Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Vazgeçin bu işten



Başörtüsü meselesini anayasa üzerinden çözme formülünün sıkıntılı ve sonuç getirmesi şüpheli bir girişim olduğu baştan belliydi.

Rahmetli Özal’ın sonradan “En büyük hatalarımdan biriydi” itirafında bulunduğu “yasağı kanunla aşma” girişimi nasıl olayın bu noktalara gelmesinde önemli etkenlerden biri olduysa, aynı şeyi anayasa ile yapma düşüncesi de sorunu çözmez, aksine yeni sıkıntılara yol açar.

Nitekim bunun işaretleri şimdiden belirdi.

Yegâne özellikleri “resmî ideolojinin militanlığı” olan bir kısım rektörlerin, “Yeni anayasa ile türban yasağı kaldırılmak isteniyor” gerekçesiyle bir kez daha kazan kaldırmaya hazırlanmaları ve böyle bir hareketin tetikleyeceği zincirleme reaksiyonlar, ülkeyi yeniden gerecek.

22 Temmuz’da halkın vurduğu şamarla suskunluğa gömülen güruh, başörtüsü meselesini bahane ederek tekrar şirretleşecek. Ve ortalık yine toz-duman olup, kimsenin kimseyi dinleyip anlamadığı, dinlemek ve anlamak da istemediği bir kördövüşü ortamına dönülecek.

Böyle bir ortamdan sağlıklı ve düzgün bir netice çıkmayacağı gibi, yeni anayasa projesi başta olmak üzere, AKP’nin yeni döneme ilişkin icraat programları da inkıtaa uğrayacak.

Öte yandan, başörtüsü yasağını sadece üniversitelerle sınırlı olarak kaldırma girişiminin, diğer alanlarda yasağı meşrulaştırıp kalıcı hale getirme gibi ciddî riskleri de var.

Kaldı ki, üniversitelere yönelik düzenlemenin nasıl formüle edileceği dahi belirlenebilmiş değil.

Nitekim “Kılık kıyafet serbesttir” ifadesi şimdiden itiraz oklarıyla kalbura çevrildi. Böyle bir maddenin anayasaya konulmasının çarşaf, cübbe, sarık ve mayoya da geçit vereceği iddiası öne sürüldü.

Buna karşı geliştirilen formül ise, kılık kıyafet serbestisinin devrim kanunlarına ve genel ahlâk kurallarına aykırı giyimlerle kötüye kullanılamayacağı şeklinde bir düzenleme getirilmesi.

Ama bu da tutmadı ve tutmaz. Çünkü “türban”ı devrim kanunlarına aykırı sayan görüş hemen sesini yükseltti. Ardından “Ne yani, mayo giyenlere ahlâksız mı diyorsunuz? Tamam, üniversitede mayo giyilmez, ancak...” yaygarası başlatılırsa herhalde sürpriz olmaz.

Ki, başörtüsünü üniversitelerle sınırlı olarak serbest bırakmak için devrim kanunlarını referans göstermenin; böylece çarşaf, sarık ve cübbeyi yeniden zora sokmanın ne mantığı var?

Başörtüsünü, aslî hedeflerinden biri tesettürü kaldırmak olan devrim kanunlarının insafına terk etmek olacak şey mi? Zübeyde ve Latife Hanımlara sığınmak şimdiye kadar ne kazandırdı ki, bunlara bir de devrim kanunları ilâve edilsin? Üstelik devrim kanunlarını referans yapmak çok daha ciddî ve kalıcı sıkıntılar doğurur.

Bu itibarla, başörtüsü meselesine, iyice sarpa saran uçuk anayasa formülleriyle “çözüm” bulma girişiminden bir an önce vazgeçilmeli.

Onun yerine, YÖK, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay gibi kurumları demokratik bir çerçeveye oturtacak esaslı düzenlemeler yapılmalı.

Üniversite rektörlüklerine, resmî ideolojinin militanları yerine mâkul, mutedil, hak ve hürriyetlere saygılı isimler getirmenin yolu açılmalı.

Birey odaklı anayasa ile, sorunu “uygulamada” aşma imkânı verecek zemin hazırlanmalı.

19.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.09.2007) - Dağ fare doğurmasın

  (16.09.2007) - Uhrevîleşme fırsatı

  (15.09.2007) - İzlenim ve kehanet

  (14.09.2007) - Tuhaf bir kongre

  (13.09.2007) - Kur’ân ayı

  (12.09.2007) - Bu defa zor

  (11.09.2007) - Yıpratmak ve yıpranmak

  (09.09.2007) - Çankaya notları

  (08.09.2007) - Gül ve AB

  (07.09.2007) - Hâlâ mı tank?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri