Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Tuhaf bir kongre



Başbakanın son günlerde katılıp konuşma yaptığı toplantılardan biri, Ankara’daki Bilkent Otel’de gerçekleştirilen Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresiydi.

Barış konulu güzel mesajların verildiği konuşmasının son bölümünde şöyle dedi Erdoğan:

“Bilim, fikir ve sanat alanında çok önemli miras bırakmış olan ve Türkiye’nin tanıtımına katkı ve hizmetlerini takdirle andığımız 101 kişiyi belirlemek üzere bir çalışma yürütüyoruz.”

Aslında anlaşıldığı kadarıyla bu çalışmayı, ismindeki kelimelerin İngilizcelerinin ilk harflerinin kısaltılmasıyla ICANAS olarak anılan söz konusu kongrenin yürütme kurulu yürütüyor.

Ama nedense Erdoğan, hükümet olarak da sahiplenme üslûbuyla “Biz yapıyoruz” diyor.

Burada bir tuhaflık var. “ICANAS neyin nesidir?” diye küçük bir araştırma yapıldığında ise, tuhaflığın daha ileri boyutlara ulaştığı görülüyor.

Çünkü ICANAS yerli bir kurum değil, uluslararası bir organizasyon. 134 yıllık bir geçmişi var. 1873’te Paris’te ilk toplandığındaki adı Uluslararası Şarkiyatçılar Kongresi. Bu isim tam yüz yıl boyunca böyle devam etmiş ve 1973’te yine Paris’te yapılan toplantıda değiştirilmiş.

Kongre Türkiye'de bundan önce bir kez daha, 1951'de Ord. Prof. Dr. Zeki Velidi Togan’ın başkanlığında bir araya gelmiş (22. toplantı)

Moskova’da 2004’te yapılan 37. toplantıdan sonra 38.’nin Ankara’da gerçekleştirilmesine karar verilmiş. Hazırlıklar için Atatürk Yüksek Kurumu Başbakanlığa müracaatta bulunmuş. Başbakan, tanıtımdan sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay’ı görevlendirirken, toplantının başarılı geçmesi için Tanıtım Fonu ve TİKA’nın imkânları da seferber edilmiş.

Konuya dair bilgilerin yer aldığı www.icanas 38.org.tr adresinde Türkiye’nin kongreye yaklaşımı, “Bozkırdaki çekirdeğin Ankara’da nasıl büyük bir fidana dönüştüğünü görmek, eski adıyla orientalistleri, şimdiki söylenişleriyle ICANAS’cıları memnun edecektir” şeklinde ifade ediliyor.

Metinde, “6-7 Mayıs tarihlerinde Ankara’da yapılan Uluslararası Danışma Kurulunun ICANAS Merkez Yönetiminde bulunan yabancı üyeleri ile Ulusal Düzenleme Kurulu üyelerinin ortaklaşa yaptığı toplantıda, yaşları en az 80 olmak şartıyla, ülkelerin bilim ve sanat semasının 12 burcu olarak belirlenen kişilere saygı gösterilmesi yolundaki teklif, bir geleneğe dönüşmek üzere oybirliğiyle benimsenmiştir” deniliyor.

Bu 12 kişilik listede ilginç isimler var: “Sümerlerde hayat kadınları başörtüsü takardı” dediği için tepki çeken, hattâ yargılanan “Sümerolog” Muazzez İlmiye Çığ; “mürid”leri arasında Güven Erkaya’nın da yer aldığı “Baytaşîler tarikatı”nın “çağdaş, laik, Atatürkçü şeyh”i, 28 Şubat’ın perde gerisi önemli aktörlerinden ve bir süre önce kapatılan Gözcü gazetesindeki haftalık yazılarında AKP’yi irtica suçlamasıyla yerden yere vurmuş olan Kemal Baytaş; eski Köşk danışmanlarından Prof. Dr. Bozkurt Güvenç gibi.

Toplantıyla ilgili haberlerde “onurluk” ödülü aldıkları belirtilen kişilerin en azından bir kısmının isimleri masonik bağlantılarla zikrediliyor.

Erdoğan’ın bu esrarengiz toplantıya ev sahipliği yapması ve ödül sırası Çığ’a gelmeden salonu terk ettiyse de, listedeki ilk dört kişiye ödüllerini bizzat vermesi çok ilginç ve düşündürücü...

14.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.09.2007) - Kur’ân ayı

  (12.09.2007) - Bu defa zor

  (11.09.2007) - Yıpratmak ve yıpranmak

  (09.09.2007) - Çankaya notları

  (08.09.2007) - Gül ve AB

  (07.09.2007) - Hâlâ mı tank?

  (06.09.2007) - İçi boş dayatma

  (05.09.2007) - Tepki anayasası

  (04.09.2007) - Tutuk başlangıç

  (02.09.2007) - Mesajlar

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri