Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hakan YALMAN

Kur’ân’ın en geniş caddesi olan mesleğimiz



Mesleğimiz haliliye ve meşrebimiz hıllet olarak aziz üstadımız Bediüzzaman tarafından tanımlanmış. Mesleğin haliliye olması davranışların temelinde bir dostluk, kuşatıcılık, hilm ve incitmeyen bir tavır olmasını gerektiriyor. Bu Kâinat Sultanının varlık üzerinde Rahman ve Rahim etrafında şekillenen isimlerinin sosyal hayata ve ferdin davranışlarına yansıyan şekli olmalı.

Acz, fakr, şefkat ve tefekkür mesleğinin bütün prensipleri hıllet ve haliliye mesleği üzerine oturmuş ve Hazret-i Muhammed’in (a.s.m.) Hazret-i İbrahim (r.a.) ile hayata yansıyan ahlâkının ya da genel davranış şeklinin ifadesi olmuştur.

Bu yaklaşımların içinde benlikten kaynaklanan olumsuzlukların hayata en az yansıtıldığı, belki de ideal noktasında hiç yansıtılmadığı bir hal söz konusudur. Bu meslek, Kur’ân’ın en büyük caddesi olarak tarif edilmektedir. Bu caddenin sınırlarını Kur’ân çizmekte ve bu kitap yeryüzünde rahmet ve şefkatin kaynağı, aynı zamanda idrak sahiplerine en güzel ifadesidir. Kur’ân’ın tarzını asrımıza taşımaya namzet Risâlet-in Nur bu anlamda temelinde muhabbet ve haliliye mesleğinin kuşatıcı bir dostluk tarzında yansıması ile oluşur.

Ülkemizde toplumun geneline mal olmuş ve dünyada gittikçe yaygınlaşan şekilde Nurculuk ve Risâle-i Nur müsbet ya da menfi yaklaşımlarla tartışma konusu olmakta, farklı kişi ve kesimlerden farklı fikirler ortaya çıkmaktadır. Yine, kendini Risâle-i Nur’a muhatap kabul eden insanlar arasında farklı anlayışlar ortaya çıkmaktadır. Bu meseleyi hayatlarının birinci meselesi yapmış insanların, aynı eserlerden istifade etmekle ve aynı gayeye yönelmekle birlikte farklı tarzlar ortaya koymaları da kaderin lâtif bir cilvesi ve şahs-ı manevinin şekillenmesinde hücrelerin farklılaşma safhasına benzer bir durum olmalıdır.

Sağlıklı bir gelişme için gereken, farklılıkları olumlu karşılayıp, her organı teşkil eden hücrelerin birbiri ile sıkıca kenetlenip organı teşkil etmeleri ve organların da beden içinde uyum halinde yerini ve görevini alması misali uyumlu sosyal bir beden teşkiline çalışmaktır. Her fert, içinde bulunduğu grubun ya da sosyal organın muhabbetini sonuna kadar yaşamalı, benzer anlayışları olan kişiler arası kenetlenme bir organın hücreleri sıkılığında olmalı organ teşkilinden sonra bir beden haline dönüşebilmek için organlar arası organizasyon süreci başlamalıdır. Canlı her beden gibi sosyal yapılar da büyüyüp gelişirken sıkıntılar, zaman zaman sancılar yaşanacaktır. Bunların aşılması yönündeki gayretler de gelişmeye, pişmeye, olgunlaşmaya vesile olacaktır ve aşının biyolojik bedende hasıl ettiği etkilere benzer etkiler oluşturarak hayatın zorluklarına karşı direnci arttıracaktır.

Risâle-i Nur da artık Türkiye’de ve dünyada üzerinde pek çok fikir beyan edilen, çalışmalar yapılan ve hakkında kitaplar, dergiler, makaleler yayınlanan, konferanslar düzenlenen bir konu haline gelmiştir. Bütün bunlar bir bilgi birikimi oluşturmakta ve insanlığı, dünyayı, hatta kânatı ilgilendiren bilgilerin insanlık şahs-ı manevisinin ayinesindeki yansımasını zenginleştirip güzelleştirmektedir. Bu zenginlik uluslar arası sempozyumlar ve benzeri faaliyetlerle şu an kısmen ve belirli ölçülerde paylaşılmaktadır. Ancak çok daha büyük çaplı ve geniş katılımlı organizasyonlara ihtiyaç baş göstermiştir. Daha da önemlisi bu muhteşem hazinenin şehadet âlemine çıkış zemini olma şerefine nail olmuş ülkemizde bu meseleye gönül vermiş ya da yalnızca ilmî ve meslekî yaklaşımlarla Risâle-i Nur ve Nurculuk hakkında çalışma yapan insanlar arasında bir diyalog ve bilgi paylaşımı için böyle bir zemin bulunmamaktadır.

Gerek dünyada, gerekse ülkemiz içinde bu konuda sağlıklı bir gelişim için ve bu kıymetli hazinenin insanlığa daha uygun şartlarda ulaştırılabilmesi için bu türden medenî diyaloglar hayatî önem kazanmıştır. Aksi takdirde çok yakın bir gelecekte insanlık ve dünyanın manevî ve sosyal gelişimindeki derin tesirleri belirgin olarak gözlenecek olan Risâle-i Nur konusunda söz sahibi olabilmemiz ve bu konuda dünya insanlarına öncülük edip yol gösterebilmemiz mümkün olmayacaktır.

Risâle-i Nur’un dünya insanlığına sunacağı en güzel hizmet, Kur’ân’ın geniş caddesinde dostluk ve bu zeminde dünya barışına hizmet olmalıdır. Bu anlamda dostluk ve hıllet tarzında ortaya konması gereken dâvâ, davranışlarda peygamberî incelik, nezaket, kırmama ve olabildiğince geniş bir kuşatıcılık şeklinde olmalıdır.

“Cadde-yi kübra-yı Kur’âniye olan şu mesleğimizden şimdi ayrılanlar, bilmeden dinsizlik kuvvetine yardım etmek ihtimali var...” ikazında bu dostluk ve kuşatıcılık algısından yani haliliye mesleğinden uzaklaşmış olmak kastediliyor olmalıdır. Meslek, dostluk ile Kur’ân’ın geniş caddesinde ve tüm İslâm âlemini içine alacak şekilde tanımlanmıştır ve dinsizlik cereyanına karşı diğer dinlerin mensuplarının da kuşatıldığı bir mânâ ile topyekûn insanlık o geniş caddeye çağrılmalıdır. Bu da Risâle-i Nur’un asrın idrakine sunulması ve ona hizmet edenlerin en dar daireden en genişine kadar muhabbeti ve hılleti temsil eden yaklaşımları ile mümkün olacaktır.

02.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.09.2006) - Ramazan ve dünya barışı

  (18.09.2006) - Din, beşerî akıl alanına indirgenmemelidir

  (04.09.2006) - Nur-u Muhammedi (asm) ve salâvat

  (28.08.2006) - İnsanlığın mutlu geleceği

  (21.08.2006) - Kendi Mi’racımız

  (14.08.2006) - İslâmın özünde hürriyet ruhu vardır

  (07.08.2006) - Haşir sempozyumu

  (31.07.2006) - Doğulu mutluluk

  (24.07.2006) - Hayatın gerçek anlamı

  (17.07.2006) - Siyasetten insaniyete

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004