Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Söz millette



Türkiye’de gündem o kadar sık değişiyor ki, yakalamak da zor, anlamak da…

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başından itibaren akla hayale gelmeyecek gelişmeler yaşandı. Sürecin başından beri kafalar karışık diyorduk, bu kelime de yetersiz kaldı, “kafalar karma karışıktı” demek en doğrusu olacak. Ancak karışıklık seçim kararı ile biraz olsun giderildi.

İhtilâlcilerin hazırladığı 1982 Anayasası yıllardır tartışılıyor. Özgürlükleri engellendiği, kişi hak ve hürriyetlerini tam olarak karşılamadığı söyleniyordu. Görüldü ki, bu anayasa öyle yazılmış ki, herkes kendine göre bir yorum getirebiliyor. Anayasayı hazırlayanlar bile bu sonuçların çıkmasına hayret ediyorlar. Son “367 şartı” meselesinde, Türkiye’de anayasa hukukçuları ikiye bölündü, herkes başka başka yorumlar getirdi.

Meselâ, 1982 Anayasasına göre üç cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Turgut Özal, Süleyman Demirel ve son olarak Ahmet Necdet Sezer seçilirken Meclis’in toplanması ile ilgili sayısal yeterlilik tartışması yaşanmadı. Bu seçimlerde “376 şartı” kimsenin aklına gelmedi. 11. cumhurbaşkanı seçiminde birilerinin aklına geliverdi.

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, 2 Mayıs 2006 tarihinde Yeni Şafak’a verdiği röportajında bakın ne söylüyor: “Anayasa’nın yeniden yapılması gerekli. Bu anayasayı düzeltmek olanaksız. Her tarafı çarpık. Anayasa ruhuna sahip değil. Olması gerekenin tersini yapıp bireye karşı devleti korumaya çalışıyor. Oysa anayasanın varlık nedeni devlet gücüne karşı bireyin hak ve özgürlüklerini korumaktır.”

Onun için Türkiye’nin bu tartışmalardan sonra daha net, anlaşılabilir, özgürlükleri savunan yeni bir anayasa hazırlanması artık elzem hale geldi. Hem de vakit geçirmeden…

Bir günde seçim kararı alabilen Meclis, anayasa değişikliğini de yapabilir. Ancak 4.5 senede bunu yapamayanlar, bunu seçime giderken yapabilir mi? Çok zor… Ancak yeni seçilecek parlamento inşallah son gelişmeleri unutmaz da, ilk iş olarak ’82 Anayasasını “çarpıklıktan” kurtarıp daha özgürlükçü bir anayasa yapar.

* * *

Bu arada son gelişmelerle ilgili de bilgi vermek gerekirse…

Yüksek Seçim Kurulu’nun “Seçim en erken 22 Temmuz’da olur” demesinin ardından, aynı akşam TBMM Anayasa Komisyonu genel seçimlerin 22 Temmuz’da yapılmasını kabul etti. Dün de Genel Kurula katılan bütün üyelerin oyuyla kabul edildi. Genel Kurul’daki CHP’nin tutumu son günlerdeki tavırları gibi anlaşılmazdı. Parti sözcüleri görüşmelerde seçimin 22 Temmuz’a yapılmasına şiddetle karşı çıktılar, ama kabul oyu kullandılar. Oylamaya katılan 458 kişinin tamamı kabul oyu kullandı. Böylece seçim takvimi de başlamış oldu. Meclis kararı olduğu için de Cumhurbaşkanının imzasına gerek yok.

Kanaltürk televizyonuna çıkan Sabih Kanadoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimi süreci devam ederken Meclis’in erken seçim kararı alamayacağını belirtmişti, ancak karar Anayasa Mahkemesi’ne götürülmeyecek.

Diğer taraftan da, Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin başvurusu ile reddettiği cumhurbaşkanı ilk turundan sonra, yarın saat 11.00’de Meclis Genel Kurulu’nun aldığı karar doğrusunda Abdullah Gül’ün tek aday olarak yarışacağı cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapılacak. Bugünkü ilk tur oylamada 376’nın bulunması imkânsız gibi görünüyor.

AKP böylece imkânsız olduğunu bile bile 16 Nisan’a kadar bu süreci devam ettirmeye kararlı. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin kararının cumhurbaşkanının Meclis’te seçilmesinin önünü kestiğini, yine de bunu deneyeceklerini söylerken, “Meclis’te cumhurbaşkanı seçecek çoğunluk bulunamazsa arzumuz, cumhurbaşkanımızı halka seçtirmektir. İki sandığı milletin önüne koymaktır” demişti. Yani, başbakan bile umutsuz…

Öte yandan, TBMM Başkanlığı’na sunulan Anayasa değişiklik paketine göre seçimler 4 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı 5 yıllığına halk tarafından seçilecek. Paketin önümüzdeki hafta Meclis’te görüşülmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik düzenlemenin kaderi Cumhurbaşkanı Sezer’in tavrına göre netlik kazanacak. Sezer, Anayasa değişikliğini veto ederse, düzenleme bir sonraki döneme kalacak.

Türk demokrasisi, 11. cumhurbaşkanlığı seçim sürecini büyük yaralarla geçiriyor. Bu aşamadan sonra demokrasiye daha da fazla yara aldırmamak için halka müracaat edip, sandığa gitmek en güzel yoldu. Ve bu yapıldı. Söz şimdi millette. Bundan sonra da bu yaralara meydan vermemek yeni hükümetlere kaldı.

Hayırlı olsun…

05.05.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.05.2007) - Belirsizlik

  (29.04.2007) - Yeni bir süreç mi?

  (28.04.2007) - Meclis'te tarihî gün

  (22.04.2007) - Sezer portresi

  (21.04.2007) - Sivil toplumun “derin”i olur mu?

  (15.04.2007) - Süreç ve bilgi kirliliği

  (14.04.2007) - Bakalım “gururla” anlatacaklar mı?

  (12.04.2007) - Yeni başkomutan!

  (18.02.2007) - Olmert'in ziyareti

  (17.02.2007) - Meğer ‘288 okul numaram değil’miş!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004