Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali FERŞADOĞLU

Sonsuz potansiyel yeteneklerimiz ve sonumuz



Atom, hücre, mikro bir âlemdir. Kâinat, Güneş Sistemi, milyarlarca gezegeni barındıran Samanyolu, milyarlarca Samanyolunu barındıran uçsuz bucaksız bir makro âlemdir.

İnsan ise, kosmosun mikro/küçültülmüşü, minyatürüdür. Yani kâinatın maddî manevî, yani melek, hayvan, bitki, toprak, maden, nesne gibi varlıkların, elektrik, elektro-biyo/manyetik gibi bütün enerji boyutlarının, itme, çekme gibi baştan ayağa tabiat kanunlarının özelliklerinden özetlenip derlenerek yaratılmış komplike ve muhteşem bir varlıktır. Aynı zamanda sayısız istidat (potansiyel yetenek), duygu, his ve latifelerin yanında “akıl/şuur ve hür irade” de verilmiştir. Bunun yanında duygularını temerküz ettirme, bir araya toplayabilme, yönlendirme ve odaklama maharetine sahip kılınmıştır. Kalbi kâinattaki bütün olayların cereyan ettiği, yankılandığı bir santral hükmüne getirilmiştir. Dimağ (hayal, akıl, hafıza, zekâ), kâinatla irtibatı kuran merkez hükmüne getirilmiştir.

İnsanın potansiyel halindeki yetenek ve kabiliyetleri sınırsızdır. Herhangi bir engel konmadığından duygularını fevkalâde inkişaf ettirip sonsuz derecede yükseltebilir veya dumura uğratıp alçaltabilir. Dolayısıyla hangi özelliğini/kabiliyetini/cephesini/hasletini öne çıkarır, hangi duygusunu işletir geliştirirse o dalda ilerleme kaydeder, harikalıklar gösterebilir. Olumlu, ulvî duygularınu, melekî cephesini inkişaf ettirirse melekvari bir ruha sahip olur ve kısmen onlar gibi harika haller sergileyebilir. Şayet olumsuz duygularını, behimî/hayvanî hislerine ağırlık verirse âdeta hayvanlaşır. Bitkisel ve camit (durağan, donmuş, taşlaşmış) varlıkların özelliklerini öne çıkarırsa ot gibi bir varlık derekesine iner...

Keza, kâinatın metafizik boyutu tüm özellikleriyle insan ruhunda özetlenmiş, potansiyel yetenek halinde yerleştirilmiştir. Şayet ruhunu ibadet, zikir ve tefekkürle eğitip terbiye ederse, maddenin ağırlıklarından uzaklaşır, gayb/metafizik boyutlarına duygu ve duyularıyla metafizik boyutlarında karşılığı bulunan özelliklerle irtibata geçebilir. Zaten gayb ve metafizik âlem uzaklarda değil, hemen madde ötesinde ve onun derinliklerindedir. (Maddenin en küçük parçası kabul edilen atomda elektron, nötron, fotonun ötesinde 200’ü daha aşkın parça bulunmuştur. Ne kadar bulunacağı ise henüz tahmin bile edilemiyor! Çünkü bunların da ötesinde derin âlemler vardır.)

Ki, maddenin metafizik, ruh boyutlarına ulaşabilmesinin bir sebebi de, atomdan yıldızlara kadar her şeyin canlı olması, her şeyin kendi çapına göre ruhu ve duygularının bulunması, insan ruhunun da onlara uyumlu dizayn edilmesidir. Diğer bir ifadeyle, ruhumuz metafizik unsurlardan özetlendiğinden hayal, akıl, kalp, gibi duygularıyla bütün varlıklarla irtibat kurabilecek İlahî, antika bir santraldir.

Duygularını geliştiren, keramet gibi olağanüstü/harika haller, sıra dışı davranışlar, olağan dışı fiiller sergileyebilir, harika olaylara mazhar olabilir. Bu da, Cenâb-ı Hakk’ın tabiata ve fıtrata koyduğu kanunlara uyma ve sebeplere müracaat etme oranındadır.

Ancak sebeplerin müsebbibini bulamazsa, harika haller kendisinden kaynaklanıyor zannederek kendisini olayların cazibesine kaptırır, enaniyetin/egoizmin pençesini yer, ülfetin/alışkanlığın perdesine sarılarak gafletin tuzağına düşer. Ve bir müddet kendisini aldatarak oyalar. Bu durumda tekâmül sözde, başarı/huzur/mutluluk sahtedir. Bir de bakılır ki, koca bir ömür, harika hal/keramet/başarı hayalleri ve hayhuyları arasında tükenivermiştir!

TAZİYE:

Muhterem Nafiz Sönmez’in babası Hacı Ahmet Sönmez’e Cenab-ı Haktan rahmet ve mağfiret, akraba ve dostlarına sabr-ı cemil niyaz ederim.

02.10.2006

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.09.2006) - Rönesansın mimarları: Müslümanlar

  (29.09.2006) - Müslümanlara kurulan tuzaklar

  (27.09.2006) - Hayat stratejisi ve iman

  (26.09.2006) - Gerçek zevk, lezzet ve mutluluğun kaynağını bulmak

  (24.09.2006) - Bir koyup otuz bin alma fırsatı

  (23.09.2006) - Her şeye rağmen İslâm galip olacak

  (22.09.2006) - Hedef; İslâma olan teveccühleri durdurmak

  (21.09.2006) - Öğretmenim, okumayı sevdir; yeter!

  (20.09.2006) - Eğitim sistemi ve zekâ

  (19.09.2006) - Papa'ya kısas uygulayalım!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004