Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Bu defa zor



Seçim sonuçlarından memnun olmayanların, sonraki süreçte rahatsızlıklarını izhar etmek için askeri ve basını öne sürdükleri yönünde bir tesbit var (Ardan Zentürk, Star, 23.8.07).

Bunun son örneği 28 Şubat. İş başındaki hükümete karşı askerin inisiyatifiyle başlatılan süreçte medya da aktif rol üstlenmiş; basın organlarının yöneticileri Genelkurmay brifingleriyle yönlendirilmiş; hattâ bununla da kalınmayıp, bir ara bazı gazeteler üst düzey generallerin telefon talimatlarıyla yönetilir hale getirilmişti.

İstenen çizgiye uymayan yönetici ve yazarlar ise değişik yöntemlerle devredışı bırakılmıştı.

Kamuoyunu sürece hazırlamak için askerle medya arasında uygulanan rol paylaşımı da ilginçti. Çoğu asker kanalıyla medyaya iletilip manşet yaptırılan irtica konulu haberler, bilâhare MGK’da komutanlar tarafından kalın dosyalar halinde başbakanın önüne konuluyordu.

Ve bu işte özellikle Oramiral Güven Erkaya son derece aktifti.

Şimdi de bazı medya organlarının takip ettiği çizgiye bakıldığında, sanki benzer bir senaryonun bir defa daha vizyona konulduğu izlenimi doğuyor.

Özellikle Doğan grubuna bağlı televizyon ve gazetelerin yayınları, AKP’nin 22 Temmuz’da yeniden iktidar olması ve sonra Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi ile Türkiye’nin tekrar “irtica” ortamına girdiği gibi bir hava estirilmek istendiğini düşündürüyor.

Tesettür oteli ve haşema konularının aşağılayıcı ve suçlayıcı bir üslûpla gündemde tutulması, Antalya’daki müstehcen heykel tartışmasının tırmandırılması, şehirlerarası otobüs yolculuklarındaki namaz molasının “Namaz kılanlar kılmayanlara psikolojik baskı yapıyor” iftirası için kullanılması, bunun en son örnekleri.

TÜSİAD Başkanı ve Aydın Doğan’ın kızı Arzuhan Yalçındağ’ın, dernek üyelerince de paylaşılmayıp tepki gösterilen son çıkışında Gül’ü ve hükümeti “Atatürk ilkelerine bağlılık” konusunda sıkıştırmaya çalışırken, “irticanın aldığı mesafe”ye örnek olarak, Diyanet çalışanlarının başka kurumlara geçişindeki artışı göstermesi de bir başka örnek. Ama yanlış ve temelsiz.

Diyanet’i devlet içerisinde bir “irtica odağı” olarak gösteren bu talihsiz suçlamaya öncelikle ve özellikle cevap vermesi gereken kurum Diyanet’in kendisi.

Diyanet çalışanları arasında başka kurumlara geçiş talebinin artışında, iddialarla hiçbir ilgisi olmayan sebeplerin yanı sıra, kurum içindeki huzursuzluğun da büyük payı olduğu belirtiliyor.

Nitekim biz işin o cihetine iki yıl önce manşetten dikkat çekmiş, Diyanet çalışanlarının “Kurum yönetimi bazan dinî kisveyi, bazan otoriteyi kullanarak kesin itaat istiyor. Diyanet’te çok katı bir emir-komuta zinciri var. Din görevlileri rahat değil. Sürekli azar işitiyor, baskı görüyorlar” şikâyetlerini duyurmuştuk (Yeni Asya, 23.8.05).

Hadisenin asıl üzerinde durulması gereken tarafı bu iken, hiç alâkası olmayan temelsiz çarpıtmalarla işin çok başka yerlere kaydırılmak istenmesi, elbette ki hiçbir şekilde ciddîye alınamaz.

(Yeri gelmişken, Diyanet’teki bu sıkıntılı duruma yeni Bakan Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu’nun bir an önce neşter atması beklentimizi ifade etmiş olalım.)

Netice: Asker suskun. Bir kısım medya işi karıştırmak istiyor, ama askerle 28 Şubat tarzı bir ilişki kurulduğunu gösteren bir işaret şimdilik yok. Ve bu bu defa iş çok zor.

12.09.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.09.2007) - Yıpratmak ve yıpranmak

  (09.09.2007) - Çankaya notları

  (08.09.2007) - Gül ve AB

  (07.09.2007) - Hâlâ mı tank?

  (06.09.2007) - İçi boş dayatma

  (05.09.2007) - Tepki anayasası

  (04.09.2007) - Tutuk başlangıç

  (02.09.2007) - Mesajlar

  (01.09.2007) - Başörtüsü ve anayasa

  (31.08.2007) - Taşlar oturuyor mu?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri