhtaç oldukları" meselesinin tatminkâr izahını yapamamışlardır.

İsmet Paşanın sûikastten kurtulmasına birinci derecede sebep olan kişi, Dr. Refik Saydam'dır.

Paşa tekrar sahnede

M. Kemal'in ölümünden hemen sonraki gün siyaset sahnesine dönen ve cumhurbaşkanlığına seçtirilen İsmet Paşa, birkaç ay sonra da Başbakan Celal Bayar'ın işine son verdi.

Bayar'ın yerine ise, kendisine can borcu olan Dr. Refik Saydam'ı getirtti. (25 Ocak 1939)

Artık, meydan bütünüyle İsmet Paşanındı. O da dolu dizgin at koşturdu. Öyle ki, bir süre sonra para ve pulların üzerindeki M. Kemal'in resimleri yerine kendi resimlerini koydurdu.

Ne var ki, bu tasarrufu ilânihaye devam etmedi. Atatürkçüler bu konuda daha baskın çıktılar ve özellikle para ile pulların üzerindeki İsmet Paşanın resimlerini kaldırtarak yeniden eskiye dönüşü sağlamış oldular.

Son nokta

26 Aralık 1938 günkü CHP Olağanüstü Kurultayında "Değişmez Başkan" olarak kabul ve ilân edilen İsmet Paşanın siyaset sahnesinden uzaklaştıran kişi ise, şu günlerde ölümle pençeleşen Bülent Ecevit oldu.

7 Mayıs 1972'de yapılan CHP Olağanüstü Kurultayında, genel başkanlık yarışını kaybeden İsmet Paşa, kısa bir süre sonra siyasetten çekildi; bundan bir buçuk yıl sonra da hayattan çekildi.

20.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.09.2006) - Papanın fazileti (!)

  (18.09.2006) - Bir mukayese

  (16.09.2006) - Yassıada'da hazân günleri

  (15.09.2006) - Nurs'ta külliye inşası

  (14.09.2006) - Resmî karartma, fahrî aydınlatma

  (13.09.2006) - Dine müdahale çabaları

  (12.09.2006) - Yassıada belgeleri

  (11.09.2006) - Elemli, ölümlü dünya

  (21.08.2006) - Yakın tarih kaynakları

  (19.08.2006) - "İslâmcı" damgası

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004