Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali FERŞADOĞLU

Gerçek zevk, lezzet ve mutluluk yolu: İman



Seküler/materyalist hayat görüşlü bir gençle, inanç/iman, yani yaratılış, huzur, zevk ve mutluluk yollarını konuşurken, ona:

“Hepimiz gerçeğin, huzur ve mutluluğun, dolayısıyla lezzet ve zevkin peşinde değil miyiz?”

“Evet.”

“Öyle ise görüşlerimizi birbirimize kabul ettirmeye değil; her şeyi sorgulayarak gerçeği bulmaya çalışalım. Gerçek zevkin, huzur ve mutluluğun kaynağını bulalım. Duygularımızın değil, akıl/mantık ve vicdanımızın sesini dinleyelim.”

“Kabul…”

“Seni kâinatın Sahibine inanmaktan alıkoyan şey nedir?”

“Tüm özgürlüklerim yok olur. İnanıyorsan, ibadet edeceksin, kurallar içinde yaşayacaksın. İstediğin gibi yaşayamazsan, mutlu olamazsın.”

“İki nokta arasında çekilen hattın, en kısa ve doğru çizgi olduğunu biliriz. Allah’a imanın en doğru, en kolay, dolayısıyla en huzurlu ve mutlu; inkâr yolununsa gayet uzun, zor ve tehlikeli olduğu ispat edilirse ne dersin?”

“Dinliyorum!..”

“Yalnız, lütfen hislerimizi ve önyargılarımızı bir kenara bırakıp, akıl ve vicdanımızla hareket edelim. Uçağa bindin mi? Fark etmez, otobüs, tren veya gemi de olabilir… Sık sık yaptığımız bir seyahati şimdi hayalen tekrarlayalım: Gözlerini kapat ve uçağa, gemiye, trene bin ve düşün: Uçak pilotsuz, gemi kaptansız olmaz! Uçağın pilotsuz, geminin kaptansız olması mı daha akıllı/mantıklı; olmaması mı? Olması mı daha huzur ve mutluluk verici, yoksa olmaması mı? Farzımuhal, öyle düşünsen; çekeceğin korku, endişe ve heyecanı hesaplayabilir misin? Her vasıtanın kendine has kuralları var; rastgele işler yapamazsın. Uçak iner ve çıkarken kemeri bağlaman gerekir. İstediğin zaman kalkıp koşamazsın, oyun oynayamazsın veya dans edemezsin!”

“Olabilir!.. Pilot ve kaptanın olduğunu kabul edelim, ama, bunlar bir değil, birkaç tane olamaz mı?”

“Bu, konunun başka bir boyutu. Mutlaka bir sürücü ve yönetici kabul ettiysek, cevabı kolay. Aynı anda iki şoförün direksiyonda olduğunu düşünün! Eğer iki veya daha fazla ilâh olsaydı, kâinatın düzeni kısa bir zaman diliminde bozulmaz mıydı? ‘Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu. Demek ki, Arş’ın Rabbi Allah onların nitelemelerinden uzaktır, yücedir.’1 Atomdan yıldızlara, galaksilere, kâinatın bir ucundan diğerine aynı kanun, aynı düzen, aynı sistem var olduğuna göre, Yaratıcı ve Yönetici tektir…”

Şimdi pratik hayatımıza dönelim: İstikametli, dengeli, kolay, dürüst, düzenli, huzurlu ve mutlu bir hayat; imanla mı mümkün; inançsızlıkla, felsefeyle mi? Önce şu temel tesbiti yapalım:

İnsanda akıl, şehvet ve gadap (öfke/savunma mekanizması) olmak üzere üç temel duygu ve yetenek var. Bunlar da ifrat-tefrit (aşırı uçlar) ve vasat (orta/denge) olmak üzere üç dereceli.

* Aklın ifratı; cerbeze (yanlışı doğru, doğruyu yanlış gösterecek kadar aldatıcı zekâ); tefriti gabavet ile hiçbir şeye aklın ermemesidir. Biri aldatır, kandırır, diğeri aldanır. Bu hem mutsuz olmak, hem mutsuz etmek demektir. Vasatı/dengesi; gerçeği gerçek bilip uymak; yanlışı yanlış bilip uzaklaşmaktır.

* Şehvetin, yani, yeme, içme, konuşma gibi her türlü zevk, lezzet ve mutluluk veren şeylerin ifratı fücûr; namus ve ırzları ayak altına almak; tefriti; meşrû zevklere de iştahı olmamaktır. Denge durumu iffettir. Meşrû olan şeylere iştahı olur; gayr-i meşrû sınırını aşmaz.

* Gadap duygusunun ifrat-tefriti (aşırı uçları), tehevvür (hiçbir şeyden korkmamak) ve cebanet (korkulmayacak şeylerden bile korkmak). Vasatı ise; şecaattir. Gerektiğinde dünya ve dinî hukuku için hayatını feda eder; meşrû olmayan şeye karışmaz.

Şimdi içe bakış metoduyla, kendimizden kıyas ederek düşünelim: Aşırılıklara açılan seküler, materyalist felsefe yolu mu; dengeyi gerektiren iman yolu mu gerçek ve doğru huzur, zevk, lezzet kaynağı?

Dipnot:

1. En’am Sûresi, 22.

05.01.2007

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.01.2007) - Hayvan hakları

  (03.01.2007) - Hayvanlar kesilirken acı duymaz!

  (02.01.2007) - İnsanlara daha çok acımalı!

  (30.12.2006) - Kurban kesmeyi tartışmayalım kurban!

  (29.12.2006) - Rabbimizi Esmâ pencerelerinden tanımak

  (28.12.2006) - Sağlıklı, müreffeh toplum imanla oluşur

  (27.12.2006) - İnsan tüm varlıkların diliyle zikretmeli

  (26.12.2006) - Her varlık, kendi diliyle Allah'ı zikreder

  (23.12.2006) - Hadiniz ordan!

  (22.12.2006) - Stres hastalıklarını iman gücüyle ameliyat etmek

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004